Waarom isoleert Nederland het ligbad niet?

In Nederland  wordt bij nieuwe woningen en badkamers alles geïsoleerd t/m de warmwaterleiding naar het ligbad maar het ligbad zelf meestal niet. Daardoor verliest het badwater snel z’n temperatuur. Afhankelijk van de plaats van het bad  soms al binnen 10 minuten. Dan moet men uit bad of vers heet water toevoegen. Dit kost energie en kostbaar drinkwater. Daarom had het ministerie EZ in 1989 het voornemen om het publiek in een voorlichtingscampagne te informeren over het feit dat douchen veel milieuvriendelijker is dan baden, maar wanneer je toch een ligbad gaat plaatsen, isoleer het dan. Met een geïsoleerd bad kost het baden minder energie en je hebt er meer plezier van. Om het water op een aangename temperatuur te houden, hoef je lang niet zo snel bij te vullen met vers heet water en dat scheelt weer gas en kostbaar drinkwater.

Deze campagne is echter al afgeblazen voordat hij is gestart. De vraag is waarom is deze campagne nooit gevoerd en waarom wilde minister Blok anno 2017 kort voor zijn overstap badisolatie nog steeds niet opnemen in de voorlichting en regelgeving over gas- en drinkwater besparing? Een douche WTW wordt immers wel in voorlichting en regelgeving betrokken terwijl het effect van deze maatregel op energie en waterbesparing door velen in twijfel wordt getrokken.

Hier volgen een hypothetisch en een werkelijk antwoord:

 1. “Wanneer ligbaden niet worden geïsoleerd, is het badwater sneller koud. Mensen gaan zich daar aan ergeren en gaan automatisch minder baden en meer douchen. Dat bespaart water en energie.
  Dat was toen de reden en is nog steeds de reden om badisolatie niet op te nemen in de voorlichting over gas- en drinkwaterbesparing. “.
 2. “Veel mensen vinden het verstandig om bij kou buiten een muts en handschoenen te dragen.
  Maar de overheid stelt geen wettelijke eisen aan mutsen en handschoenen en geeft er geen subsidie voor.
  In die zin – hoewel vergelijkingen uiteraard altijd mank gaan – zijn mutsen en handschoenen te vergelijken met badisolatie.
  Want ook voor badisolatie gelden geen wettelijke eisen en is geen subsidie beschikbaar.”
  Dit was toen de reden en is nog steeds de reden om badisolatie niet op te nemen in de voorlichting over gas- en drinkwaterbesparing

Een van de antwoorden is afkomstig van de woordvoerder van minister Blok kort voordat deze overstapte naar een ander ministerie.

 • Staat het goede antwoord hier nog niet niet bij?  laat het ons het dan weten, dan voegen we die nog toe.
 • Wat vindt minister Plasterk als nieuwe minister van Wonen hiervan? Vindt hij ook dat anno 2017 het nog steeds niet wenselijk is dat badisolatie onder de aandacht wordt gebracht als mogelijkheid om gas en water te besparen?

Hebt u een badkamer van na 1989 met een niet geïsoleerd bad?
Bent u blij dat de Rijksoverheid het belang van badisolatie niet onder de aandacht heeft gebracht of vindt u dit jammer?
Stuur uw mening naar info@tonzon.nl en maak kans op een gratis pakket TONZON Badisolatie.

Wanneer deze campagne toen wel zou zijn gevoerd dan was tot nu circa 3 miljard m³ aardgas in de Groninger aardbodem gebleven. Dat valt te becijferen uit een artikel over badisolatie dat in 1989 is verschenen in een vakblad: 1989 badisolatie>>. Over de hoeveelheid drinkwater die bespaard zou zijn, zijn nog geen inschattingen gemaakt. Er blijken mensen te zijn die de heetwaterkraan in een bepaalde mate openlaten staan gedurende de gehele badbeurt. Anderen verwarmen met heet water uit de doucheslang  eerst de badwand (en laten dit weg lopen) voor  voordat ze de stop in het bad doen.