zetmop60: geniale actie van Urgenda

Zetmop60: geniale actie van Urgenda

Geld en energie besparen zonder dat je dat geld kost

Geld en energie besparen zonder dat je dat geld kost, hoe mooi is dat? Hoe bespaar je tot € 60,- per jaar in slechts één minuut en zonder dat het je geld kost?  Zet de watertemperatuur van je HR-ketel op 60 °C. Doe het nu en je maakt bovendien kans op 1 jaar gratis energie en andere leuke prijzen. Maak een selfie van jou en je ketel en upload deze op zetmop60.nl. Daar vind je van heel veel cv-ketels hoe dat moet doen (wanneer je de handleiding te ingewikkeld vindt of niet terug kunt vinden). Stuur je foto zo snel mogelijk in want je begint direct met besparen en in de eerste week van april worden al de eerste prijzen verloot, op 23 april wordt de hoofdprijs (dus een jaarlang gratis energie) uitgeloot en vijf extra troostprijzen.

Waar komt die besparing vandaan?

De watertemperatuur van de cv-installatie staat bij de meeste cv-ketels op de fabrieksinstelling 80 °C. Die temperatuur heb je nodig wanneer het buiten – 20 °C is en je huis zeer slecht is geïsoleerd. Gelukkig is het maar korte tijd zo koud in Nederland en zijn de meeste huizen tenminste gedeeltelijk geïsoleerd. In de meeste gevallen hoeft het cv-water dus helemaal niet meer zo heet te zijn en zeker niet het hele jaar. Een HR-ketel werkt efficiënter wanneer de retourtemperatuur lager is dan 55 °C. Dat scheelt bij de opwekking van warmte zomaar circa 10%. Daar komt nog bij dat tijdens transport ook minder warmte verloren gaat als er minder heet water door de buizen stroomt. Het beste zou zijn wanneer je door een installateur je installatie waterzijdig laat inregelen. voor wie zelf aan de slag wil geeft Henk Bak  op Twitter een tip hoe je de temperatuur van het retourwater verder kunt verlagen: “Draai de radiator helemaal open en wacht 15 min. Als de retour lauw blijft is het OK. Als de retour warm is moet je het voetventiel een paar standjes dichtdraaien. Een paar keer uitproberen” . Houd ons op de hoogte van je ervaringen wanneer je deze tip zou uitproberen.

Er is nog een fabrieksinstelling die energiekost.

Verzorgt je ketel ook het warme tapwater, dan is de ketel fabrieksmatig ingesteld op de comfortstand. Dat betekent dat je ketel de warmtewisselaar constant op temperatuur houdt zodat wanneer je de warmwaterkraan openzet je sneller warmwater krijgt. Die functie staat dag en nacht aan, ook wanneer je op vakantie bent. Wanneer je best iets langer wilt wachten op warmwater, stel dan de eco-stand eens in. Je kunt de ketel altijd weer terugzetten in de comfortstand als je dat toch prettiger vind. In de onderstaande warmtebeelden zie je de impact van de comfortstand. Aan de andere kant van de muur kun je nog zien waar de ketel hangt. De warmtebeelden zijn gemaakt in de zomer toen er dus niet verwarmd werd.

Warmtebeeld in de zomer
Nieuwe HR ketel. water op 80, comfortstand aan en CV buizen niet geïsoleerd
“Warmteafdruk’ van de ketel aan de andere kant van de muur

Buisisolatie:

In veel gevallen zijn ook de CV-buizen van en naar de ketel niet of slecht geïsoleerd. Wanneer deze lopen door onverwarmde ruimtes, zoals een zolder, garage of kruipruimte dan is het echt zonde van de warmte die dan verloren gaat. Je kunt de buizen isoleren met gewone buisisolatie en vervolgens omwikkelen met Bandagefolie. Het cv water komt dan warmer op de plek van bestemming. Bekijk deze video’s om te zien waar je warmtelekken kunt tegengaan

Efficiëntere warmteafgifte

Niet alleen in de stookruimte kan veel warmte worden bespaard. Vaak kan ook de afgifte van de warmte veel efficiënter. Zodra het warme water in de radiator stroomt, begint de radiator lucht op te warmen en warmte uit te stralen. Het duurt echter een tijdje voordat deze warmte in de kamer terecht komt, omdat een deel van de warmte wordt gebruikt om de muur achter de radiator en de vensterbank op te warmen. En dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Een HR-radiatorfolie op de achterkant van de radiator doet onzichtbaar zijn werk en beperkt de opwarming van de buitenmuur.  Een Vensterbankfolie beperkt de opwarming van de vensterbank en zorgt ervoor dat de warme lucht makkelijker de kamer in stroomt. De vensterbank heeft aan de voorkant vaak een verdikking wat een vlotte stroming van de lucht niet bevorderd.  Je kunt het geheel nog boosten met radiatorventilatoren onder de radiator waardoor de warmte nog sneller in de kamer komt. Daarmee bekort je de dagelijkse stooktijd. In veel gevallen kun je met deze aanpak de temperatuur van het cv-water nog verder verlagen waardoor de woning geschikt is voor lage temperatuur (LT) verwarming.

 

 

In onze webshop vindt je meerdere voordelige combinatiepakketten om handig energie te besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *