Nieuwe woningen gebruiken meer gas dan berekend
 EPS vloeren druipen van het vocht

Nieuwe woningen gebruiken meer energie dan berekend en hebben ze vloerverwarming dan is het verbruik nog hoger. Dat dit zo is en waarom dit zo is leest u hier>>. Ook ervaren veel mensen hun nieuwe woning niet als echt comfortabel. Dit komt ook nog voor bij woningen gebouwd na 2013. Samengevat zijn de drie belangrijkste hoofdoorzaken: 1. Nieuwe woningen worden vaak gebouwd boven een vochtig gat in de grond waardoor onnodig veel vocht de woning binnenkomt. 2. Vanwege de toegepaste isolatie (EPS) lekt aan de onderkant van de begane grondvloer permanent warmte weg. 3. De begane grondvloer  heeft een veel te grote massa. Gelukkig kan TONZON de twee eerste hoofdzaken nog oplossen.

1. Droge kruipruimte ook in de nieuwbouw

In Nederland bouwen we anno 2018 nog steeds woningen boven een vochtig gat in de grond. Vanwege een onderdruk zuigt de woning vochtige lucht aan uit de kruipruimte. Omdat het onmogelijk is om de vloer echt luchtdicht te krijgen zou het beter zijn de kruipruimte droog te maken. Dat kan eenvoudig met TOBZON Bodemfolie die naast vocht ook de toetreding van radongas uit de bodem remt. Hieronder de ervaring van een gebruiker die zijn kruipruimte droog heeft gekregen en nu veel minder vocht heeft in huis.

Recensie van Hink Helmholt uit Eenrum:

In onze kruipruimte was het altijd vochtig. Waterdamp stijgt op uit de zandlaag. Bovendien komt er tijdens langdurige regenval water door de funderingsmuur via de doorvoerleidingen van de riolering wat vervolgens in de bodem wegzakt. De vochtige lucht condenseert dan tegen de onderkant van de isolatiebroodjes en vormt daar druppels. Afgelopen najaar was het best wel vochtig in huis. De relatieve luchtvochtigheid liep soms op tot boven de 80%, bij een vochtigheid van ver over de 90%, soms wel 98%, in de buitenlucht. Na wat gezoek op internet besloten we om toch wat te doen aan de opstijgende vochtige lucht onder de vloer. We zijn uitgekomen op TONZON bodemfolie omdat je daarmee een dampdichte kuip in de kruipruimte krijgt en het bovendien geen ingrijpend gebeuren is. De folie op maat besteld. Je betaalt weliswaar voor het op maat maken maar dat bleek het achteraf dubbel en dwars waard te zijn. Je kunt de baan die onder het kruipluik komt op de juiste plek leggen, ver genoeg tegen de funderingsmuur omhoog, vervolgens rol je het pakket af. Daarna kun je heerlijk droog over de foliebaan kruipen en het pakket verder afrollen. Daarna kunnen eventuele meerdere banen via de droge folie op de juiste plaats worden gelegd. Aangezien er best wel veel druppels van de broodjesvloer naar beneden vielen tijdens het leggen en het leggen van de folie daardoor toch wel een natte bedoening was, hebben we besloten om de folie eerst los te laten liggen. Wel goed tegen de wanden aan en alle rioleringsbuizen buiten de folie gehouden vanwege de condensdruppels die aan de buizen hingen. Al vrij snel merkten we verandering in huis. Dat is natuurlijk niet meetbaar. De luchtvochtigheid echter wel, en die daalde. Weliswaar niet spectaculair maar toch wel met ongeveer 5%. Na ongeveer twee weken was de luchtvochtigheid onder de vloer ongeveer 97%. Er hingen teveel druppels aan de onderkant van de broodjesvloer. Met een emmer en een spons, die veel water op kan nemen, op de rug de hele vloer aan de onderkant afgedept. Tot onze schrik bleek de totale hoeveelheid druppels, die aan het 96m2 vloeroppervlak hingen, 16 liter water op te leveren. De volgende ochtend was de luchtvochtigheid in de woonkamer met 15% gedaald, terwijl de luchtvochtigheid buiten boven de 90% was. In huis voelde de tegelvloer merkbaar warmer aan. De folie ligt nu alweer ruim vijf weken onder de vloer en is inmiddels vastgemaakt. De luchtvochtigheid in de kamer schommelt nu rond de 50% tot 55 % terwijl de hoge luchtvochtigheid van de buitenlucht slechts een minimale invloed heeft. Een bakje waarin ik nat zand, van onder de bodemfolie, had gedaan heb ik op de folie gezet. Dat was in enkele dagen, nadat ik de druppels van de vloer had gedept, poederdroog. De grijze funderingsmuren zijn inmiddels wit en het is in de kruipruimte nu zelfs stoffig.

2. TONZON stopt opwarming kruipruimte

Bij bestaande woningen met vloerverwarming zonder vloerisolatie is het effect enorm. Lees het artikel uit een vakblad “na-isolatie stopt opwarming kruipruimte” [link>>] > Bij deze woning wordt met TONZON  op jaarbasis 40% gas bespaard. Er zijn woningen waar de onderkant van de vloer nog warmer is dan de bovenkant. Hier valt de besparing nog hoger uit. Maar ook bij nieuwe woningen met vloerverwarming gaat nog veel warmte naar onderen verloren. Daarom gebruiken nieuwe woningen met vloerverwarming meer gas dan woningen die worden verwarmd met radiatoren. Gelukkig kan ook hier TONZON er voor zorgen dat de kruipruimte niet meer wordt opgewarmd.

 

Aan de  te zware massa van de vloer is echter niet meer te doen. Voor echt comfortabel, energiezuinig en gezond wonen moet de houten vloer terug in de nieuwbouw. Lees hier>> waarom.  Een nieuwbouw woning kan net zo comfortabel worden als een bestaand huis met een houten vloer die met TONZON is geïsoleerd.

Jarendertighuis comfortabeler en zuiniger  dan standaard nieuwbouw

Met TONZON isolatie worden vooroorlogse woningen nog energiezuiniger gemaakt dan standaard nieuwbouw. Zie bijvoorbeeld het jarendertighuis in bovenstaande video. De bewoners hebben nu een energienota van € 20,- in de maand. Dat is zo ‘hoog‘ (vinden ze zelf|) omdat ze een baby hebben en een peuter van anderhalf .

Op dit moment kun je de volgende TONZON producten aantreffen in de nieuwbouw:

HR-Ketelfolie, HR-boilerfolie, HR-Bandagefolie en HR Radiatorfolie zijn onmisbaar voor de Finishing touch

Bodemfolie: Steeds meer particulieren en woningcorporaties passen TONZON Bodemfolie toe in de nieuwbouw. Daarmee wordt de toevoer van vocht uit de bodem naar de woning optimaal geweerd. Daardoor kan veel slimmer en energiezuiniger worden geventileerd.

Thermosheet: In diverse landen wordt het Thermosheet gebruikt als afsluitende laag bij de opbouw van een prefab element. Het Thermosheet maakt het element luchtdicht, het laat geen vocht door en ook radongas dat bijvoorbeeld in steenwol wordt gevormd kan niet naar binnenkomen. lees meer>>

Badisolatie: Bij zeer energiezuinige huizen wordt een groot deel van de energie gebruikt door het ligbad. Met TONZON badisolatie kost het vullen van het bad minder energie en bijvullen met vers heet water is het eerste uur niet meer nodig.

Thermoskussens: Bij houten beganegrondvloeren is het Thermoskussen het meest voor de handliggende isolatiemateriaal. Bij EPS vloerisolatie is het de noodzakelijke toevoeging om de vloer comfortabeler en energiezuiniger te maken.