Russische beer ontdekt in kruipruimte BN’er

Extra sterke afkoeling begane grondvloeren

Nieuwe woningen met vloerverwarming verbruiken in normale winters al meer gas dan hetzelfde type zonder, dat overigens ook veel meer gas verbruikt dan vooraf berekend. De Russische beer heeft zich ingegraven in de Nederlandse bodem. Kruipruimtes zijn ineens een stuk kouder dan normaal. De Russische beer is ook ontdekt in de kruipruimte van Myrna Goossens die zich vertwijfeld afvroeg “Ligt dit aan mij of is er iets anders aan de hand?”. Vanwege de koudegolf staat de thermostaat continu op dezelfde stand. Toch blijft het onderin de woning koud. Warmtebeelden van de bovenkant van de vloer laten inderdaad zien dat de vloertemperaturen zeer laag zijn. Bekijk de uitzending van zondag 11 maart 2018.

De vloer is 15 graden, het kleed is 16 graden, maar onder het kleed is het een stuk kouder, namelijk 13 graden. Onder meubels en in hoeken van de kamer worden nog lagere temperaturen gevonden. Daar zal vanwege de lage temperatuur het eerste schimmelvormige aanslag ontstaan.

Waarom is een vloer zo koud, terwijl er flink wordt gestookt?

Direct na het openen van het kruipluik bleek dat de Russische beer bezit had genomen van de kruipruimte. De funderingsmuur was ongeveer 6 graden en de kruipruimtebodem 7 graden. De kruipruimtebodem (beton) is weliswaar droog maar veel kouder dan normaal. In de kruipruimte waren niet-geïsoleerde CV-buizen die er niet in slaagden de kruipruimte warm te maken, maar wel voor een onnodig hoge gasrekening zorgden. De vloer straalde zeer veel warmte uit naar de ijskoude kruipruimte. Daardoor was de onderkant niet veel warmer dan 8 graden. Deze lage temperatuur verklaarde waarom de bovenkant amper 15 graden is. Deze koudegolf laat nog eens zien dat in Nederland het warmteverlies via de vloer sterk wordt onderschat.

Warmtestraling grote boosdoener

De onderkant van de vloer was steeds het warmste oppervlak in de kruipruimte. De vloer verloor vooral warmte door straling. TONZON Vloerisolatie met de thermoskussens is het enige isolatiemateriaal dat deze warmtestraling vrijwel tot nul reduceert en vloeren warmer maakt dan de lucht vlak boven de vloer. Deze video laat zien hoe dit kan. Inmiddels is de woonkamervloer van Myrna Goossen aan de onderkant voorzien van TONZON Vloerisolatie.

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde vloer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief