Zelf radiatoren, buizen, ketels en boilers isoleren

Stop onnodig warmteverlies met TONZON

 

In de meeste gevallen kan je makkelijk zelf de radiatoren voorzien van radiatorfolie. Naast de radiatoren kan je ook verwarmingsbuizen, ketels en boilers aanpakken. Daarover lees je hieronder meer.

 

Radiatorfolie

Je kan de folie achterop de radiator plakken met dubbelzijdige tape of achterop de radiator vastzetten met magneetjes. Download de handleiding voor de radiatorfolie of bekijk hiernaast het doe-het-zelf filmpje. In sommige gevallen is het iets ingewikkelder, daarover kan je hieronder meer lezen.

Kolomradiator

Ook bij kolomradiatoren kan de radiatorfolie direct op de radiator. Hierbij is het meestal het handigste om de folie over dwars te houden en op het linker en rechter uiteinde te bevestigen met dubbelzijdige tape of met magneetjes. Over het algemeen schittert de folie niet en is deze dus nauwelijks te zien. Als alternatief hebben wij ook een folie met één witte kant, dit is nog minder opvallend. Je levert dan een beetje effectiviteit in voor een meer esthetisch resultaat. Deze kan op dezelfde manier worden aangebracht. Bekijk in het filmpje hiernaast hoe je jouw kolomradiator kan isoleren met de luxe radiatorfolie. 

Radiator onder de vensterbank

 

Het is vaak geen probleem als de radiator door de vensterbank moeilijk te bereiken is. De folie kan je dan achter de radiator langstrekken, bijvoorbeeld met een touwtje, en aan de uiteinden bevestigen. Door de vensterbank is de luchtstroming vaak ook niet ideaal. Je kan dit verbeteren door een soort spoiler te maken met de folie. Hoe je dit allemaal doet kan je zien in deze video.

 

Radiatorfolie op de muur

 

Wij raden altijd aan de folie achterop de radiator te plaatsen. Toch kan de radiatorfolie ook op de muur geplaatst worden achter de radiator. In dat geval kan je het beste de luxe radiatorfolie gebruiken. Knip de folie op maat, zodat deze het liefst net iets achter de radiator uitsteekt. Daarmee bereik je het beste resultaat. Wil je zo min mogelijk van de folie zien, knip hem dan iets korter, dit gaat wel ten koste van de effectiviteit. De radiatorfolie kan je vervolgens direct op de muur vastlijmen met onze folielijm. 

 

Buizen isoleren

Het isoleren van buizen kan het beste met buisisolatie en TONZON HR-Bandagefolie. De buisisolatie hoeft niet helemaal te sluiten, dit wordt later afgesloten door de bandagefolie. Je kan de buisisolatie gewoon om de buizen schuiven. Met de bandagefolie kan je vervolgens de buizen reflecterend maken. Hiervoor zijn twee manieren.

De eerste optie is om de folie om de buizen te wikkelen. Hiervoor is de breedste bandagefolie het meest geschikt, omdat dit minder omwentelingen nodig heeft. De dunnere bandagefolie is iets makkelijker aan te brengen bij veel bochten en vertakkingen.

Bekijk in de video hiernaast hoe je de bandagefolie kan toepassen.

Bandagefolie over de lengte toepassen

 

De tweede optie is om de bandagefolie over de lengte om de buis te leggen en aan elkaar te plakken met een dubbelzijdige tape. In de volgende tabel zie je welke dikte je nodig hebt bij welke dikte buis:

 

Buisdiameter   Diameter met isolatie   Dikte bandagefolie 
12 mm 22 mm 12,5 cm
15 mm 25 mm 12,5 cm
22 mm 32 mm  15 cm
28 mm 38 mm 15 cm
35 mm 45 mm 20 cm

 

Ketels en boilers

 

Het isoleren van een ketel of een boiler is heel eenvoudig. Je hangt de TONZON folie om de ketel heen met supermagneetjes of magneettape. Bij deze bevestigingsmethodes kan de folie ook makkelijk weer van de ketel af voor onderhoudswerkzaamheden. Daarna kan hij gewoon weer teruggeplaatst worden.

 

Ervaar ook de voordelen van goede radiatorfolie

 

of bel naar +31 (0)53 - 480 3226

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief