Russische beer ontdekt in kruipruimte BN’er na koudegolf

Siberische koudegolf oorzaak

extra sterke afkoeling begane grondvloeren

Wanneer de kou uit Siberië onze kant op komt dan wordt wel gezegd “de Russische beer is uit zijn hok”. Wanneer dit het geval is dan verheugt schaatsend Nederland zich op bikkelhard natuurijs. Dan moeten ijsbrekers worden ingezet om vaarwegen open te houden.  Dan gebeuren de raarste dingen met gesprongen waterleidingen. Dan blijkt ook dat vloerverwarming helemaal geen energiezuinige vorm van verwarmen is. Nieuwe woningen met vloerverwarming verbruiken in normale winters al meer gas dan hetzelfde type zonder, dat overigens ook veel meer gas verbruikt dan vooraf berekend. De Russische beer heeft zich ingegraven in de Nederlandse bodem. Kruipruimtes zijn ineens een stuk kouder dan normaal.

De Russische beer is ook ontdekt in de kruipruimte van Myrna Goossens die zich vertwijfeld afvroeg “ligt dit aan mij of is er iets anders aan de hand?”. Vanwege de koudegolf staat de thermostaat  continu op dezelfde stand. Toch blijft het onderin de woning koud. Warmtebeelden van de bovenkant van de vloer laten inderdaad zien dat de vloertemperaturen  zeer laag zijn. Bekijk hier de uitzending van zondag 11 maart 2018.

Binnenmuur op thermostaathoogte

Het warmtebeeld van de binnenmuur laat op thermostaathoogte een thermische gelaagdheid zien van 17,3 naar 18,5 met  gemiddeld 18° C.

Binnenzijde woonkamer

De vloer is echter amper 15°. Het kleed is het met 16° iets warmer maar onder het kleed is het een stuk kouder (13°). Onder meubels en in hoeken worden nog lagere temperaturen gevonden.

koude hoeken

In de hoeken van de kamer, langs de randen met de buitengevel is de vloer nog kouder. Daar zul je vanwege de lage temperatuur het eerst een schimmelvormige aanslag aantreffen.

Waarom is een vloer zo koud terwijl er flink wordt gestookt?

Opening bij kruipluik

Direct na opening van het kruipluik bleek dat de Russische beer bezit had genomen van de kruipruimte. Het warmtebeeld laat zien dat de funderingsmuur crica 6,8° en de kruipruimtebodem 7,6°.  Alle overige buitenfunderingsmuren blijken ook zeer koud. De  kruipruimtebodem (beton) is weliswaar droog maar veel kouder dan normaal.

In de kruipruimte lopen ongeïsoleer CV-buizen die er niet in slagen de kruipruimte warm te maken, maar wel voor een onnodig hoge gasrekening zorgen.

Kruipruimte kanaalzijde

Dit warmtebeeld laat zien dat de vloer zeer veel warmte uitstraalt naar de ijskoude kruipruimte. Daardoor is de onderkant  niet veel warmer dan 8°.  Deze lage temperatuur  verklaart waarom de bovenkant amper 15° is. Deze koudegolf laat nog eens zien dat in Nederland het warmteverlies via de vloer sterk wordt onderschat, lees meer>>

Warmtestraling grote boosdoener

Op de warmtebeelden is te zien dat de onderkant van de vloer steeds het warmste oppervlak in de kruipruimte is. De vloer verliest vooral warmte door straling. TONZON Thermoskussens is het enige isolatiemateriaal dat deze warmtestraling vrijwel tot nul reduceert en vloeren warmer maakt  dan de lucht vlak boven de vloer. Onderstaande animatie laat zien hoe dit kan.

Met deze koude golf gaat het energieverbuik van alle woningen omhoog maar vooral van woningen met vloerverwarming. Lees meer>>.

Lees ook meer>> over de aanpak van CV-buizen en andere warmtelekken

Inmiddels is de woonkamervloer van Myrna Goossen aan de onderkant voorzien van TONZON Thermoskussens. Bekijk de uitzending van “Life is Beautiful” op zondag 8 april 2018 op RTL4 rond 16:30 uur. De eerste resulten vindt je op deze webpagina>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *