Siberische kou dringt diep in de bodem

De koude golf uit Siberië heeft gezorgd voor natuurijs.  Ook Rijkswaterstaat moest voor het eerst in 5 jaar  ijsbrekers inzetten. De grond om en onder ons huis is diep afgekoeld. Veel vloeren zijn  nauwelijks warm te krijgen en vloeren met vloerverwarming verbruiken nu veel meer gas. De CV-ketels draaien overuren. In een normaal jaar neemt de kruipruimtebodem in de zomer warmte op en staat deze in de winter  weer af aan de kruipruimte. Nadat de RussischeBeer uit zijn hok is ontsnapt, is de kruipruimtebodemtemperatuur al eind februari 2018  onder het normale minimum gezakt en het einde is nog niet in zicht. Deze waarnemingen worden bevestigd door realtime metingen van derden.

Online is het temperatuurverloop op -8 tot -10 cm diepte [link>>] te volgen. Op 11 maart troffen we daar nevenstaande grafiek aan.  De bodemtemperatuur is (op die diepte) nog steeds aan het dalen, terwijl vorig jaar het keerpunt al lang was gemaakt.  De bodem is nu (op die diepte) 5 graden kouder dan vorig jaar om dezelfde tijd.

Het viel ook Myrna Goossens op dat haar vloer ineens veel kouder aanvoelde dan voorheen. Zij schakelde isolatiedeskundige Ton Willemsen in, die gewapend met een warmtebeeldcamera, haar woning onder de loep nam. De beelden zijn te zien in onderstaand TV-Item, dat zondag 11 maart is uitgezonden om 16:35 uur bij RTL4 “Life is beautiful”.

Afkoeling van de bodem op verschillende dieptes door de koudegolf uit Siberië in 2018

Om inzicht te krijgen hoe en hoever de kou doordringt in de bodem, is Ton Willemsen op verschillende dieptes  (op -10 cm, -30 cm, -50 cm, -80 cm en op -110 cm) de temperatuur gaan meten.  Aan de bovenste twee thermokoppels hangen dataloggers die iedere 10 minuten een meting doen. De lagergelegen punten worden nog handmatig uitgelezen, omdat deze niet zo snel fluctueren. Gekozen is voor een plek in de tuin gelegen op het noorden. De luchttemperatuurlogger hangt in een naaldboom en geeft daardoor iets hogere waardes weer dan in werkelijkheid. Dat is extra het geval wanneer in de namiddag de boom in de zon komt te staan. In de grafiek zien we het temperatuurverloop van de bodem op verschillende hoogtes tot 2 maart. Deze meting is niet representatief omdat de tuin dicht begroeid is en de bodem bedekt.

Het KNMI meet op 4 verschillende plaatsen in het land de bodem  op verschillende dieptes. Deze gegevens zijn niet online te volgen maar worden iedere maand gepubliceerd in een maandelijks overzicht. Wanneer iemand weet wie of waar nog meer bodemtemperaturen worden gemonitord dan horen wij dat graag.

Ton Willemsen meet op 5 dieptes de temperatuur. De meetpunten zijn aangebracht, vrijdagavond 23 februari 2018 nadat duidelijk was dat de RussicheBeer zijn hok had verlaten.

De temperatuur van de aarde om en onder ons huis bepaalt voor een belangrijk deel het warmteverlies van de vloer. De begane grondvloeren stralen veel warmte uit naar de ijskoude funderingsmuren en de koude grond, ook wanneer ze zijn geïsoleerd met EPS of purschuim. TONZON Vloerisolatie met Thermoskussens is het enige systeem dat juist die uitstraling tot vrijwel nul reduceert. Daardoor warmt de vloer in de ochtend sneller op en bereikt een hogere temperatuur. De Thermoskussen worden gecombineerd met een stevig woningbreed zeil (Bodemfolie) zodat er geen vocht meer uit de kruipruimtebodem kan verdampen. Naast het Thermoskussen heeft TONZON nog meer slimme besparingsoplossingen ontdekt, zoals een radiatorfolie die onzichtbaar zijn werk doet. [lees meer>>].

Geïsoleerde funderingsmuur van een 3 jaar oude woning is niet bestand tegen normale grondtemperaturen in de winter. Warmtebeeld is gemaakt voor de landing van de RussischeBeer in 2018. Bewoners klaagden toen al over een veel te hoge gasrekening (1.400 m³ gas per jaar).