TONZON;  langste en grootste ervaring met kruipruimtes.

Ton Willemsen was 37 jaar geleden de eerste die zich in Nederland beroepshalve met kruipruimtes ging bezighouden.

Ton Willemsen, uitvinder en oprichter van TONZON was in 1980 de eerste in Nederland die zich met vloerisolatie inde  kruipruimte ging bezighouden en hoewel hij dit jaar de AOW gerechtigde leeftijd zal bereiken, kun je hem nog regelmatig onder een vloer vinden. In de afgelopen 37 jaar heeft hij een schat aan kennis en ervaring en inzicht opgedaan waarmee TONZON nog steeds een unieke positie inneemt.

Moet ik de funderingsmuren in de kruipruimte isoleren als de begane grondvloer is/wordt geïsoleerd?

Bij purschuim wordt ook de bovenkant van de fundering ondergespoten. Sommigen denken dat dit nodig is voor een betere thermische isolatie en vragen zich af waarom TONZON dit niet doet.  Het isoleren van de bovenkant van de funderingsmuur aan de binnenkant versterkt de koudebrug van de vloer met de fundering. Opwarming vanuit de warmere kruipruimtebodem kan niet meer terwijl  de afkoeling naar buiten onverminderd doorgaat. Daardoor worden de randen van de vloer juist kouder wat o.a. blijkt o.a. uit dit praktijkonderzoek>>.  Wij raden u daarom aan de funderingsmuren uitsluitend aan de buitenzijde te isoleren en anders maar liever niet.  .. Lees meer…

experiment in kruipruimte bewijst kouder worden funderingsmuur door isolatie aan de binnenkant
Een eenvoudig experiment in een kruipruimte bewijst dat  funderingsmuren kouder worden door isolatie aan de binnenkant

Waarom isoleren pur-spuiters wel de funderingsmuren wanneer dit een negatief thermisch effect heeft?

De pru-spuiters die we deze vragen hebben gesteld geven de volgende verklaring: Onder het purschuim wordt alles drijfnat, niet alleen het pur maar ook de funderingsmuren. Dit vocht kan in de muur omhoog trekken tot in de woning. Daarom wordt de bovenkant van de fundering mee ondergespoten.

Wij hebben geen kruipruimte, kan ik dan de vloer nog isoleren?

De beste oplossing is ook het meest rigoureus. Hak de vloer eruit en graaf een gat van circa 20 cm. Breng een houten vloer aan en pas daarbij het TONZON vloerisolatiesysteem met Thermoskussens en Bodemfolie toe. Minder rigoureus : U brengt een nieuwe vloer aan op enige afstand van de oude vloer/ De luchtruimte die daarbij ontstaat,  verdeelt u met enkele Thermosheets in minimaal 2 lagen:  Lees meer..

 

Er staat zo nu en dan water in de kruipruimte, kan ik dan de Bodemfolie gebruiken?

TONZON Bodemfolie is weliswaar een zware, stevige folie maar toch nog lichter dan water. Wanneer het water in de kruipruimte beperkt blijft tot af en toe wat plassen dan zijn geen extra maatregelen nodig. wanneer de kruipruimte af en toe blank komt te staan, dan komt onder de bodemfolie een luchtkussentjesfolie om het drijvend vermogen te vergroten. Lees meer….

In de zomer zie ik zo nu en dan een condensfilmpje op de Bodemfolie, is dat schadelijk?

Het vocht uit de kruipruimtebodem verdampt en condenseert op koudere plekken zoals een koudwaterleiding en de koudere funderingsmuren. Na het aanbrengen van de Bodemfolie is de bodem als vochtbron afgesloten… Lees meer…

Er staat zo nu en dan water op de Bodemfolie, wat moet ik daar aan doen?

Het is onvermijdelijk dat er wel eens water op de Bodemfolie komt te staan. Net zo als een kelder in de zomer vochtig is en in de winter droog geldt dit ook voor de kruipkelder. Warme vochtige lucht van buiten koelt .. Lees meer….

Als er regenwater via de luchtkoker de kruipruimte binnenkomt is dat dan schadelijk voor de Tonzon vloerisolatie?

Komt het water op de Bodemfolie, dan kunt u ter plaatse van het plasje een klein gaatje prikken, zodat het water weg kan zakken. Het kleine gaatje heeft geen invloed op de … Lees meer…