Vloerverwarming veel effectiever met TONZON Thermoskussens

Nieuwe woningen met vloerverwarming verbruiken gemiddeld meer gas dan het zelfde type woning zonder vloerverwarming. zie o.a. dit artikel>>. Wanneer we onderstaande infraroodfoto bekijken dan is dat eenvoudig in te zien.

Nieuwbouwhuis met vloerverwarming. De aarde om het huis wordt letterlijk opgewarmd via de kruipruimte.
IR-foto kruipruimte met EPS-isolatie Rc=2,5

De onderkant van de EPS vloerisolatie straalt de warmte die wordt doorgelaten uit naar de kruipruimtebodem en de funderingsmuren. Via de kruipruimte wordt de aarde om het huis opgewarmd. Je hebt geen infraroodcamera nodig om dit vast te stellen. Iedereen met een huis met vloerverwarming weet dat sneeuw om het huis snel smelt.
Door het grote verlies aan de onderzijde is het verwarmingssysteem zo traag dat veel mensen de kachel maar gewoon aan laten staan. Vloeren met vloerverwarming verliezen dus nog veel energie, zelfs bij  nieuwe woningen waarvan de vloer bij de bouw al “goed” is geïsoleerd. De onderkant van de vloer lekt voortdurend warmte weg door infraroodstraling.

Dezelfde kruipruimte met Thermoskussens

TONZON Thermoskussens blokkeren de warmteuitstraling waardoor de kruipruimte in relatief korte tijd afkoelt naar normale proporties. Door het blokkeren van het warmteverlies aan de onderzijde kan het systeem eindelijk goed geregeld worden. Het commentaar van de heer Griep uit Emmeloord: ‘ik zet nu ’s avonds om 21.00 uur de verwarming terug, de vloer blijft warm tot ik naar bed ga en is ’s ochtends in een mum van tijd weer op temperatuur.’  Een mevrouw met een soortgelijk huis en vloerverwarming als hoofdverwarming stelt verbaasd vast dat na het aanbrengen van TONZON Thermoskussens de vloer warm wordt op plekken waar deze voorheen helemaal niet warm werd. Daarbij wordt de vloer nu sneller warm en in zijn geheel warmer.


Wanneer bij bestaande woningen de verwarmingsbuizen in het beton zijn gefreesd en geen of nauwelijks vloerisolatie is toegepast, zijn de verliezen zelfs extreem, ook wanneer een folie onder de buizen is aangebracht. Lees het artikel>> “Na-isolatie voorkomt opwarming kruipruimte” in het juni 2012 nummer van INTECH K&S. Dat kruipruimtes flink worden opgewarmd blijkt wel uit infraroodfoto’s

vloerverwarming-bovenkan-en-onderkant
De onderkant van deze vloer met vloerverwarming is warmer dan de bovenkant. De bodem van de kruipruimte is even warm als de bovenkant van de vloer

Op bovenstaande infrarood foto ziet u een kruipruimte onder een verwarmde vloer met ingefreesde leidingen. Onder de buizen ligt een reflecterende folie die onder deze omstandigheden niet blijkt te werken. De onderkant van de vloer is maar liefst 25,6º C, meer dan 2 graden warmer dan de bovenkant van de vloer. De bodem van de kruipruimte is op dat moment met 23,1° C net zo warm als de bovenkant van de vloer. Als de vloerverwarming uw hoofdverwarming is, kunt u met TONZON Thermoskussens het energieverbruik soms wel met  40% verminderen. TONZON heeft daarom ook zin bij nieuwbouwvloeren met vloerverwarming die op papier al een goede isolatiewaarde hebben. Een vloerverwarming is pas effectief met TONZON Thermoskussens. De zes actieve oppervlakken van het Thermoskussen reduceren de warmtestraling van de onderkant tot vrijwel nul, terwijl EPS-isolatie en purschuim de warmte aan de onderzijde gewoon blijven uitstralen. 

De onderkant van het purschuim is ruim 17 graden terwijl de onderkant van de EPS-vloer met Rc=2,5 15 graden is. Een standaard laagje purschuim isoleert dus niet zo goed als nieuwbouw Rc=2,5.

 

* Wanneer je bij een bestaande woning vloerverwarming aanbrengt op een niet geïsoleerde vloer dan zou je daarmee op papier energie besparen (de energie index wordt gunstiger) terwijl het gasverbruik juist met sprongen omhoog gaat.