Vloerverwarming pas effectief met TONZON Thermoskussens

Nieuwe woningen met vloerverwarming verbruiken gemiddeld meer gas dan het zelfde type woning zonder vloerverwarming. zie o.a. dit artikel>>. Toch wordt vloerverwarming nog steeds gepropageerd als een energiezuinige vorm van verwarmen*.  Vloeren met vloerverwarming verliezen veel energie, zelfs bij  nieuwe woningen waarvan de vloer bij de bouw al “goed” is geïsoleerd. De onderkant van de vloer lekt voortdurend warmte weg door infraroodstraling. Het systeem reageert daardoor traag en soms worden vloeren niet eens echt lekker warm. Installateurs adviseren daarom vaak om de vloerverwarming maar gewoon aan te laten staan.  Na het aanbrengen van de Thermoskussen blijkt het systeem ineens wel te regelen en kan de vloer warmer worden. Sommige mensen zetten al om 9 uur ’s avonds de thermostaat terug omdat de vloer nu zeer lang zijn warmte vasthoudt. ’s Ochtends is de vloer weer snel op temperatuur.
Wanneer bij bestaande woningen de verwarmingsbuizen in het beton zijn gefreesd en geen of nauwelijks vloerisolatie is toegepast, zijn de verliezen zelfs extreem, ook wanneer een folie onder de buizen is aangebracht. Lees het artikel>> “Na-isolatie voorkomt opwarming kruipruimte” in het juni 2012 nummer van INTECH K&S. Dat kruipruimtes flink worden opgewarmd blijkt wel uit infraroodfoto’s

vloerverwarming-bovenkan-en-onderkant
De onderkant van deze vloer met vloerverwarming is warmer dan de bovenkant. De bodem van de kruipruimte is even warm als de bovenkant van de vloer

Op bovenstaande infrarood foto ziet u een kruipruimte onder een verwarmde vloer met ingefreesde leidingen. Onder de buizen ligt een reflecterende folie die onder deze omstandigheden niet blijkt te werken. De onderkant van de vloer is maar liefst 25,6º C, meer dan 2 graden warmer dan de bovenkant van de vloer. De bodem van de kruipruimte is op dat moment met 23,1° C net zo warm als de bovenkant van de vloer. Als de vloerverwarming uw hoofdverwarming is, kunt u met TONZON Thermoskussens het energieverbruik soms wel met  40% verminderen. TONZON heeft daarom ook zin bij nieuwbouwvloeren met vloerverwarming die op papier al een goede isolatiewaarde hebben. 

Deze infraroodfoto is gemaakt van een nieuwbouwwoning met vloerverwarming en EPS vloerisolatie met Rc=2,5. Deze isolatiewaarde is toegepast bij woningen gebouwd tussen 1993 en 2013. Duidelijk is te zien dat de aarde om het huis is opgewarmd door de vloerverwarming. Een mevrouw met een dergelijk huis en vloerverwarming als hoofdverwarming stelt verbaasd vast dat na het aanbrengen van TONZON Thermoskussens de vloer warm wordt op plekken waar deze voorheen helemaal niet warm werd. Daarbij wordt de vloer nu sneller warm en in zijn geheel warmer. Een vloerverwarming is pas effectief met TONZON Thermoskussens. De zes actieve oppervlakken van het Thermoskussen reduceren de warmtestraling van de onderkant tot vrijwel nul, terwijl EPS-isolatie en purschuim de warmte aan de onderzijde gewoon blijven uitstralen. 

EPS vloer met RC=2,5 en vloerverwarming. De onderkant van het EPS is 15 graden.
De onderkant van het purschuim is ruim 17 graden terwijl de onderkant van de EPS-vloer met Rc=2,5 15 graden is. Een standaard laagje purschuim isoleert dus lang niet zo goed als nieuwbouw Rc=2,5.

 

* Wanneer je bij een bestaande woning vloerverwarming aanbrengt op een niet geïsoleerde vloer dan zou je daarmee op papier energie besparen (de energie index wordt gunstiger) terwijl het gasverbruik juist met sprongen omhoog gaat. Hoewel de NEN op 6 juni 2016 al erkent dat “het natuurlijk onzinnig is om vloerverwarming aan te brengen op een niet geïsoleerde begane grondvloer” is de norm niet aangepast en wordt het argeloze publiek nog steeds verkeerd voorgelicht.