Isolatiewaarde

Het doel van dakisolatie is warmte binnen houden in de winter en warmte buiten houden in de zomer

 

Hoe goed de isolatie is in het tegenhouden van warmte, kan worden uitgedrukt in één getal: de isolatiewaarde, ook wel Rd of Rc genoemd. Door de unieke werking van TONZON verschilt de isolatiewaarde in de zomer en in de winter. De isolatiewaarde van TONZON is het hoogst in de zomer, het is dus een uitstekende keuze om de zonnewarmte buiten te houden. Daarnaast kan het ook zeker in de winter de warmte binnen houden.

 

Rd en Rc

 

De isolatiewaarde heeft twee afkortingen: Rd en Rc. De Rd staat voor de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal, dit is dus de isolatie die je toevoegt. De Rc staat voor de isolatiewaarde van de constructie. Hierin wordt alles meegenomen; dakpannen, dakconstructie, pleisterwerk etc. Wanneer je (extra) isolatie aanbrengt, dan kan je de Rd van de isolatie in de meeste gevallen gewoon optellen bij de Rc van de huidige constructie.

Verschil zomer en winter

TONZON isolatie werkt met laagjes stilstaande lucht opgesloten tussen de TONZON folie. De folie stopt bijna alle warmtestraling, terwijl de lucht ervoor zorgt dat de geleiding van warmte beperkt wordt. De lucht warmt echter ook op en stijgt daardoor op. Door dit effect kan warmte iets makkelijker van beneden naar boven, maar juist moeilijker van boven naar beneden. Dit effect kan je voorkomen als de dikte van de luchtlagen zo gekozen wordt, dat de lucht niet meer kan circuleren, dit noemen we de optimale dikte. De optimale dikte hangt af van de helling van het dak. Plat dak: 13 mm, 30 helling: 15,5 mm en 60 helling: 18,5 mm.

 

Rd-waarde TONZON Thermoskussen

 

De TONZON Thermoskussens worden vaak gebruikt bij systeemplafonds en pakhuizen. Dit zijn luchtzakken van een dunne maar sterke folie. Ze zijn eenvoudig aan te brengen en werken het beste bij platte daken om de zomerhitte buiten te houden. In winter, als de warme lucht stijgt, zal het effect van de Thermoskussens wat lager zijn, zoals aangegeven in de onderstaande tabel. Hoe hoog de isolatiewaarde is, hangt ook af van de dikte van de isolatie. Bredere Thermoskussens hangen langer uit en hebben een hogere isolatiewaarde:

Rd-waarde Thermoskussen (m²K/W) 3-kamers (zomer) 3-kamers (winter) 4-kamers (zomer) 4-kamers (winter)
Plat dak 4,8 2 7 2,5
30 helling 4,1 2,2 5,2 2,7
60 helling 3,3 2,5 4,2 3,1

 

Rd-waarde voorzetwand met TONZON

Bij dakisolatie zijn veel verschillende opties mogelijk, daarom hebben wij een calculator om precies voor jouw situatie de isolatiewaarde te kunnen berekenen. Bij het isoleren van het dak met Thermosheets, net als een voorzetwand, komt de isolatiewaarde tot stand door de luchtlagen die tussen de Thermosheets worden opgesloten. Deze methode is wat bewerkelijker dan het plaatsen van Thermoskussens, maar geeft hogere isolatiewaardes in de winter, met minder ruimteverlies.

In de winter

 

Plat dak in de winter (dikte luchtlaag = 12 mm):

Dikte (cm) opbouw Rd (m²K/W)
3,9 3 luchtlagen, 3 Thermosheets 1,4
5,2 4 luchtlagen, 4 Thermosheets 1,8
6,5 5 luchtlagen, 5 Thermosheets 2,3
7,8 6 luchtlagen, 6 Thermosheets 2,7

 

Dak met 30 graden helling (dikte luchtlaag = 15 mm):

Dikte (cm) opbouw Rd (m²K/W)
4,5 3 luchtlagen, 3 Thermosheets 1,6
6 4 luchtlagen, 4 Thermosheets 2,1
7,5 5 luchtlagen, 5 Thermosheets 2,5
9 6 luchtlagen, 6 Thermosheets 3,0

 

Dak met 60 graden helling (dikte luchtlaag = 18 mm):

Dikte (cm) opbouw Rd (m²K/W)
5,4 3 luchtlagen, 3 Thermosheets 1,7
7,2 4 luchtlagen, 4 Thermosheets 2,3
9 5 luchtlagen, 5 Thermosheets 2,8
10,8 6 luchtlagen, 6 Thermosheets 3,4

 

In de zomer

De isolatiewaardes in de zomer zijn vergelijkbaar met de waardes in de bovenstaande tabellen. Neem je bredere luchtlagen dan de optimale dikte, zal de isolatiewaarde in de zomer niet zoveel omlaag gaan, maar de isolatiewaarde in de winter wel. Dit is dus een optie om materiaal en kosten te besparen als de zolderkamer niet verwarmd wordt en isolatie in de winter niet zo belangrijk is.

Voorbeeld:
Dak met 30 helling (dikte luchtlaag = 20 mm):

Dikte (cm) opbouw Rd winter Rd zomer
4 2 luchtlagen, 2 Thermosheets 1,1 1,3
6 3 luchtlagen, 3 Thermosheets 1,6 2,0
8 4 luchtlagen, 4 Thermosheets 2,1 2,6
10 5 luchtlagen, 5 Thermosheets 2,5 3,2
12 6 luchtlagen, 6 Thermosheets 3,0 3,8

 

Rc-waarde

 

De toegevoegde isolatiewaarde gaat ervan uit dat er alleen folie en lucht wordt toegepast, maar dit is niet altijd het geval. Voor de afwerking moet namelijk een constructie zijn die de afwerkplaten kan dragen. Deze constructie zorgt weer voor koudebruggen.

Als deze constructie al aanwezig is, bijvoorbeeld in het geval van houten balken, mag de Rd-waarde worden gehanteerd en vanuit die waarde kan de Rc-waarde berekend worden.
In de meeste gevallen moet deze constructie echter bij het maken van de voorzetwand al meegenomen worden, hiervoor gebruikt men vaak een regelwerk of metal studs.
Hiervan worden metal studs ten zeerste afgeraden, omdat metaal een zeer goede geleider is en daarom grote afbreuk zal doen aan de isolatiewaarde. Een regelwerk van hout heeft de voorkeur, aangezien hout een relatief goede isolator is.

Toch heeft een regelwerk van hout nog een behoorlijke invloed op de uiteindelijke Rc-waarde. Bij een voorzetwand met TONZON zullen de koudebruggen van de constructie echter zeer beperkt zijn. Dit komt door het gebruik van koudebrugonderbrekers. Onder andere door deze reden, zorgt een voorzetwand met TONZON uiteindelijk voor een zeer goede isolatiewaarde per cm dikte in vergelijking met andere isolatiematerialen.

De Rc-waardes die gehaald worden met een TONZON voorzetwand zullen door de beperkte koudebruggen heel goed overeenkomen met de Rd-waardes die eerder genoemd zijn. Bij andere materialen kunnen er behoorlijke verschillen zijn tussen Rd-waarde en Rc-waarde, zeker als er metal studs worden gebruikt. Gemiddeld zijn de Rc-waardes ongeveer 0,1 m²K/W hoger dan de Rd-waardes.

 

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde woning

 

of bel naar +31 (0)53 - 480 3226

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief