Klimaatefficiënt is een begrip waar nog te weinig aandacht aan wordt besteed. Er wordt steeds meer gesproken over een klimaatcrisis en daar moeten oplossingen voor komen. Van iedereen wordt verwacht om een steentje bij te dragen en meer na te denken over de klimaatimpact die wij met zijn allen hebben. Echter kan het moeilijk zijn om de juiste keuzes te maken, omdat er veel verschillende en soms ook tegenstrijdige informatie te vinden is. Als klimaatimpact voor jou belangrijk is, is TONZON altijd een goede keuze. De producten van Tonzon horen namelijk tot de meest klimaatefficiënte producten die er zijn.

Wat is klimaatefficiënt?

Een maatregel is klimaatefficiënt wanneer de klimaatkosten die gemaakt worden snel winst opleveren voor het klimaat. Hoeveel energie nodig is bij de productie, transport en installatie van een materiaal weegt mee in hoe ‘klimaatefficiënt’ een materiaal daadwerkelijk is. De uitspraak dat alle isolatiematerialen goed zijn, omdat ze allemaal energie besparen, is daarom niet helemaal juist. Uit onafhankelijk onderzoek komen TONZON materialen als beste naar boven, omdat deze vaak binnen enkele maanden al een positieve impact op het klimaat hebben. Bij andere isolatiematerialen kan het jaren duren voordat er winst geboekt is.

productie

Veel productieprocessen zijn gebaseerd op het maken van zoveel mogelijk materiaal in een zo kort mogelijke periode met zo min mogelijke financiële kosten. Er zijn wel steeds meer bedrijven die hun productieprocessen klimaatefficiënt maken maar het verbeteren van het productieproces is niet de enige oplossing. Wist je bijvoorbeeld dat bij de productie van spijkerbroeken bijna 7000 liter water vervuild wordt? Let niet alleen op de producent, maar ook op hoe klimaatefficiënt het product zelf is.

Transport

Transport is een grote bron van vervuiling, zowel van broeikasgassen als stikstof. Vrachtwagens rijden dagelijks door onze leefomgeving waarbij zij vervuilen en ook het verkeer ophouden. Kies voor lokaal geproduceerde producten zodat je de klimaatimpact van het transport vermindert. Kies daarnaast voor producten die minder zwaar zijn en minder volume innemen, want deze hebben lagere transportkosten.

Installatie

De installatie kan ook een grote bron zijn van milieuvervuiling. Denk bijvoorbeeld aan de renovatie van een vloer. Om een betonnen vloer te leggen moet eerst de huidige vloer afgebroken worden. Daarna moet er veel beton geproduceerd worden. Bij dit proces is veel energie nodig. Hout is daarentegen een veel klimaatefficiënter bouwmateriaal. Er zijn minder energie en grondstoffen nodig bij de installatie van een houten vloer én het afgebroken hout kan veel makkelijker hergebruikt of afgebroken worden. Bij het spuiten van PUR-schuim met HFK-gassen is de klimaatimpact ook gigantisch. Let dus niet alleen op de producten zelf, maar let ook op hoeveel energie het kost om ze uiteindelijk te gebruiken of te installeren.

Waarom zijn TONZON producten klimaatefficiënt?

TONZON producten zijn allemaal gebaseerd op een dunne reflecterende folie. Hierdoor kunnen wij woningen van uitstekende isolatie voorzien met ontzettend weinig materiaal. Weinig materiaal betekent lage energiekosten bij de productie en installatie, maar voornamelijk ook bij het transport. Resultaat: nauwelijks vrachtwagens nodig en een milieu impact die binnen enkele maanden weer is terugverdiend.

Uit onderzoek van het NIBE blijkt dat TONZON producten om deze redenen ook de laagste milieubelasting hebben van alle isolatiematerialen. Daarom zijn wij voor onze unieke uitvinding, het Thermoskussen, als enige vloerisolatie bekroond met het keurmerk voor duurzaam bouwen. Bekijk hier het factsheet.

Omdat er nauwelijks vrachtwagens nodig zijn voor de transport en de installatie van onze producten, betekent dit niet alleen dat energiekostenlager zijn, maar ook minder uitstoot van stikstof en fijnstof en natuurlijk minder vrachtwagens op de weg.

Radiatorfolie

Onze radiatorfolie is een hele dunne reflecterende folie die achterop de radiator kan. Hiermee stop je de opwarming van de buitenmuur. Met deze simpele energiebesparing is de klimaatimpact van de folie al binnen enkele winterdagen terugverdiend. Veel klimaatefficiënter dan dit kan bijna niet! Hierbij passen ook onze bandagefolie, ketelfolie en boilerfolie. Deze zijn zelf te plaatsen en daarnaast zijn het makkelijke manieren om direct de klimaatimpact te verlagen.

Lees meer op tonzon.nl/radiatorfolie

Vloerisolatie

De impact van vloerisolatie wordt vaak onderschat. Echter zorgt vloerisolatie voor een verhoging van het comfort en verlaging van het vocht onderin de woning. Het resultaat is dat men minder hoeft te stoken om het aangenaam te krijgen. De energiebesparing die onze thermoskussens oplevert zorgt ook dat de klimaatimpact van dit product vaak binnen enkele winterweken al is terugverdiend. Hiermee is het TONZON systeem met thermoskussens dus ook de meest klimaatefficiënte vorm van vloerisolatie die vandaag de dag beschikbaar is.

Lees meer op tonzon.nl/vloerisolatie

Wat doet TONZON verder?

Bij alle dingen die wij doen, denken wij na over onze klimaatimpact zodat wij op het gebied van klimaatefficiëntie voorop lopen. Ons bedrijfspand in Enschede is voorzien van isolatie en andere energiebesparende maatregelen, zowel het kantoor als de fabriekshal. Dit stelt ons in staat om met weinig energie het in de zomer koel te houden en in de winter warm te houden. Verder wordt alle energie die wij gebruiken, waaronder ook voor de productie, opgewekt met onze eigen zonnepanelen.

Kom vooral langs (op afspraak) voor inspiratie hoe wij ook openbare gebouwen, kantoren en fabriekshallen of opslagplaatsen energiezuiniger kunnen maken. Steeds meer lokale specialisten die met TONZON werken, rijden al in een elektrische auto en sommigen voeren de werkzaamheden uit met een bakfiets. Daarin past zowel het benodigde materiaal als het gereedschap. De terugverdientijd van onze materialen is dan nog korter.

Duurzaam

Duurzaam

Duurzaamheid is een belangrijk aspect van klimaatefficiëntie. Als je materialen vaker moet vervangen, komen hier weer opnieuw de productie, transport en installatiekosten bij kijken. Hoe langer een product mee gaat, hoe lager dus de klimaatimpact.
Hierbij is het ook belangrijk rekening te houden met de beoogde levensduur van een product. Bij isolatie gaat het om decennia, daarom zijn onze producten op berekend om tientallen jaren mee te gaan. Voor onze thermoskussens krijgt u daarom ook standaard minstens 10 jaar garantie op de werking van dit product. Uit onderzoeken is gebleken dat de duurzaamheid van thermoskussens echter veel langer is. In bepaalde gevallen is na 32-jaar nog geen spoor van veroudering gevonden.

Circulair

Circulair

Elk product komt hoe dan ook ooit aan het einde van hun levensloop. Wat er vervolgens met het product gebeurd heeft ook te maken met klimaatefficiëntie. Om een circulaire levensloop te creëren is het van belang dat men materialen hergebruikt en/of makkelijk kan vervangen.
Onze producten bestaan maar uit heel weinig materiaal, daarom is het na installatie in de meeste gevallen weer makkelijk te verwijderen. Niet al onze producten zijn recyclebaar, maar vanwege het lage gewicht en volume kost het maar weinig energie om de materialen te ontzorgen.
Het vervangen van onze materialen kost ook weinig energie, omdat onze producten zelf zo klimaatefficiënt zijn.

Wat kan jij doen?

Iedereen wordt gevraagd een steentje bij te dragen, maar wat kan je nou eigenlijk echt zelf doen? De basis van energiezuinig wonen is goede woningisolatie. Isolatie zorgt dat warmte binnen huis blijft zodat je minder hoeft te stoken. Bovendien zorgt goede isolatie voor een gezonder en comfortabeler huis. Ook met kleinere maatregelen, zoals het toepassen van radiatorfolie of het isoleren van verwarmingsbuizen, zet je al een grote stap richting lagere energiekosten.

Verder lezen?

Kijk op greenmakeover.nl voor simpele tips waarmee jij groener kan wonen.
Op milieucentraal.nl is veel informatie te vinden over milieu en klimaat of doe de test op iedereendoetwat.nl en leer wat jij kan doen.