fbpx
winkelwagen2

Hoe werkt het?

Hoe isoleert TONZON anders dan anderen

Er zijn verschillende isolatiematerialen in de bouwwereld, van isolatieplaten tot minerale wol. Hieronder lees je meer informatie over de verschillen tussen TONZON en andere isolatiematerialen.

TONZON verwerkt beter

Isolatieplaten en minerale wol nemen veel plaats in. Dat komt omdat de lucht al in de fabriek in het materiaal wordt opgesloten. Om daarna het materiaal op de plaats van bestemming te krijgen, zijn vrachtwagens nodig die heen en weer rijden. Verwerking onder de vloer is minder eenvoudig met deze grote afmetingen. Van minerale wol is ook bekend dat de vezeltjes de huid kunnen irriteren. De TONZON thermoskussens en thermosheets worden geleverd op kleine rolletjes. Deze kan je simpelweg onder jouw arm mee de kruipruimte in nemen. Pas na het bevestigen van de thermoskussens wordt de lucht in het isolatiemateriaal opgesloten.

TONZON beperkt koudebruggen

Isolatieplaten en minerale wol kunnen praktisch niet naadloos worden aangelegd. Hierdoor ontstaan koudebruggen in de isolerende laag. TONZON thermoskussens kunnen eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden met dubbelzijdige tape of met alutape waardoor er een naadloze isolatie ontstaat. De thermosheets zijn zelfs verkrijgbaar op kamerbreedte, zodat het koppelen slechts in enkele gevallen nodig is. Op deze manier verloopt het isoleren in de kruipruimte een stuk efficiënter. Dit scheelt weer tijd en de kwaliteit blijft hetzelfde.

TONZON is het meest milieuvriendelijk

Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) heeft onlangs een onderzoek uitgebracht naar de milieueffecten van vloerisolatie. Daaruit blijkt dat TONZON vloerisolatie met thermoskussens nog steeds de meest milieuvriendelijke vloerisolatie is. Woningen worden voorzien van uitstekende isolatie met ontzettend weinig materiaal. Weinig materiaal betekent lage energiekosten bij de productie, de installatie en bij het transport. Het resultaat: geen vrachtwagens voor de deur en een klimaatimpact die binnen enkele weken is gecompenseerd door de besparing op het energieverbruik.

Bij TONZON staat duurzaamheid centraal

Zodra isolatiematerialen nat worden, gaat de werking van het materiaal achteruit. In een vochtige kruipruimte is dat bij de meeste isolatiematerialen het geval. TONZON is het enige isolatiemateriaal dat droog blijft. Het TONZON isolatiesysteem voorziet in een dubbele aanpak met bodemfolie om optrekkend vocht uit de kruipruimtebodem tegen te houden en de thermoskussens voor de isolatie van de vloer. Zo ontstaat een drogere kruipruimte. Na 40 jaar praktijkervaring blijkt dat de thermoskussens ook na 40 jaar nog steeds optimaal hun werk doen.

Verschil TONZON en reflecterende folie

Sinds kort is er een superdunne reflecterende folie op de markt die met TONZON één van de eigenschappen deelt: namelijk de reflectie. De folie is heel dun en kan overal worden aangebracht. De producent claimde een isolatiewaarde van RW = 5.6, wat gelijk staat met 20 cm minerale wol. Op verzoek van Stichting Mineral Wool Association heeft TNO deze claim onderzocht en kwam niet verder dan een isolatiewaarde van RW = 1.7.

TONZON isoleert met stilstaande lucht

Hoewel allebei de materialen dus reflecteren, is het wel duidelijk dat het principe van het opsluiten van lucht in TONZON thermoskussens een veel hogere isolatiewaarde geeft (tot wel RW = 4,8). Warmtestraling wordt opgewekt door een oppervlak dat aan lucht (gas) of een vacuüm grenst.

Met reflecterende oppervlakken kan deze manier van warmtetransport worden beperkt. Stel dat de warmtestraling helemaal zou kunnen worden geëlimineerd dan kan de warmte alleen nog worden overgedragen van het oppervlak naar de lucht. De warmteweerstand die daarmee verkregen kan worden, is afhankelijk van de dikte van de luchtlaag en de vraag of de opgewarmde lucht zich kan verplaatsen (convectie). Bij een zeer dun luchtlaagje is convectie niet mogelijk, maar is de geleiding groot. Zo geeft een luchtlaagje van slechts 1 mm dik een warmteweerstand van R = 0,04 , terwijl een luchtlaag van 2 cm een weerstand oplevert van R = 0,83. Een reflecterende oppervlak zonder luchtlaagjes heeft dus geen enkele zin omdat er geen straling wordt opgewekt. Er valt dus niets te reflecteren.

 

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde vloer

of bel naar 053 433 23 91

Schrijf je in voor de nieuwsbrief