Zelf de vloer isoleren

met TONZON vloerisolatie

Interesse in TONZON vloerisolatie? Het is ook mogelijk zelf onder de vloer te kruipen en aan de slag te gaan. Onze materialen zijn in de meeste gevallen eenvoudig aan te brengen. Op deze pagina vind je verscheidene informatie, filmpjes en handleidingen die je kunnen helpen bij het zelf isoleren van de vloer.

Werken in de kruipruimte

Voor de meeste mensen is het moeilijkste gedeelte van de klus het werken in de kruipruimte. Hier is vaak weinig ruimte en daarnaast is het redelijk lichaamsintensief. Als de kruipruimte klein is of als er veel leidingen lopen, kan dit de klus extra moeilijk maken. We raden aan om te beginnen met het aanleggen van de bodemfolie. Dit is niet alleen een goede oefening voor het werken in de kruipruimte, maar zorgt ook meteen voor een fijne, droge werkvloer. Gelukkig staan onze specialisten altijd voor jou klaar om de klus uit te voeren, als het toch te lastig wordt.

Maatopname

Voordat je kan beginnen, is het belangrijk om eens goed in de kruipruimte te kijken om te bepalen hoeveel materiaal je nodig hebt. Meet o.a. de lengte en breedte van je kruipruimte en de afstand tussen de balken. Let daarnaast op obstakels die het bevestigen wat moeilijker kunnen maken en waardoor je waarschijnlijk meer materiaal nodig hebt. Ten slotte is dit ook het moment om puin uit de kruipruimte te verwijderen; voornamelijk organisch puin, aangezien dit beter niet onder het bodemzeil kan blijven liggen.

Bodemfolie

Voor het leggen van een bodemfolie die de hele vloer afdekt, is het van belang om hele stukken folie te gebruiken, dus zonder gaten. In het geval van obstakels in de kruipruimte, moet hiervoor de kruipruimte soms in meerdere stukken verdeeld worden. Elk stuk bodemfolie heeft minimaal 50cm extra breedte en lengte nodig, zodat deze tegen de funderingsmuren opgezet kan worden. Als de bodemfolie om obstakels heen geplooid wordt of hoger vastgezet wordt (ivm hoge waterstand), moet de folie nog wat ruimer genomen worden.

Bekijk de handige instructiefilmpjes of handleidingen hieronder voor meer informatie over de maatopname.

Thermoskussens

Deel het vloeroppervlak op in banen waarin de thermoskussens aangebracht worden. Bijvoorbeeld tussen de houten balken of dwars onder de broodjes door. Welke maten thermoskussens je voor elke baan nodig hebt hangt af van: de lengte van de banen, de breedte van de banen en hoe ver de kussens naar beneden moeten/kunnen hangen

De breedte van de thermoskussens moet altijd breder zijn dan de baan, zodat de thermoskussens naar beneden uit kunnen hangen en vullen met lucht. Hoe verder de kussens naar beneden hangen, hoe hoger de isolatiewaarde. We raden aan om minstens 20 cm extra breedte te nemen. Daarnaast is ook extra lengte nodig om de kussens aan de uiteinden te kunnen sluiten. Dit is standaard 20 cm per kant, maar bij bredere kussens is meer lengte nodig.

Voorbeeld:

Voor een baan van 100 cm breed, zijn 120 cm brede kussens nodig. Hierbij zullen de kussens ongeveer 20 cm naar beneden hangen, maar wordt wel wat verloren bij de bevestiging, dit zal dus eerder 15 cm worden. Als in dit geval kussens van 142 cm genomen worden, zullen ze ongeveer 35 cm naar beneden hangen. Hiervoor is ook 35cm per kant extra lengte nodig, om de kussens goed te kunnen sluiten.

De bodem afdekken

Een maatregel die vaak makkelijk zelf te doen is, is het leggen van TONZON bodemfolie. Dit is een stevig zeil waarmee de bodem van de kruipruimte afgedekt wordt. Naast de andere voordelen die de bodemfolie met zich meebrengt, zorgt het voor een fijne en droge werkvloer. Wat heb je daarvoor nodig?

 1. Bodemfolie op maat.
 2. Foliepluggen.
 3. Boormachine.
 4. Priem.
 5. Watervast dubbelzijdige tape (eventueel).

Download de aanwijzingen voor het installeren van de bodemfolie of bekijk het filmpje hiernaast.

Zelf de vloer isoleren

Als de bodemfolie gelegd is en de kruipruimte droog is kan je de isolatie aanbrengen. Dit gebeurt met de thermoskussens. Dit zijn zakken van TONZON folie die gevuld worden met lucht. De kussens breng je in banen aan en ze hoeven eigenlijk alleen te worden opgehangen en dichtgemaakt.
Er zijn twee manieren om ze te bevestigen:

 • Mechanische bevestiging: dit gebeurt met nietjes, pluggen of schroeven. Bij stenen en betonnen vloeren moet er dus geboord worden. Daarnaast moeten de kussen op de plekken van bevestiging versterkt worden met folieversterkers.
 • Plakmethode: de kussens ook tegen de vloer geplakt worden. Dit gebeurt voornamelijk met het speciale bevestigingsband.

Houten vloer isoleren

Houten vloeren zijn vaak het makkelijkst te isoleren. De kussens kunnen namelijk geniet worden tegen de balken. Wat heb je daarvoor nodig?

 1. Thermoskussens op maat.
 2. Folieversterkers.
 3. Nietapparaat met nietjes.
 4. Priem.

Download de handleiding voor houten vloeren of bekijk het filmpje hiernaast.

Betonnen/stenen vloer isoleren

Bij vloeren van beton of steen zijn er twee mogelijkheden. Bij de mechanische bevestiging moet er geboord worden in de kruipruimte. Daarom is het vaak makkelijker om gebruik te maken van de plakmethode. Bij mechanische bevestiging heb je het volgende nodig:

 1. Thermoskussens op maat.
 2. Folieversterkers.
 3. Foliepluggen.
 4. Boormachine.
 5. Priem.

Download de handleiding voor betonnen vloeren of bekijk het filmpje hiernaast.

Plakmethode

Het bevestigingsband is een soort behangstrook met plakstrips voor de kussens. Zolang dat stevig onder vloer gelijmd kan worden is dit een ideale manier om de thermoskussens te bevestigen. Voor de plakmethode heb je het volgende nodig:

 1. Thermoskussens op maat.
 2. Bevestigingsband.
 3. Lijmpasta voor glasweefselbehang.

Download de instructies voor de bevestigingsband of bekijk het filmpje hiernaast.

Geïsoleerde vloer

Als de vloer al geïsoleerd is met bijvoorbeeld PUR of EPS schuim, kan TONZON de isolatiewaarde nog iets opkrikken. De thermoskussens komen direct tegen het schuim met speciale schroeven. Hiervoor heb je het volgende nodig:

 1. Thermoskussens op maat.
 2. Folieversterkers.
 3. Wokkelschroeven.
 4. Priem.

Download de handleiding voor geïsoleerde vloeren of bekijk het filmpje hiernaast.

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde vloer

of bel naar 053 433 23 91

Schrijf je in voor de nieuwsbrief