Zelf de vloer isoleren

Met TONZON Vloerisolatie

 

Interesse in TONZON Vloerisolatie? Het is ook mogelijk zelf onder de vloer te kruipen en aan de slag te gaan. Onze materialen zijn in de meeste gevallen eenvoudig aan te brengen. Op deze pagina vind je informatie, filmpjes en handleidingen die je helpen bij het zelf isoleren van de vloer.

 

Werken in de kruipruimte

Voor de meeste mensen is het moeilijkste gedeelte van de klus het werken in de kruipruimte. Hier is vaak weinig ruimte en daarnaast is het redelijk lichaamsintensief. Wanneer de kruipruimte klein is of wanneer er veel leidingen lopen, kan dit de klus extra moeilijk maken. We raden aan om te beginnen met het aanleggen van de Bodemfolie. Dit is niet alleen een goede oefening voor het werken in de kruipruimte, maar zorgt ook meteen voor een fijne en droge werkvloer. Mocht je het toch te lastig vinden? Onze specialisten staan altijd voor je klaar om de klus uit te voeren. Onderaan deze pagina kan je een vrijblijvende offerte aanvragen.

Let op: bij werkzaamheden in de kruipruimte adviseren wij gebruik te maken van accugereedschap. Zorg daarnaast voor goede verlichting en ventilatie.

Lees meer over veilig werken in de kruipruimte.

Maatopname

 

Voordat je kan beginnen, is het belangrijk om eens goed in de kruipruimte te kijken om te bepalen hoeveel materiaal je nodig hebt. Meet onder andere de lengte en breedte van je kruipruimte en de afstand tussen de balken. Let daarnaast op obstakels die het bevestigen wat moeilijker kunnen maken en waardoor je waarschijnlijk meer materiaal nodig hebt. Ten slotte is dit ook het moment om puin uit de kruipruimte te verwijderen. Voornamelijk organisch puin, aangezien dit beter niet onder de bodemfolie kan blijven liggen.

Bodemfolie

Voor het leggen van de bodemfolie die de hele vloer afdekt, is het van belang om hele stukken folie te gebruiken, dus zonder gaten. In het geval van obstakels in de kruipruimte, moet hiervoor de kruipruimte soms in meerdere stukken verdeeld worden. Elk stuk bodemfolie heeft minimaal 50 cm extra breedte en lengte nodig, zodat deze tegen de funderingsmuren opgezet kan worden. Wanneer de bodemfolie om obstakels heen geplooid wordt of hoger vastgezet wordt (in verband met hoge waterstand), moet de folie nog wat ruimer genomen worden.

Bekijk de handige instructiefilmpjes of handleidingen hieronder voor meer informatie over de maatopname.

 

Thermoskussens

 

Het kussen moet altijd breder en langer zijn dan het te isoleren oppervlak, zodat het kussen goed uit kan hangen en zich kan vullen met lucht. Hoeveel breder en langer de kussens moeten zijn, hangt af van de gewenste isolatiedikte. Voor het driekamer Thermoskussen is minimaal 15 cm geadviseerd en voor het vierkamer Thermoskussen 25 cm. Neem daarnaast 5 cm extra voor de bevestiging, voor een totaal van minimaal 20 of 30 cm overbreedte. 

Aan allebei de uiteinden van de baan is ook extra lengte nodig om het kussen goed dicht te kunnen maken. Reken dus minimaal 40/60 cm extra lengte en 20/30 cm extra breedte per Thermoskussen.
De geadviseerde werkende breedtes per Thermoskussen staan aangegeven in de webshop.

 1. Verdeel de vloer in banen, bijvoorbeeld tussen de houten balken, en neem de lengte en breedte op. Noteer eventuele obstakels.
 2. Bepaal welke uithangdikte toegepast gaat worden. Dit is afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde en beschikbare ruimte. Hoe meer, hoe beter.
 3. De extra breedte van Thermoskussens is gelijk aan de uithangdikte + 5 cm voor de bevestiging. Tel twee keer dit getal bij de lengte van elk Thermoskussen op. Bij een uithangdikte van 15 cm zou dit 20 cm extra breedte en 40 cm extra lengte betekenen.
 4. Reken bij eventuele obstakels extra lengte om hier omheen te werken of deel de baan op in twee delen en gebruik twee losse Thermoskussens.

 

De bodem afdekken

Een maatregel die vaak makkelijk zelf te doen is, is het leggen van TONZON Bodemfolie. Dit is een stevig zeil waarmee de bodem van de kruipruimte afgedekt wordt. Naast de andere voordelen die de bodemfolie met zich meebrengt, zorgt het voor een fijne en droge werkvloer. Wat heb je nodig?

 1. Bodemfolie op maat.
 2. Foliepluggen.
 3. Boormachine.
 4. Priem.
 5. Watervast dubbelzijdige tape (eventueel).

Download de aanwijzingen voor het installeren van de bodemfolie of bekijk het filmpje hiernaast.

Zelf de vloer isoleren

Als de bodemfolie gelegd is en de kruipruimte droog is kan je de isolatie aanbrengen. Dit gebeurt met de Thermoskussens. Dit zijn zakken van TONZON folie die gevuld worden met lucht. De kussens breng je in banen aan en ze hoeven eigenlijk alleen te worden opgehangen en dichtgemaakt.
Er zijn twee manieren om ze te bevestigen:

 • Mechanische bevestiging: dit gebeurt met nietjes, pluggen of schroeven. Bij stenen en betonnen vloeren moet er dus geboord worden. Daarnaast moeten de kussen op de plekken van bevestiging versterkt worden met folieversterkers.
 • Plakmethode: de kussens worden tegen de vloer geplakt. Dit gebeurt voornamelijk met de speciale bevestigingsband.

Houten vloer isoleren

Houten vloeren zijn vaak het makkelijkste te isoleren. De kussens kunnen namelijk geniet worden tegen de balken. Wat heb je daarvoor nodig?

 1. Thermoskussens op maat.
 2. Folieversterkers.
 3. Nietapparaat met nietjes.
 4. Priem.

Download de handleiding voor houten vloeren of bekijk het filmpje hiernaast.

Betonnen/stenen vloer isoleren

Bij vloeren van beton of steen zijn er twee mogelijkheden. Bij de mechanische bevestiging moet er geboord worden in de kruipruimte. Daarom is het vaak makkelijker om gebruik te maken van de plakmethode. Bij mechanische bevestiging heb je het volgende nodig:

 1. Thermoskussens op maat.
 2. Folieversterkers.
 3. Foliepluggen.
 4. Boormachine.
 5. Priem.

Download de handleiding voor betonnen vloeren of bekijk het filmpje hiernaast.

Plakmethode

De bevestigingsband is een soort behangstrook met plakstrips voor de kussens. Zolang dat stevig onder vloer gelijmd kan worden is dit een ideale manier om de Thermoskussens te bevestigen. Voor de plakmethode heb je het volgende nodig:

 1. Thermoskussens op maat.
 2. Bevestigingsband.
 3. Lijmpasta voor glasweefselbehang.

Download de instructies voor de bevestigingsband of bekijk het filmpje hiernaast.

Geïsoleerde vloer

Wanneer de vloer al geïsoleerd is met bijvoorbeeld PUR of EPS, kan TONZON de isolatiewaarde nog aanzienlijk verbeteren. De Thermoskussens komen direct tegen het schuim met speciale schroeven. Hiervoor heb je het volgende nodig:

 1. Thermoskussens op maat.
 2. Folieversterkers.
 3. Wokkelschroeven.
 4. Priem.

Download de handleiding voor geïsoleerde vloeren of bekijk het filmpje hiernaast.

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde vloer

 

of bel naar +31 (0)53 - 206 0709

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief