Vloerisolatie zonder kruipruimte

Nog steeds isoleren met TONZON

 

Wanneer er geen kruipruimte is, of als deze erg krap is, is het in sommige gevallen nog steeds mogelijk om jouw vloer te isoleren met TONZON. De vloer wordt dan van bovenaf geïsoleerd. Hoe dit precies gaat, hangt af van het type vloer. In de meeste gevallen betekent dit wel dat er een aannemer bij betrokken moet worden om voorbereidende werkzaamheden uit te voeren. Daarnaast kan dit ook gepaard gaan met ruimteverlies.

 

Houten vloer van bovenaf isoleren

Bij een houten vloer is het niet verstandig om isolatiemateriaal boven de houten constructie te plaatsen. Dit kan ervoor zorgen dat de vochtigheid in het hout toeneemt en dit kan houtrot veroorzaken. De enige manier om een houten vloer van bovenaf te isoleren, is door de hele vloerbedekking en (een gedeelte van) de planken te verwijderen. Op die manier kan je vanaf de bovenkant het isolatiemateriaal tussen de balken plaatsen. Hoe dit gebeurt, kan je zien op de video hiernaast. Wanneer de bodem onder de balken goed bereikbaar is, wordt hier eerst de bodemfolie gelegd. Deze houdt het vocht tegen uit de bodem. De Thermoskussens worden vervolgens tussen de balken geniet. Daarna kan de draagvloer er weer op samen met de gewenste afwerking.

Betonvloer isoleren zonder kruipruimte

Bij een betonvloer is het wel mogelijk om isolatie boven de vloer aan te brengen zonder dat dit enige negatieve aspecten met zich meebrengt. Om een goede isolatiewaarde te creëren is wel behoorlijk wat ruimte nodig, ongeacht welk materiaal je gebruikt. Reken op minstens 10 cm hoogte die je verliest. Daarom is het handig om zoveel mogelijk van de vloer te verwijderen.

Hoe dikker de isolatielaag, des te beter de werking. Zeker wanneer je van plan bent vloerverwarming aan te leggen, is het belangrijk om zoveel mogelijk isolatie in de vloer te verwerken. De dikte van de isolatielaag is afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is tot aan de deurkozijnen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de ruimte die de afwerking van de vloer zal innemen. Uiteindelijk zijn er twee mogelijkheden om TONZON toe te passen in dit soort gevallen. Lees hieronder verder.

Isolatie in laagjes opbouwen

 

Met een lattenbodem en lagen TONZON folie kan je laagje voor laagje een isolatiepakket opbouwen. Hoe dit eruit ziet kan je zien op de foto. 

Deze methode is handig wanneer de ruimte beperkt is, aangezien je zelf kan kiezen hoe dik de laagjes worden en hoeveel laagjes je gebruikt. Hoe meer laagjes en hoe dikker de laagjes zijn, des te hoger de isolatiewaarde. Om een beter beeld te geven van de isolatiewaarde, kan je de isolatiewaarde calculator gebruiken

 

Isolatie met TONZON Thermoskussens

 

Een andere optie – en vaak iets makkelijker – is isoleren met de Thermoskussens. Dit zijn luchtzakken van speciale reflecterende folie die normaal gesproken onder de vloer gehangen worden. Om ze hier toe te passen moet er eerst een balkenbodem gelegd worden. Deze balken hoeven niet heel breed te zijn, aangezien ze ondersteund worden door het beton. Ze moeten wel dicht genoeg bij elkaar liggen om de vloer te ondersteunen. Om de kussens goed aan te kunnen brengen moeten de balken ongeveer 10 tot 15 cm hoog zijn. Hier is dus meer ruimte voor nodig. Het aanbrengen van de kussens gebeurt net als bij de houten vloer van bovenaf, zoals te zien is in de video bovenaan.

 

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde vloer

 

of bel naar +31 (0)53 - 206 0709

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief