fbpx

Vloerisolatie zonder kruipruimte

nog steeds isoleren met TONZON

Als er geen kruipruimte is, of als deze erg krap is, is het nog steeds mogelijk om jouw vloer te isoleren met TONZON. De vloer wordt dan van bovenaf geïsoleerd. Hoe dit precies gaat, hangt af van het type vloer.

Houten vloer van bovenaf isoleren

Bij een houten vloer is het niet verstandig om isolatiemateriaal boven de houten constructie te plaatsen. Dit kan ervoor zorgen dat de vochtigheid in het hout toeneemt en dit kan houtrot veroorzaken. De enige manier om een houten vloer van bovenaf te isoleren, is door de hele vloerbedekking en (een gedeelte van) de planken te verwijderen. Zo kan je vanaf de bovenkant het isolatiemateriaal tussen de balken bevestigen. Hoe dit gebeurt, kan je zien op de video hiernaast. Als de bodem onder de balken goed bereikbaar is, wordt hier eerst de bodemfolie gelegd. Deze houdt het vocht tegen uit de bodem. De thermoskussens worden vervolgens tussen de balken geniet. Daarna kan de draagvloer er weer op samen met de gewenste afwerking.

Betonvloer isoleren zonder kruipruimte

Bij een betonvloer is het wel mogelijk om isolatie boven de vloer aan te brengen zonder dat dit enige negatieve aspecten met zich meebrengt. Om een goede isolatiewaarde te creëren is wel behoorlijk wat ruimte nodig, ongeacht welk materiaal je gebruikt. Reken op minstens 10 cm hoogte die je verliest. Daarom is het handig om zoveel mogelijk van de vloer te verwijderen.

Hoe dikker de isolatielaag, des te beter de werking. Zeker als je van plan bent ook vloerverwarming aan te leggen, is het belangrijk om zoveel mogelijk isolatie in de vloer te verwerken. Hoe dik de isolatielaag kan zijn hangt af van de ruimte die beschikbaar is tot aan de deurkozijnen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de ruimte die de afwerking van de vloer zal innemen. Uiteindelijk zijn er twee mogelijkheden om TONZON toe te passen in dit soort gevallen. Lees hieronder verder. 

Isolatie in laagjes opbouwen

Met een lattenbodem en lagen reflecterende folie kan je laagje voor laagje een isolatiepakket opbouwen. Hoe dit er uit ziet kan je zien op de foto. 

Deze methode is handig als de ruimte beperkt is, aangezien je zelf kan kiezen hoe dik de laagjes worden en hoeveel laagjes je gebruikt. Hoe meer laagjes en hoe dikker de laagjes zijn, des te hoger de isolatiewaarde. Om een beter idee te krijgen over de isolatiewaarde kan je onze isolatiewaarde calculator bekijken.

Isolatie met TONZON thermoskussens

Een andere optie – en vaak iets makkelijker – is isolatie met thermoskussens. Dit zijn luchtzakken van reflecterende folie die normaal gesproken onder de vloer gehangen worden. Om ze hier toe te passen moet er eerst een balkenbodem gelegd worden. Deze balken hoeven niet heel breed te zijn, aangezien ze ondersteund worden door het beton. Ze moeten wel dicht genoeg bij elkaar liggen om de vloer te ondersteunen. Om de kussens goed aan te kunnen brengen moeten de balken ongeveer 10 tot 15 cm hoog zijn. Hier is dus meer ruimte voor nodig. Het aanbrengen van de kussens gebeurt net als bij de houten vloer van bovenaf, zoals te zien is in de video.

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde vloer

of bel naar 053 433 23 91

Schrijf je in voor de nieuwsbrief