Afkoeling vloer sterk onderschat

vergelijking 2 naast elkaar gelegen woningen
een zonder en een met TONZON Vloerisolatie

sinusvormige temperatuur-verloop kruipruimtebodem

De grond om en onder het huis wordt steeds kouder naarmate de winter vordert. Aan het einde van de zomer van 2017 werden bij de 1e nationale kruipruimtebodemtemperatuuropnamedag temperaturen gevonden van meer dan 20 graden. Het laagste punt wordt doorgaans pas eind maart, begin april bereikt. Nu de Siberische beer uit zijn hok is, zullen de funderingsmuren nog sterker afkoelen en ver onder de normale minimumtemperatuur  schieten.   Niet of slecht geïsoleerde vloeren koelen daardoor nu veel meer af dan in het begin van de winter (en straks nog meer). Ook vloeren van woningen met bodemisolatie verliezen nu veel meer warmte aan de koude funderingsmuren dan in de herfst. Het duurt langer voordat de vloer op temperatuur komt en vaak wordt ze helemaal niet meer warm. Onderstaand warmtebeelden zijn gemaakt op 6 februari 2018 in twee naast elkaar gelegen woningen. De ene woning heeft geen vloerisolatie, de ander TONZON. De funderingsmuren in de kruipruimte zijn inmiddels afgekoeld tot 7,7° C aan de ene kant van het huis en 8,8° C aan de andere kant. De temperatuur van de kruipruimtebodem bedraagt 10 tot 12 graad.

In de woning zonder vloerisolatie staat de thermostaat de hele dag al op 19,5° C. De CV-installatie pompt water rond met een temperatuur van 63°C. Bij de thermostaat is om 14:51 uur de binnenmuur 18,3° C maar de vloer is  nog steeds niet opgewarmd. Op het kleedje is het 2,1 graad kouder dan bij de thermostaat en onder het kleedje 3,4. Zonder kleed is de vloer gemeten naast het kleedje  bijna 3 graden kouder. Onder de bank en in de hoeken is het nog kouder. Daar zal je het eerst schimmelvorming aantreffen.
Heel anders is de situatie in de naast gelegen woning met TONZON Vloerisolatie. Hier is al lang een stabiele situatie bereikt. De CV pomt water rond met een temperatuur van 40⁰. Bij de thermostaat is de binnenmuur 18,8° C en vloertemperatuur op de spot 18,5⁰. Op sommige plekken is de vloer nog warmer. Ook de randen van de vloer in de woning met TONZON zijn veel minder koud dan in de woning zonder vloerisolatie. Onder de kast is de vloertemperatuur met 17,6° C zelfs warmer dan het kleedje in de woning zonder vloerisolatie en vier graden warmer dan onder de bank in die woning.  Geen wonder dat met TONZON Vloerisolatie vocht en schimmelproblemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Niet geïsoleerde betonvloer met omgeslagen kleedje
Dezelfde betonvloer de dag na aanbrengen van TONZON

De koude grond speelt ook (nieuwbouw) woningen parten waarvan de vloer is geïsoleerd met EPS of purschuim.  De gebruikte isolatie straalt naarmate de winter vordert steeds meer warmte uit naar naar de koude aardbodem en nog koudere fundering. Vloeren zonder vloerverwarming warmen daardoor langzamer op en is er wel vloerverwarming dan moet de ketel steeds harder draaien vanwege het warmtelek aan de onderkant. Onderstaande foto’s zijn 14-02 2018 gemaakt bij een 3 jaar oude woning met een veel hoger gasverbruik dan berekend. De woning heeft vloerverwarming en EPS vloerisolatie Rc=3,5 m²K/W. Ook de funderingsmuren zijn geïsoleerd. Duidelijk is te zien dat  de funderingsmuur de kruipruimte afkoelt hoewel de funderingsmuur wel is geïsoleerd. De onderkant van de isolatiebroodjes stralen ondanks de toegepaste dikte nog veel warmte uit. TONZON Thermoskussens blokkeren deze uitstraling.

Warmtebeeld EPS-vloerisolatie 3,5 m²K/W met vloerverwarming
Bouwjaar 2014. De fundering is wel geïsoleerd.

TONZON Thermoskussens zijn het enige isolatiemateriaal dat de warmtestraling van de vloer naar de koude funderingsmuren en de grond tot vrijwel nul reduceert. Met dit systeem wordt de vloer nog warmer dan de lucht erboven. Dit fenomeen stelde deskundigen aanvankelijk voor een raadsel. Daarom heeft TONZON een animatie laten maken, die laat zien hoe dit kan:

Meer informatie>>

meer informatie over het effect bij bodemisolatie>>

4 responses to “Afkoeling vloer sterk onderschat

 1. Jullie hebben mij nieuwschierig gemaakt.
  Ik heb een vrijstaande koopwoning uit 1993
  Gebouwd met de toen geldige isolatienormen
  Deze woning is 7 x 11 met een uitbouw van 4 x3.30
  Zelfde kruipruimte, alleen ligt deze uitbouw 30 cm lager
  Graag een indicatie over het verminderde
  Warmte verlies/ behoud en de kosten om zoiets te realiseren

  1. Geachte heer Frik,
   Het warmteverlies naar onderen wordt vrijwel volledig geblokkeerd, zie de animatie die we hebben gemaakt. animatie De besparing die daarmee wordt gerealiseerd,is afhankelijk van meerdere factoren en kan individueel sterk verschillen. Woningen uit 1993 zitten net op de grens tussen twee vloerisolatiewaardes Rc=1,3 en Rc=2,5. Weet u wat onder uw vloer zit?
   Klik op deze link voor een indicatie van de kosten

  1. Geachte heer Foppen,

   Uit een praktijkonderzoek downloadlink naar de duurzaamheid van de Thermoskussens blijkt dat zelfs na 32 jaar geen spoor van veroudering kon worden vastgesteld. Daaruit kan worden afgeleid dat wanneer het goed is bevestigd het een onbeperkte levensduur zal hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *