Afkoeling vloer sterk onderschat

vergelijking 2 naast elkaar gelegen woningen
een zonder en een met TONZON Vloerisolatie

De grond om en onder het huis wordt nog steeds kouder. Het laagste punt wordt meestal eind maart, begin april bereikt. Niet of slecht geïsoleerde vloeren koelen daardoor nu veel meer af dan in het begin van de winter. Ook vloeren van woningen met bodemisolatie verliezen nu veel meer warmte aan de koude funderingsmuren dan in de herfst. Het duurt langer voordat de vloer op temperatuur komt en vaak wordt ze helemaal niet meer warm. Onderstaand warmtebeelden zijn gemaakt op 6 februari 2018 in twee naast elkaar gelegen woningen. De ene woning heeft geen vloerisolatie, de ander TONZON Vloerisolatie met Thermoskussens. De funderingsmuren in de kruipruimte zijn inmiddels afgekoeld tot 7,7° C aan de ene kant van het huis en 8,8° C aan de andere kant. De temperatuur van de kruipruimtebodem bedraagt 10 tot 12 graad. 

In de woning zonder vloerisolatie staat de thermostaat de hele dag al op 19,5° C. De CV-installatie pompt water rond met een temperatuur van 63°C. Bij de thermostaat is de binnenmuur 18,3° C maar de vloer is om 14:51 uur nog steeds niet opgewarmd. Het kleedje is 2,1 graad kouder dan bij de thermostaat. De vloer naast het kleedje is bijna 3 graden kouder. Onder de bank en in de hoeken is het nog kouder. Daar zal je het eerst schimmelvorming aantreffen.
Heel anders is de situatie in de naast gelegen woning met TONZON Vloerisolatie. Hier is al lang een stabiele situatie beriekt. De CV pomt water rond met een temperatuur van 40⁰. Bij de thermostaat is de binnenmuur 18,8° C en vloertemperatuur op de spot 18,5⁰. Op sommige plekken is het nog warmer.

Ook de randen van de vloer in de woning met TONZON zijn veel minder koud dan in de woning zonder vloerisolatie. Onder de kast is de vloertemperatuur met 17,6° C zelfs warmer dan het kleedje in de woning zonder vloerisolatie en vier graden warmer dan onder de bank in die woning.  Geen wonder dat met TONZON Vloerisolatie vocht en schimmelproblemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Niet geïsoleerde betonvloer met omgeslagen kleedje
Dezelfde betonvloer met omgeslagen kleedje de dag na aanbrengen van TONZON Vloerisolatie.

TONZON Thermoskussens zijn het enige isolatiemateriaal dat de warmtestraling van de vloer naar de koude funderingsmuren en de grond tot vrijwel nul reduceert. Met dit systeem wordt de vloer nog warmer dan de lucht erboven. Dit fenomeen stelde deskundigen aanvankelijk voor een raadsel. Daarom heeft TONZON een animatie laten maken, die laat zien hoe dit kan:

Meer informatie>>

meer informatie over het effect bij bodemisolatie>>

4 responses to “Afkoeling vloer sterk onderschat

 1. Jullie hebben mij nieuwschierig gemaakt.
  Ik heb een vrijstaande koopwoning uit 1993
  Gebouwd met de toen geldige isolatienormen
  Deze woning is 7 x 11 met een uitbouw van 4 x3.30
  Zelfde kruipruimte, alleen ligt deze uitbouw 30 cm lager
  Graag een indicatie over het verminderde
  Warmte verlies/ behoud en de kosten om zoiets te realiseren

  1. Geachte heer Frik,
   Het warmteverlies naar onderen wordt vrijwel volledig geblokkeerd, zie de animatie die we hebben gemaakt. animatie De besparing die daarmee wordt gerealiseerd,is afhankelijk van meerdere factoren en kan individueel sterk verschillen. Woningen uit 1993 zitten net op de grens tussen twee vloerisolatiewaardes Rc=1,3 en Rc=2,5. Weet u wat onder uw vloer zit?
   Klik op deze link voor een indicatie van de kosten

  1. Geachte heer Foppen,

   Uit een praktijkonderzoek downloadlink naar de duurzaamheid van de Thermoskussens blijkt dat zelfs na 32 jaar geen spoor van veroudering kon worden vastgesteld. Daaruit kan worden afgeleid dat wanneer het goed is bevestigd het een onbeperkte levensduur zal hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *