Afkoeling van de vloer wordt sterk onderschat

Vergelijking van twee naast elkaar gelegen woningen:
één zonder en één met TONZON Vloerisolatie

De grond om en onder het huis wordt steeds kouder naarmate de winter vordert. Aan het einde van de zomer van 2017 werden bij de 1e nationale kruipruimtebodem-temperatuuropnamedag temperaturen gevonden van meer dan 20 graden. Het laagste punt werd doorgaans pas eind maart, begin april bereikt. Wanneer de Siberische beer uit zijn hok is, zullen de funderingsmuren nog sterker afkoelen en ver onder de normale minimumtemperatuur schieten. Niet of slecht geïsoleerde vloeren koelen daardoor nu veel meer af dan in het begin van de winter (en straks nog meer). Ook vloeren van woningen met bodemisolatie verliezen nu veel meer warmte aan de koude funderingsmuren dan in de herfst. Het duurt langer voordat de vloer op temperatuur komt en vaak wordt ze helemaal niet meer warm. Onderstaand warmtebeelden zijn gemaakt op 6 februari 2018 in twee naast elkaar gelegen woningen. De ene woning had geen vloerisolatie, de andere woning had TONZON. De funderingsmuren in de kruipruimte waren inmiddels afgekoeld tot 7,7° C aan de ene kant van het huis en 8,8° C aan de andere kant. De temperatuur van de kruipruimtebodem was 10 tot 12 graden.

In de woning zonder vloerisolatie stond de thermostaat de hele dag al op 19,5° C. De Cv-installatie pompte water rond met een temperatuur van 63°C. Bij de thermostaat was om 14:51 uur de binnenmuur 18,3° C maar de vloer was nog steeds niet opgewarmd. Op het kleedje was het 2,1 graden kouder dan bij de thermostaat en onder het kleedje was het 3,4 graden. Naast het kleed was de vloer 3 graden kouder. Onder de bank en in de hoeken was het nog kouder. Daar kon als eerste schimmelvorming aangetroffen worden.


Heel anders was de situatie in de naast gelegen woning met TONZON Vloerisolatie. Daar was al lang een stabiele situatie bereikt. De CV pompte water rond met een temperatuur van 40⁰. Bij de thermostaat was de binnenmuur 18,8° C en vloertemperatuur op de spot 18,5⁰. Op sommige plekken was de vloer nog warmer. Ook de randen van de vloer in de woning met TONZON waren veel minder koud dan in de woning zonder vloerisolatie. Onder de kast was de vloertemperatuur met 17,6° C zelfs warmer dan het kleedje in de woning zonder vloerisolatie en vier graden warmer dan onder de bank in die woning. Geen wonder dat met TONZON Vloerisolatie vocht en schimmelproblemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

 

Niet geïsoleerde betonvloer met omgeslagen kleedje
 

 

Dezelfde betonvloer de dag na aanbrengen van TONZON
 

De koude grond speelt ook bij (nieuwbouw) woningen parten waarvan de vloer is geïsoleerd met EPS of purschuim. De gebruikte isolatie straalt naarmate de winter vordert steeds meer warmte uit naar naar de koude aardbodem en nog koudere fundering. Vloeren zonder vloerverwarming warmen daardoor langzamer op. Is er wel vloerverwarming dan moet de ketel steeds harder draaien vanwege het warmtelek aan de onderkant. Onderstaande foto’s zijn op 14 februari in 2018 gemaakt bij een 3 jaar oude woning met een veel hoger gasverbruik dan berekend. De woning had vloerverwarming en EPS vloerisolatie Rc=3,5 m²K/W. Ook de funderingsmuren waren geïsoleerd. Duidelijk is te zien dat de funderingsmuur de kruipruimte afkoelde hoewel de funderingsmuur wel was geïsoleerd. De onderkant van de isolatiebroodjes straalden ondanks de toegepaste dikte nog veel warmte uit. TONZON thermoskussens blokkeren deze uitstraling.

 

Warmtebeeld EPS-vloerisolatie 3,5 m²K/W met vloerverwarming
 

 

Bouwjaar 2014. De fundering is wel geïsoleerd
.

TONZON thermoskussens zijn het enige isolatiemateriaal dat de warmtestraling van de vloer naar de koude funderingsmuren en de grond tot vrijwel nul reduceert. Met dit systeem wordt de vloer nog warmer dan de lucht erboven. Dit fenomeen stelde deskundigen aanvankelijk voor een raadsel. Daarom heeft TONZON een video laten maken, die laat zien hoe dit mogelijk is.

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde vloer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief