Nieuwbouwwoningen verbruiken te veel gas, waarom is dat?

Het werkelijke gasverbruik van woningen met een gunstig energielabel (A of B) is (gemiddeld) veel hoger dan de bedoeling is. Dit blijkt o.a. uit onderzoek van Daša Majcen die deze grafiek heeft opgesteld:

Waarom is dat?

Vloeren met vloerverwarming verliezen veel warmte naar onderen, ook wanneer de vloer bij de bouw al is geïsoleerd. Beide foto’s zijn op dezelfde dag genomen.

Het is al langer bekend dat nieuwe woningen meer gas verbruiken dan de bedoeling is en wanneer er sprake is van vloerverwarming dan is het verbruik nog hoger, zie bijvoorbeeld dit artikel. Hiervoor zijn 3 belangrijke oorzaken aan te geven. Woningen worden gebouwd op een (doorgaans vochtig) gat in de grond, de gebruikte vloerisolatie lekt voortdurend warmte naar onderen weg en ligbaden worden vrijwel nooit geïsoleerd. Bij bestaande woningen met een gunstig energielabel spelen dezelfde factoren een rol maar hier komen nog enkele factoren bij.

Nieuwe woningen: wonen boven een vochtig gat in de grond

Nederlandse woningen worden doorgaans gebouwd boven een gat in de grond. Vaak is dit een vochtig gat, soms staat er zelfs water in. Door luchtdrukverschillen zuigt de woning lucht aan uit dit gat. Met deze lucht wordt vocht en radongas uit de bodem meegevoerd. Bij woningen gebouwd voor 1993 kan dit wel 10 liter vocht per dag zijn. In 1993 werd in het Bouwbesluit een eis opgenomen om de hoeveelheid aangezogen lucht te beperken. Daardoor zou er onder standaard condities niet meer dan 1,3 liter water per dag naar binnen kunnen komen. Uit een brief aan het parlement blijkt dat bij oplevering 30% van de woningen niet aan deze norm voldoet wat betekent dat er nog meer vocht naar binnen wordt gezogen. Al dit vocht moet door ventilatie worden afgevoerd. Ook dit kost weer energie.

Nieuwe woningen zonder vloerverwarming

De meeste woningen met een gunstig energielabel A of B zijn nieuw gebouwde woningen. Een van de oorzaken van het te hoge gasverbruik is de gebrekkige vloerisolatie die aan de onderkant voortdurend warmte lekt door infraroodstraling naar de koude grond en fundering. De zware betonnen nieuwbouwvloeren worden door de permanente uitstraling maar langzaam warm en koelen snel weer af. Mensen die bij de bouw niet hebben gekozen voor vloerverwarming hebben daar vaak spijt van. Het comfort van de vloer valt tegen en om de vloer toch voldoende warm te krijgen, moeten ze hoger stoken en minder nachtverlaging toepassen. Daardoor verbruiken ze meer gas. Een mooi praktijk voorbeeld is een familie in Almelo met een betonvloer geïsoleerd met EPS 2,5 m²K/W. Wanneer het woonklimaat voor de vrouw des huizes aangenaam is dan vindt meneer het te koud. Vindt meneer het aangenaam dan vindt zijn vrouw het veel te warm. Na het aanbrengen van TONZON Vloerisolatie is de comfortbeleving veel dicht bij elkaar gekomen en staat de thermostaat een volle graad lager. Volgens een vuistregel levert dit een extra besparing op van 7%. De opmerkelijke effecten bij al geïsoleerde vloeren is te danken aan het TONZON effect dat kan worden geïllustreerd met deze video. In 48 seconden zie je wat het verschil is tussen een oppervlak dat geen infraroodstraling uitzendt (rechts) en een oppervlak dat wel infraroodstraling uitzendt (links). In dit filmpje is dit de linkerzijde van de radiator. De rechter achterkant van de radiator is afgesloten door TONZON HR-Radiatorfolie. EPS heeft aan de onderzijde dezelfde uitstralingsfactor als een onbehandelde radiator.

Bedenk dat hier het verschil wordt gemaakt door een enkel TONZON oppervlak terwijl de thermoskussens 6 van dergelijk speciale oppervlakken hebben. Ook bij nieuwe woningen waarvan de vloer bij de bouw al Rc=3,5 m²K/W heeft meegekregen, worden opmerkelijke resultaten gemeld.

Experiment in de wijk Ypenburg in Den Haag bij een geïsoleerde nieuwbouwvloer met comfortklachten. Ondanks de EPS vloerisolatie Rc=3,5 wordt de vloer niet warm genoeg. Bij een deel van de vloer is extra TONZON aangebracht, bij een deel niet . Hoewel de warmte ook zijwaarts door het beton wegvloeit naar het deel dat nog niet is voorzien van extra TONZON is er toch voor de bewoners een duidelijk merkbaar verschil ontstaan die door deze infraroodfoto bevestigd wordt.

Bovenstaande infraroodfoto’s zijn van een nieuwbouwvloer met EPS-isolatie Rc=3,5 met rechts gedeeltelijk extra TONZON isolatie. Boven de vloer is de rechterhelft duidelijk warmer. Onder de vloer zijn de kruipruimtes van elkaar gescheiden door een dubbele funderingsbalk. Het linker deel was daardoor altijd al wat kouder maar het echte verschil wordt volgens de bewoners gemaakt door het TONZON-effect. Omdat de zithoek in hun nieuwe woning onaangenaam koud was, gingen ze op zoek naar een oplossing. Ze probeerden TONZON uit en merkten direct het verschil. Ze willen dat graag bevestigen, hun telefoonnummer kan worden opgevraagd via info@tonzon.nl .

Nieuwere woningen met vloerverwarming

Mensen die bij de bouw wel hebben gekozen voor vloerverwarming hebben gemiddeld sowieso al een hoger gasverbruik dan dezelfde woning met conventionele verwarming. Door de permanente warmtelek aan de onderkant is het systeem zo traag dat de installateur vaak adviseert om de vloerverwarming maar gewoon aan te laten staan. Vergelijk dit met een emmer met een gat. Je kunt de emmer alleen vol houden wanneer je de kraan open laat staan.

Een meneer uit Emmeloord vond dit maar een raar advies. Hij had tien jaar lang gewoond op een betonvloer met plavuizen en vloerverwarming met alleen TONZON Vloerisolatie en toen kon hij zijn vloerverwarming wel regelen. Daarom wilde dit ook in zijn nieuwe huis ook al was de vloer al voorzien van EPS met Rc=2,5 m²K/W. Nadat de thermoskussen waren aangebracht, belde hij enthousiast op: “Mijn vloerverwarming is weer te regelen, ‘s avonds om 21.00 uur zet ik de thermostaat terug. De vloer blijft warm tot ik naar bed ga en is de volgende ochtend in een mum van tijd weer opgewarmd”. Ook zijn telefoonnummer kan worden opgevraagd via info@tonzon.nl .

De woning links op de foto is gebouwd in 2000 met vloerverwarming als hoofdverwarming op een EPS vloer Rc=2,5 m²K/W. In 2011 zijn thermoskussens onder de vloer aangebracht. Sinds die tijd is de vloer in zijn geheel warmer geworden en wordt nu ook warm op plekken waar deze voorheen nauwelijks warm werd. Ook het telefoonnummer van deze familie kan worden opgevraagd via info@tonzon.nl .

Woningen als “Nul-op-de-meter”, passief- en energie neutrale woningen maken vaak gebruik van vloerverwarming die wordt gevoed door een warmtepomp. Deze kan het bij echt strenge koude soms niet helemaal alleen redden. Hier kan het rendement met TONZON thermoskussens dus nog sterk worden verbeterd.

Ligbaden worden meestal niet geïsoleerd

In nieuwe woningen wordt alles geïsoleerd tot en met de warmwaterleiding naar het ligbad, maar het ligbad zelf meestal niet. De infraroodfoto hiernaast is genomen in een nieuwbouw huis. De badkamer (2 jaar oud) is comfortabel voorzien van vloerverwarming (het lichtgele deel links op de foto) maar het ligbad (blauw/paars rechts op de foto) is ijskoud. Je kunt dus wel comfortabel je tanden poetsen maar niet comfortabel baden. In minder dan tien minuten is hier het water in het kunststofbad zover afgekoeld dat men uit bad moet of vers heet water moet toevoegen om langer in bad te kunnen blijven. Dit kost opnieuw gas en schoon drinkwater. Er zijn inmiddels super goed geïsoleerde woningen waarbij meer energie wordt verbruikt voor het ligbad dan voor het verwarmen van de woning.

 

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde vloer

Bestaande woningen

Bij bestaande woningen speelt ook de manier waarop de energie-index wordt bepaald een rol. Het aanbrengen van vloerverwarming op een niet-geïsoleerde begane grondvloer is volgens deze bepalingsmethode een energiebesparende maatregel terwijl het gasverbruik hierdoor omhoog wordt gejaagd. In deze woningen kan het gasverbruik met TONZON thermoskussens tot 40% verlaagd worden. Een woning met energielabel A++ kan een laag gasverbruik hebben zoals de bedoeling is maar het kan even goed zijn dat het gasverbruik toch zeer hoog is. Dat is het geval wanneer het ligbad niet is geïsoleerd en er sprake is van vloerverwarming zonder voldoende vloerisolatie.

Verkeerde isolatietechniek: daarnaast hebben veel bestaande woningen bodemisolatie gekregen in plaats van vloerisolatie. Bodemisolatie beschermt de onderkant van de vloer echter niet tegen afkoeling door de funderingsmuren. In mei is de kruipruimte nog lekker warm en zijn de bewoners dik tevreden. In december valt het op dat het zolang duurt voordat de kamer warm is (de ventilatieopeningen zijn wel afgesloten) en vragen ze om een nieuwe cv-ketel. In januari klagen ze erover dat ze de slaapkamer niet meer warm krijgen, ze gaan nu met sokken aan naar bed.

De ruimte tussen de vloer en de bodemisolatie wordt in de loop van de winter steeds kouder omdat de funderingsmuren als een soort negatieve radiatoren de kruipruimte afkoelen. Daardoor duurt het in de winter steeds langer voordat de woning is opgewarmd. Naarmate de koude dieper in de grond doordringt moeten de bewoners harder stoken om de lagere temperatuur van de vloer te compenseren. Daardoor wordt in de winter meer in plaats van minder gas verbruikt.

Samengevat

Andere vloerisolaties zijn aan de onderzijde open voor infraroodstraling waardoor permanent warmte wordt uitgestraald. Door deze permanente lek komen vloeren zonder TONZON maar langzaam op temperatuur, worden alleen warm bij een hoog stookgedrag en verliezen in de nacht de opgebouwde warmte weer snel. TONZON thermoskussens elimineren als enige de warmtestraling van de vloer naar onder tot vrijwel nul. Vloeren met TONZON Vloerisolatie worden daardoor sneller warm en warmer met minder energie. In de nacht koelt de vloer maar langzaam af. De warmte die bovenin de kussens zit, komt dan weer terug in de vloer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief