Zelf de muur isoleren

Een voorzetwand maken met TONZON Thermosheets

 

Een isolerende voorzetwand maken, is een eenvoudige manier om een muur van extra isolatie te voorzien. Met TONZON Thermosheets kan je de voorzetwand laagje voor laagje opbouwen en zo dik maken als je wilt. Een handige doe-het-zelver kan dit helemaal zelf, tot aan de afwerking van de wand.

 

Voorbereiding van de muur

 

Het maakt niet uit wat voor soort muur het is. Enkelsteens, stenen muur met een spouw, beton of hout, een voorzetwand met TONZON kan eigenlijk altijd. Het oppervlak van de muur maakt ook niet uit. Wel is het aan te raden dat de muur zo egaal mogelijk is. Bij muren met veel reliëf, bijvoorbeeld doordat enkele delen gestuct zijn en andere niet, kan het lastig zijn om het regelwerk mooi waterpas te krijgen. Dit kan later problemen geven bij de afwerking.

Wat heb je nodig?

De isolatie wordt aangebracht in laagjes, afwisselend folie en een luchtlaag van 2 cm. TONZON Thermosheets worden over de hele wand gespannen. Ze worden van elkaar af gehouden door een regelwerk van latten. De latten worden per laagje afgewisseld door koudebrugonderbrekers.

  1. Thermosheets (op maat).
  2. Koudebrugonderbrekers (verkrijgbaar als XPS-stroken).
  3. Folielijm.
  4. Latten.
  5. Slagpluggen (6-8 cm lang).
  6. Boormachine.

 

Opnemen van de maten

 

De Thermosheets zijn op wandhoogte te krijgen, tot 450 cm breed. De benodigde lengte hangt af van de breedte van de wand en het aantal lagen Thermosheets dat toegepast wordt. Neem voor elke sheet ten minste 20 cm extra lengte om voldoende speling te hebben.

Bij het bepalen van de hoeveelheid latten en koudebrugonderbrekers is het aan te raden alvast na te denken over de afwerking. Wordt de voorzetwand bijvoorbeeld bedekt met gipsplaten van 60 cm breed, dan moeten de latten hard op hard 60 cm van elkaar af staan. De opbouw van het regelwerk is twee lagen koudebrugonderbrekers per laag latten. De koudebrugonderbrekers worden als blokjes om de 50 cm toegepast.

Met de folielijm worden de randen van de wand en de XPS-blokjes gelijmd. Hiervoor is ongeveer 40 ml lijm nodig per vierkante meter van het in te lijmen oppervlak: 80 ml lijm voor een houten oppervlak. Per 10 m² wand wordt aangeraden om tenminste een potje van 125 ml te nemen, bij een opzet van 5 luchtlagen.

Lees meer over de kosten van al het materiaal.

 

Het aanbrengen van TONZON Muurisolatie

De isolatie wordt in laagjes aangebracht. De lijm heeft wat tijd nodig om te drogen. Zorg er dus voor dat je begint met inlijmen van de randen en koudebrugonderbrekers. Lees de handleiding voor het maken van een voorzetwand of bekijk het filmpje hiernaast.

 

Profiteer meteen van een hoge energiebesparing

 

of bel naar 053 433 23 91

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief