Doe het zelf Radiatorfolie en Bandagefolie

In de meeste gevallen kan je makkelijk zelf de radiatoren voorzien van radiatorfolie. Naast de radiatoren kan je ook de verwarmingsbuizen en ketels of boilers aanpakken. Dit zijn allemaal quick-wins die meteen iets opleveren en die je snel terugverdiend hebt.

Radiatoren

Je kan de folie op de radiator plakken met dubbelzijdige tape of op de radiator vastzetten met magneetjes. Download hier de handleiding voor de radiatorfolie of bekijk het doe-het-zelf filmpje:

Kolomradiatoren

Kolomradiatoren zijn goed te isoleren met de wat stevigere “luxe radiatorfolie” en supermagneetjes. Hoe je dit doet kan je zien op de volgende instructievideo:

Verwarmingsbuizen

Het isoleren van buizen kan het beste met buisisolatie en de bandagefolie van TONZON. De buisisolatie hoeft niet helemaal te sluiten, dit wordt later afgesloten door de bandagefolie. Je kan de buisisolatie gewoon om de buizen schuiven. Met de bandagefolie kan je vervolgens de buizen reflecterend maken. Hiervoor zijn twee manieren. 

Wikkelen

De eerste optie is om de folie om de buizen te wikkelen. Hiervoor is de breedste bandagefolie het meest geschikt, omdat dit minder omwentelingen nodig heeft. De dunnere bandagefolie is iets makkelijker aan te brengen bij veel bochten en vertakkingen in het buizensysteem.

Over de lengte

De tweede optie is om de bandagefolie over de lengte om de buis te leggen en aan elkaar te plakken met een dubbelzijdige tape. In de volgende tabel zie je welke dikte je nodig hebt bij welke dikte buis:

Buisdiameter Diameter met isolatie Dikte bandagefolie
12 mm 22 mm 12,5
15 mm 25 mm 12,5
22 mm 32 mm  15
28 mm 38 mm 15
35 mm 45 mm 20

Ketels en Boilers

Het isoleren van een ketel of een boiler is heel eenvoudig. Je hangt de reflecterende folie om de ketel heen en bevestigt hem met supermagneetjes of magneettape. Bij deze bevestigingsmethodes kan de folie ook makkelijk weer van de ketel af voor onderhoud. Daarna kan hij gewoon weer teruggeplaatst worden.