Isolatie bij ramen

Isolatie bij ramen

Als het buiten warm wordt en je het binnen koel wilt houden, moet de warmte van de zon buiten worden gehouden. Buitenzonwering is daarvoor een prima optie. Wanneer dat niet mogelijk of haalbaar is, moet je iets anders verzinnen. Het dicht doen van de gordijnen of een jaloezie heeft helaas maar weinig effect zoals het warmtebeeld hieronder laat zien.

De zonnestralen die door het glas naar binnen komen, nemen veel warmte mee. De meeste binnen-zonweringen en gordijnen absorberen deze zonnestralen en zetten die om in warmte. Het warme gordijn straalt deze warmte de kamer in en naar de ramen. Het glas laat deze warmtestralen echter niet door. Je hebt een broeikaseffect. De zonnestralen kunnen wel door het glas naar binnen maar de warmtestralen niet naar buiten. Het donkere gordijn laat maar weinig licht door, maar kan meer dan 50 graden worden.

Het effect van TONZON

TONZON folie reflecteert het zonlicht weer als zonlicht naar buiten. Het licht wordt dus niet geabsorbeerd en omgezet in warmte. Let er wel op dat gewoon glas niet helemaal transparant is voor zonlicht. Ongeveer 91% wordt doorgelaten en 9% wordt geabsorbeerd en omgezet in warmte. Wanneer het licht wordt teruggestuurd door het raam wordt dus nog eens een deel van de warmte geabsorbeerd. Het glas zal daar wel iets warmer worden. Hang daarom de folie niet al te dicht op het glas. Heb je speciaal gekleurd glas, neem dan nog iets meer afstand.

Welke folies kan ik gebruiken?

De makkelijkste manier om TONZON toe te passen voor zonwering, is om een rolgordijn te maken. Je kan de stof van een bestaand rolgordijn vervangen, maar het is ook mogelijk de onderdelen voor een rolgordijn apart te krijgen. Voor een rolgordijn kan je het beste onze zonwerende folie gebruiken.  Op deze manier maak je een zonwerend rolgordijn. Deze folie is verkrijgbaar in de versie zilver/zilver en in de versie zilver/wit. Wanneer het gaat om een smal raampje gebruik dan onze Luxe Radiatorfolie.

Er zijn daarnaast ook andere opties. Het is ook mogelijk bestaande hang- of schuifgordijnen te voorzien van TONZON. De folie kan aan de raamkant tegen het gordijn geplakt of genaaid worden. Bij hanggordijnen kan dit met multifunctionele folie. Deze beweegt makkelijk met het gordijn mee, maar de folie ritselt wel als de gordijnen bewegen. Voor schuifgordijnen is onze HR-radiatorfolie het meest geschikt. Deze kan je eenvoudig met dubbelzijdige tape vastplakken.

Natuurlijk heb je niet het hele jaar door zonwering nodig. Je kan als tussenoplossing ook de folie tijdelijk voor het raam hangen op hele zonnige dagen. Bevestiging kan bijvoorbeeld met dubbelzijdige tape, klittenband of supermagneetjes (als de raamkozijnen daarvoor geschikt zijn). Hiervoor kan je HR-radiatorfolie, luxe radiatorfolie of onze multifunctionele folie gebruiken.

In principe kan je de meeste TONZON folies gebruiken als binnen zonwering. Speciaal voor ramen heeft TONZON een stevige versie ontwikkeld die je makkelijk kan oprollen. Naar keuze kan de binnenzijde wit zijn. Je kan deze gebruiken als rolgordijn maar eventueel ook met bijvoorbeeld klittenband op die momenten dat een radicale zonwering het meest gewenst is.

Ervaar ook de voordelen van onze producten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief