Plat dak isoleren

met TONZON Thermosheets

 

In Nederland zijn bij het isoleren van platte daken veel problemen ontstaan. Toch zijn platte daken heel goed van binnen te isoleren met behulp van de TONZON Thermosheets. Lees hieronder meer.

 

Een houten dak van binnen isoleren

 

In Nederland zijn bij het isoleren van houten platte daken veel problemen ontstaan. De dakbedekking aan de buitenkant is waterdicht en heeft een zeer hoge dampremming. Dat betekent dat waterdamp uit de binnenlucht niet door de dakbedekking naar buiten kan. Een niet-geïsoleerd houten dak krijgt daardoor veel vocht te verwerken. Het ene moment is het hout zeer vochtig, omdat het dak koud is. Even later is het hout weer kurkdroog, omdat de zon op het dak staat te branden. Het vocht dat tijdens een koude periode ontstaat, wordt tijdens een warme periode weer afgevoerd door de naden tussen de muur en het dakbeschot. Als je het platte dak gaat isoleren, dan kunnen er problemen ontstaan omdat meer waterdamp uit de binnenlucht bij het koudere dak komt. In koude periodes condenseert de waterdamp, maar kan vanwege de isolatie moeilijk weer weg. Er ontstaat vochtophoping waardoor het hout vrijwel voortdurend nat blijft. Daarom adviseert men vaak om het dak niet van binnen maar van buiten te isoleren.

 

Waar je op moet letten

 

Toch kan je een plat dak heel goed van binnen isoleren met TONZON Thermosheets als je daarbij twee dingen goed in de gaten houdt.

1. Zorg voor een zeer hoge en goede dampremming aan de warme kant (dus niet de dakpannenkant) met een goede rand aansluiting (folielijm), zodat maar weinig waterdamp in de constructie wordt toegelaten. Van de TONZON Thermosheets is bekend dat zij een zeer hoge dampremmende werking hebben.

2. Zorg voor een luchtlaag tussen de bovenkant van de isolatie en de onderkant van het dak die enigszins in verbinding staat met de buitenlucht, zodat vocht naar buiten kan ontsnappen. Vaak is de bestaande naad tussen muur en dak al voldoende. Lijm de Thermosheets dus niet direct op het beschot, maar zorg dat er een luchtlaag tussen zit.

Lees meer over dakisolatie.

 

Een zwevend plafond of systeemplafond isoleren

Boven een zwevend plafond of systeemplafond is vaak veel onbenutte ruimte. Dit is een goede plek om isolatie aan te brengen. Toch is het niet altijd even makkelijk om hier goed te isoleren, aangezien de ruimte doorbroken wordt door de constructie die het plafond draagt. Met TONZON Thermoskussens kan je relatief eenvoudig om deze obstakels heen isoleren om toch tot een goed eindresultaat te komen. De Thermoskussens zijn gemaakt van reflecterende folie, waarin stilstaande lucht wordt opgeslagen. Dit is een effectieve combinatie om warmtestroming tegen te houden met relatief weinig materiaal. Omdat er met lucht gewerkt wordt en warme lucht stijgt, zal de werking in de winter net iets minder zijn dan in de zomer. De toegevoegde isolatiewaarde in de winter is rond de Rd = 2, maar in de zomer kan deze wel Rd = 5 zijn. Je kan hier meer lezen over de isolatiewaarde.

 

 

Isoleer je platte dak aan de binnenkant en bespaar een hoop gedoe

 

of bel naar +31 (0)53 - 480 3226

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief