Dakisolatie

Uw dak isoleren: warm in de winter, koel in de zomer

Met TONZON dakisolatie kunt u met minder ruimteverlies meer isolatiewaarde opbouwen. In de winter beperkt  dak isolatie de warmtestroom die naar buiten gaat. In de zomer houdt TONZON dakisolatie de warmte juist buiten. Belangrijk bijkomend voordeel bij de TONZON methode is dat u hiermee een winddichte dakconstructie kunt maken. Een aspect waarvoor in de bouwwereld bij renovatie maar weinig aandacht is. Wanneer u uw dak laat isoleren, bespaart u daarom niet alleen veel energie, maar u bent ook verlost van de vaak hinderlijke trek in huis.

Bereken zelf hier uw isolatiewaarde: Online Calculator

Volg de links als u meer wilt weten over:

8

Een schuin dak geïsoleerd met TONZON Thermosheets.

De isolatiewaarde bij TonZon dakisolatie

In de zomer is de isolatiewaarde van TONZON dakisolatie hoger dan in de winter wanneer dikkere luchtlagen worden gebruikt. Voor warme lucht is moeilijker om naar beneden te stromen (in de zomer) dan naar boven zoals dat in de winter gebeurt. Bij dunnere luchtlagen wordt het verschil steeds kleiner. De optimale dikte in de winter bij zeer strenge vorst is afhankelijk van de hellingshoek van het dak.

Plat dak

Hellingshoek 30 0

Hellingshoek 60 o

Optimale dikte in de winter

13 mm

15,5 mm

18,5 mm

Rd-waarde bij 3 lagen

1,32

1,55

1,80

Rd-waarde bij 4 lagen

1,79

2,10

2,40

Rd-waarde bij 5 lagen

2,24

2,62

3,0

RD-waarde bij 6 lagen

2,68

3,15

3,6

naarboven

In de zomer neemt de isolatiewaarde toe als u kiest voor een dikkere luchtlaag. Dat laat onderstaande tabel zien.

3 lagen

4 lagen

5 lagen

Dak 30 0

Winter

Zomer

Winter

Zomer

Winter

Zomer

15,5 mm

1,55

1,55

2,10

2,10

2,60

2,55

20 mm

1,55

2,05

2,10

2,75

2,60

3,40

30 mm

1,55

3,05

2,10

4,15

2,60

5,05

naarboven

Geluidsisolatie

Luchtlekken in de constructie zijn een belangrijke bron van geluidsoverdracht. Laat u uw dak isoleren met de TONZON Thermosheets, dan kunt u een constructie perfect luchtdicht afsluiten. Wij leveren het dak isolatie materiaal op vrijwel onbeperkte lengte- en breedtematen. Met de meegeleverde lijm op waterbasis kunt u de randen op de omliggende constructie plakken. Zo ontstaat een perfecte luchtdichte isolatielaag.
Als u ervoor zorgt dat de latten en gipsplaten (net ) geen contact maken met de omliggende dak isolatie constructie, worden geluiden van buiten ook niet doorgegeven. In de praktijk blijkt de geluidswering van deze constructies onder normale omstandigheden (verkeerslawaai) meer dan voldoende te zijn.

naarboven

Veel gestelde vraag: Hoeveel lagen Thermosheet adviseren jullie voor dakisolatie?

Dat hangt af van de manier waarop de zolder gebruikt gaat worden.
Bij andere isolatiematerialen kun je kiezen uit verschillende diktes, oplopend van 2 cm tot misschien wel 15 cm, die je al dan niet in verschillende lagen over elkaar kunt aanbrengen. Bij Tonzon dakisolatie geldt ook zo iets maar dan iets anders.

Een slaapkamer wil je vooral koelhouden in de zomer en in de winter liever niet verwarmen. Om de zonnehitte tegen te houden volstaan 3 lagen Thermosheet waarmee zo veel mogelijk lucht wordt vastgezet. Totaal minimaal 15 cm verdeeld over 3 lagen. Bij zo’n dakisolatie blijft de slaapkamer vorstvrij zonder verwarmen.
Wilt u de zolder(kamer) wel verwarmen dan kunt u de beschikbare luchtruimte verdelen in 4 of 5 lagen.
Gaat u een sauna bouwen of wilt u het maximale dan verdeelt u de beschikbare ruimte in luchtlaagjes van de optimale dikte, die afhankelijk is van de hellingshoek. zie isolatiewaarde