fbpx

Vloeren met vloerverwarming

Waarom vloerisolatie extra belangrijk is

Vloerverwarming wordt met goede reden steeds gebruikelijker. Een warme vloer is immers belangrijk voor het wooncomfort en bovendien kan je er energie mee besparen, toch? Dat is niet helemaal waar. Als er onvoldoende isolatie aanwezig is kunnen de energiekosten nadelig uitvallen. Daarom is vloerisolatie extra belangrijk bij vloerverwarming.

Het nadeel van vloerverwarming

Vloerverwarming is in veel opzichten een goede manier om jouw huis te verwarmen. Er zit alleen wel een addertje onder het gras. Vloerverwarming verwarmt namelijk niet alleen de vloer, maar ook de kruipruimte, de bodem en de fundering. In sommige gevallen stook je zelfs meer om de kruipruimte op te warmen dan jouw huiskamer. Dit is te zien op het warmtebeeld hiernaast. De bodem van de kruipruimte onder de vloerverwarming is 23 graden, dit is warmer dan de kamertemperatuur. Daarnaast is soms aan de buitenkant van een huis te voelen of er vloerverwarming is toegepast, want de funderingsmuren en zelfs de stoep zijn dan relatief warm, zoals te zien is op het warmtebeeld hieronder. Dit is helaas allemaal verloren warmte en energie, die door goede isolatie makkelijk te beperken is.

Het effect van vloerisolatie

Warmte stroomt altijd van een hoge temperatuur naar een lage temperatuur. Is de bodem heel koud, zoals in de winter, dan zal het grootste gedeelte van de warmte van de vloerverwarming dus naar de bodem trekken, in plaats van naar de vloer. Door isolatiemateriaal aan te brengen onder de vloerverwarming, bijvoorbeeld in de kruipruimte of in de vloer zelf, wordt de warmte die naar beneden verloren gaat gedeeltelijk geblokkeerd. Omdat er bij vloerverwarming zo veel warmte stroomt, is er extra veel isolatie nodig om de warmte binnen te houden. 

Als de isolatiewaarde van de vloer lager is dan een Rc = 5, kan het verstandig zijn om nog extra isolatie toe te passen. 

TONZON heeft een betere werking bij vloerverwarming

TONZON werkt iets anders dan de meeste conventionele isolatiematerialen, het stopt namelijk als enige de warmtestraling. Door deze unieke werking is het de meest efficiënte manier om de warmte van de vloerverwarming binnen te houden. Zelfs bij vloeren die al geïsoleerd zijn met EPS of purschuim kan TONZON nog veel verbeteren.
Energiebesparing is niet het enige effect van isolatie met TONZON. Door de isolatie koelt de vloer minder snel af en warmt de vloer ook sneller op. Dan is het makkelijker om de vloerverwarming lager of zelfs uit te zetten en tegelijkertijd een warme vloer te houden.

Hoeveel kan ik besparen?

Het is altijd lastig om de exacte besparing te voorspellen. Bij matig geïsoleerde tot niet-geïsoleerde vloeren kan je tot wel 40% op de stookkosten besparen na het plaatsen van TONZON isolatie. Ontdek een leuk artikel over de energiebesparing bij een vloer met vloerverwarming.

  • Bespaar tot wel 40% op je stookkosten
  • Stopt het warmteverlies naar de kruipruimte
  • De vloer blijft langer warm en koelt minder snel af
  • De meest klimaatefficiënte en duurzaamste keuze
  • Garantiecertificaat met 10 jaar garantie

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde vloer

of bel naar 053 433 23 91

Schrijf je in voor de nieuwsbrief