Warmte buiten houden

Warmte buiten houden

Tijdens een hittegolf willen we het binnen graag koel hebben. Daarvoor kunnen we een airco gebruiken, maar die kost energie. Wanneer we geen (of zo weinig mogelijk) energie willen gebruiken, moeten we proberen overdag de warmte van buiten zoveel mogelijk te weren en slim te ventileren met koudere buitenlucht (nachtventilatie).

Zonwering

Een belangrijke warmtebron in de zomer is de straling van de zon. Overal waar de zon een tijdje op schijnt, wordt ontzettend warm. Denk aan een auto die in de zon geparkeerd staat. De zonnestralen komen door het glas naar binnen en worden geabsorbeerd door het dashboard, de bekleding, etc. Die worden warm maar de warmtestraling van deze oppervlakken wordt echter niet doorgelaten door het glas naar buiten. Daardoor blijft de geabsorbeerde zonnewarmte in de auto die daardoor snel smoorheet wordt. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de zonnestralen niet binnen komen en wanneer dit niet kan of lukt, ervoor te zorgen dat ze als zonnestralen weer door het glas naar buiten worden gereflecteerd. TONZON zonwerende folie heeft deze unieke eigenschap en houdt daardoor het huis veel koeler dan jaloezieën of gordijnen. Daarover kan je hier meer lezen. Gordijnen laten weliswaar het zonlicht niet of nauwelijks door maar absorberen wel de warmte waardoor het toch warm wordt in huis. Een alternatief is buitenzonwering. Dit werkt aanzienlijk beter dan gordijnen, maar is wel een stukje duurder en lang niet altijd mogelijk. Goede zonwering is het belangrijkste aspect van een koel huis in de zomer.

Dak- en muurisolatie

Als de zonnewarmte dakisolatie-met-TONZON-tegen-hitte geweerd wordt, is de volgende stap om de muren en het dak te isoleren, vooral op het zuiden. Nu de warmte niet meer door de ramen naar binnen komt, zal deze vooral door muur en door het dak komen. Doordat de zon hier de hele dag op straalt, worden daken en muren ontzettend heet. Zonder goede isolatie trekt deze warmte naar binnen. Isoleren helpt dus zeker in de zomer met het huis koel houden, maar ook in de winter om het huis warm te houden. Twee vliegen in één klap. 

Door de unieke werking van TONZON folies, die rust op het blokkeren van warmtestraling, is isolatie met TONZON extra effectief in het weren van zonnewarmte. Al helemaal onder het dak, waar met weinig folie al hoge isolatiewaardes gehaald worden. Lees meer over muur– en dakisolatie van TONZON.

Slim ventileren

tonzon-isolatie-houdt-hitte-tegen “Ramen en deuren open zetten, zodat het even goed doorwaait.”

Goed idee, maar dit werkt alleen als de buitenlucht koeler is dan de binnenlucht. Een briesje kan af en toe koel aanvoelen, maar ongemerkt haal je vaak nog warme buitenlucht naar binnen. De oplossing is simpel: meet zowel de buiten- als de binnentemperatuur. Zodra het buiten koeler is dan binnen, kan je beginnen met ventileren. Daarvoor heeft TONZON een handige thermo-hygrometer met 5 tot 8 sensoren die draadloos temperatuur en vochtigheid doorgeven aan een basisstation. Zodra je ziet dat het buiten kouder is dan in bijvoorbeeld de slaap- of woonkamer, gooi je de ramen open. Zodra je ziet dat het buiten weer warmer wordt, doe je alles dicht. In onderstaande grafiek zie je het verloop van de temperatuur in de woonkamer van een jaren-30 huis tijdens een hittegolf. De blauwe lijn is de buitentemperatuur, de oranje lijn is de binnentemperatuur.

Veelgestelde vraag:

Wordt het door isolatie juist niet warmer in huis?

Isolatie remt de warmtestroom van warm naar koud. Als het binnen warmer is dan buiten, houdt het de warmte binnen. Als het buiten warmer is, houdt het de warmte juist buiten. In een huis met slechte zonwering kan het mogelijk zijn dat het binnen warmer wordt dan buiten. In dat geval heeft isolatie een negatief effect. In alle andere gevallen zorgt isolatie er juist voor dat het koeler is in huis. Om deze reden is zonwering ook het belangrijkste middel om het in de zomer koel te houden.

 

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerd huis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief