Nieuwe oplossingen voor effectieve energiebesparing

Nieuwe oplossingen voor effectieve energiebesparing

Het isolatieseizoen 2023-2024 is op Duurzame Dinsdag 5 september 2023 afgetrapt in de Tweede Kamer in Den Haag. Daar is vastgesteld dat de energietransitie alleen kan slagen wanneer we heel veel energie gaan besparen op een koolstofarme manier. TONZON is in 1980 gestart met de uitvinding van het eerste volledig opvouwbare isolatiemateriaal, het Thermoskussen. Sindsdien heeft het bedrijf nog meer verrassende besparingsopties ontdekt waar niemand eerder aan heeft gedacht en claimt met deze Nederlandse innovaties onder andere het overbelaste elektriciteitsnet in Nederland met procenten te kunnen ontlasten. Lees daarvoor dit blogartikel. Hieronder krijg je een samenvatting van alle energiebespaaropties die TONZON sinds 1980 heeft ontwikkeld.

TONZON Vloerisolatie: de beste in de wereld

Het TONZON vloerisolatiesysteem met Thermoskussens is doorontwikkeld en uitgebreid met nieuwe varianten. Nu kan een warmteweerstand van Rc > 7,0 m²K/W worden gehaald in de bestaande en prefab bouw. Deze isolatiewaarde halveert vrijwel de warmtestroom door een begane grondvloer ten opzichte van standaard nieuwbouw. Dit is belangrijk nu steeds meer woningen vloerverwarming krijgen en we met z'n allen zo snel mogelijk klimaatneutraal willen worden. Dit soort isolatiewaardes wordt met traditionele isolatiematerialen nog niet gemaakt en wanneer dat wel zou kunnen gebeuren dan passen ze niet meer door het kruipruimteluikje. 

De meest milieuvriendelijke in de wereld

Het NIBE heeft een Classificatietabel Vloerisolatie opgesteld door de LCA's van de verschillende materialen op een wetenschappelijk verantwoorde wijze met elkaar te vergelijken. Daaruit blijkt dat het Thermoskussen van TONZON met grote afstand het meest milieuvriendelijke vloerisolatiemateriaal is. 

Zeer koolstofarm

Deze Nederlandse uitvinding blijkt ook het meest koolstofarme isolatiemateriaal ter wereld te zijn, veel koolstofarmer dan bijvoorbeeld bio-based isolatiematerialen, EPS, glas- of steenwol of gespoten purschuim. Het energiegebruik bij de productie en bij het transport van het isolatiemateriaal heeft een behoorlijke impact op het klimaat. Uit recent onafhankelijk onderzoek blijkt dat wanneer je in een standaard nieuwbouwhuis de betonvloer met EPS isolatie vervangt door een houten vloer met TONZON Vloerisolatie, de totale CO2-uitstoot tijdens de bouw 6,5% lager komt te liggen. Onder andere daarom heeft TONZON een speciaal Thermoskussen gecreëerd voor de prefabbouw, dat snel en perfect kan worden aangebracht met uitzonderlijke isolatiewaardes.

Verrassende nieuwe ontwikkelingen

TONZON is inmiddels bij veel mensen al wel bekend om zijn slimme radiatorfolie. Dit product doet al bij miljoenen radiatoren zeer klimaatefficiënt en onzichtbaar zijn energiebesparende werk. Uit praktijkonderzoek blijkt sinds kort dat ook dit TONZON product in deze klasse de beste ter wereld is (totdat het tegendeel is bewezen). Tijdens de speech bij de opening van de Klimaatweek 2022 prees Minister Rob Jetten TONZON voor de medewerking aan de folieactie van 02025 in het Olympisch Stadion in Amsterdam tijdens de Dag tegen Gas. Minder bekend is de Vensterbankfolie die is ontwikkeld als een soort spoiler voor onder de vensterbank om de warme lucht die van de radiator opstijgt, sneller en makkelijker de kamer in te krijgen waardoor ook de vensterbank zelf veel minder warm wordt. Helemaal zinvol bij brede vensterbanken vlak boven de radiator en wanneer de convectie wordt geboost met radiatorventilatoren. Het vloerisolatiesysteem samen met het verbeteren van de warmteafgifte van radiatoren en de verbeterde leidingisolatie, zorgt ervoor dat de kamer sneller en met veel minder energie comfortabel warm is.

Dit TONZON basispakket is de ideale aanpak van energiearmoede en hoge gasrekeningen. Het creëert bovendien gezonde en energiezuidige woningen zonder schimmel- en vochtproblemen (veel minder huisstofmijten). Bij een tussenwoning uit Gouda, die in het programma Green Make Over werd aangepakt en waarvan de bewoonster maandelijks de gasstanden nauwkeurig had bijgehouden, werd een gasbesparing gevonden van 40%, lees het blogartikel. Dat betekent overigens ook dat bij deze tussenwoning 60% van de opgewekte warmte nog steeds verloren gaat. Hierbij zijn bij de meeste woningen de ramen de grootste boosdoener. Vandaar dat de aandacht van TONZON hierop werd gevestigd.

Raamisolatie

De glazen ruit is een fantastische uitvinding. Het houdt wind en regen tegen maar laat daglicht wel door. Helaas heeft deze uitvinding nog wel zijn nadelen. Glas heeft een enorm hoge warmtegeleiding en laat regelmatig te veel zonnestralen door. In gebieden met een landklimaat, waar de zomers heter en de winters kouder zijn, vind je daarom veel rolluiken. Ze worden zomers gebruikt om de zon te weren en in de winter (wanneer het lang donker is) om het warmteverlies door de ramen te beperken. Het luchtlaagje tussen het glas en het traditionele rolluik heeft echter maar een beperkte isolatiewaarde. Daarom heeft TONZON een speciale tape ontwikkeld die op de binnenkant van nieuwe en bestaande rolluiken kan worden aangebracht. Met deze TONZON zilvertape beperk je in de winter in een woning met dubbelglas de warmtestroom door de ramen met ongeveer 40%. Deze reductie geldt overigens ook bij de zonwering in de zomer. Daardoor krijgen bewoners in de zomer en winter meer speelruimte bij de bepaling van toetreding van uitzicht/daglicht en de wering van de overtollige zonnewarmte in de zomer.  
Voor woningen in een zeeklimaat (waar architecten de functionele rolluiken vaak verfoeien), heeft TONZON verschillende oplossingen ontwikkeld met een dubbele functie: zonwering in de zomer en warmteïsolatie in de winter. Goedkope oplossingen die binnen kunnen worden toegepast. Bijvoorbeeld een rolgordijn met Zonwerende Isolatiefolie (of helemaal nieuw zonwerend isolatiedoek). Deze oplossing weert in de zomer de zon van binnenuit vaak nog beter dan buitenzonwering systemen. In de winter wordt hiermee de warmtestroom door enkelglas met ongeveer 70% verminderd en bij HR+ glas nog met circa 38%. Deze video laat zien hoe dit product een uitkomst kan zijn, zowel in de tropen als in Nederland in de winter. Deze speciale folie wordt geleverd aan afnemers voor rolgordijnen maar ook gesneden in stroken die kunnen worden aangebracht op bestaande verticale lamellen. Lees meer op onze webpagina raamisolatie.

Lamellen van een rolluik zijn beplakt met TONZON Zilvertape

Ontlasting elektriciteitsnet

Het elektriciteitsnet is overbelast mede omdat we elektrisch opgewekte warmte aan alle kanten zomaar laten weglekken. Een 'moderne' 100 liter boiler heeft een stilstandsverlies van 435 kWh per jaar. Ze stralen zoveel warmte uit dat dit aan de andere kant van de muur zichtbaar is. Het verraderlijker hierbij is dat de temperatuur van de boiler net iets lager ligt dan die van je hand. Daardoor neem je gevoelsmatig aan dat deze boiler nauwelijks warmte verliest terwijl het tegendeel waar is.

 

Voor dit probleem heeft TONZON de boilerfolie ontwikkeld. Deze wordt als een thermisch stralingsjasje om de boiler gehangen. Ook de meeste close-in boilers verliezen continu elektrisch opgewekte warmte door uitstraling. Dat is het geval wanneer jouw keukenkastje altijd warmer is dan je keuken. Ook dit verlies kan je eenvoudig beperken met de boilerfolie, maar een klein reststukje TONZON HR-Radiatorfolie kan net zo goed worden gebruikt, zie deze video.

Warmtepompen: een deel van de stijging van het elektriciteitsverbruik wordt veroorzaakt door de toename van het aantal warmtepompen. De technische ruimte waar deze installaties staan opgesteld is vaak de warmste ruimte in een woning/gebouw. Bezitters van deze installaties kunnen dit eenvoudig vaststellen. De toestellen en de leidingen zijn weliswaar geïsoleerd maar stralen onbelemmerd de warmte uit die het isolatielaagje toch nog doorlaat. Ook hier moeten we dus aan de slag met de folie van TONZON. Deze folie beperkt de onnodige warmtestraling van de boilers/warmteopslagvaten alsmede de transportleidingen optimaal. Daardoor zal de temperatuur in de technische ruimte merkbaar dalen en het stroomverbruik verminderen. Overigens zijn de technische ruimtes waar installaties (die met gas- of olie worden gestookt) ook zeer warm. Hier kan je hetzelfde TONZON principe toepassen.

Wil jij een actieve rol spelen in het redden van het klimaat? Stuur deze pagina door naar iemand die klimaatefficiënte energiebesparing kan gebruiken en/of wordt ambassadeur van TONZON!
Ben jij op zoek naar een maatschappelijk zinvolle en betaalde baan, ontdek dan de vacatures bij TONZON. Staat jouw ideale functie er nu nog niet bij en weet je zeker dat je een waardevolle bijdrage kan leveren aan onze missie? Stuur dan een open sollicitatie naar L. Eckelboom, l.eckelboom@tonzon.nl . Begin jouw reis bij TONZON! Samen maken we het verschil voor het klimaat.
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief