Onderzoek radiatorfolies: de beste radiatorfolie komt uit Nederland

Wat is beter, radiatorfolie op de muur of op de radiator? En welke radiatorfolie is het beste?

Van oudsher wordt radiatorfolie aangebracht achter de radiator op de muur. Voor een goed effect moet deze folie aan alle kanten uitsteken. Dat vindt niet iedereen mooi. Vandaar dat deze radiatorfolie soms te krap wordt aangebracht en in publieke ruimtes wordt deze radiatorfolie vaak helemaal niet aangebracht.

In de jaren 80 heeft het Enschedese bedrijf TONZON bv een unieke radiatorfolie ontwikkeld die op de muur én achterop de radiator kan worden aangebracht. Radiatorfolie achterop de radiator is een fantastische oplossing omdat de folie dan onzichtbaar zijn werk doet en daardoor ook in de utiliteitsbouw kan worden toegepast. Maar wat is beter? Radiatorfolie op de muur of op de radiator? En welke folie is het beste?

Op verzoek van Klimaatbureau HIER heeft TONZON bv een aantal praktijkmetingen uitgevoerd om antwoord te krijgen op deze vragen. De metingen zijn reproduceerbaar onder praktijkomstandigheden uitgevoerd in een modern bedrijfspand met geïsoleerde spouwmuren. Op de muur achter de radiator zijn op gelijke hoogte 2 thermokoppels aangebracht om de temperatuur van de muur aan de binnenzijde te kunnen meten. Bij de proeven waarbij een radiatorfolie óp de muur wordt aangebracht, zit de thermokoppel tussen de muur en de folie. Ter referentie is een halve meter van de radiator op dezelfde hoogte ook een thermokoppel aangebracht. Omdat de proeven niet tegelijkertijd maar na elkaar zijn uitgevoerd, zijn ze onderling niet helemaal vergelijkbaar omdat de buitentemperatuur anders is, evenals de temperatuur van de radiator. Per proef kunnen de metingen wel met elkaar vergeleken worden. Allebei de folies worden tenslotte gemeten bij dezelfde buitentemperatuur en bij dezelfde temperatuur van de radiator. 

De beste radiatorfolie komt uit Nederland

Uit de metingen blijkt duidelijk dat de muur achter TONZON HR-Radiatorfolie (veel) minder wordt opgewarmd dan de muur achter de conventionele radiatorfolies. Het maakt nauwelijks uit of de folie van TONZON achterop de radiator of op de muur is aangebracht. Bij de test zijn conventionele radiatorfolies gekozen: aluminium gecacheerd op noppenfolie en aluminium gecacheerd op foam. Daarnaast is TONZON HR-Radiatorfolie ook vergeleken met namaakfolie. Bekijk de video.

Uit de metingen blijkt ook dat TONZON HR-Radiatorfolie op de achterkant van de radiator beter werkt dan de conventionele radiatorfolies op de muur en veel beter dan de namaakfolie. Dit is goed nieuws voor het milieu omdat bij het produceren van de TONZON folie 80% minder grondstof, energie en vervoersvolume nodig is. Bovendien kan je hiermee veel meer energie besparen omdat het toepassingsgebied veel groter is. TONZON HR-Radiatorfolie doet onzichtbaar zijn werk en is daardoor ook geschikt voor radiatoren van overheidsgebouwen, kantoren, scholen en andere publieke ruimtes. Daarnaast kan je met deze folie ook op andere manieren veel energie besparen. Door bijvoorbeeld de close-in boiler in te pakken met deze folie kan je zomaar 70 tot 80 kWh per jaar besparen. Een moderne 100 liter boiler heeft een stilstandsverlies van circa 435 kWh per jaar! De warmteuitstraling is zo groot dat je met een warmtebeeldcamera aan de andere kant van de muur kunt zien waar de boiler hangt.

Je kunt zo'n boiler ook inpakken met TONZON HR-Radiatorfolie maar wanneer je een wat mooier resultaat wilt, neem je TONZON Boilerfolie. De besparing is afhankelijk van de plaats waar de boiler hangt en hoe goed je er bij kunt komen. Vaak is de achterkant en een zijkant moeilijker bereikbaar. In de praktijk bespaar je al snel 40 tot 60%. Dit komt bij een kWh prijs van € 0,40 neer op een jaarlijkse besparing van € 70,- tot € 100,-. En dan te bedenken dat een pakje TONZON HR-radiatorfolie nog geen € 20,- kost en je niet eens alles nodig hebt voor zo'n boiler. 

Bekijk het volledige onderzoek met aanvullende informatie, grafieken en afbeeldingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief