Vloerisolatie met Thermoskussens

Vloeren verliezen het grootste deel van hun warmte door uitstraling naar de koudere kruipruimtebodem en de funderingsmuren. funderingsmuren kunnen aan het einde van de winter ijskoud zijn. Het TONZON Thermoskussen voor vloerisolatie is het enige isolatiemateriaal dat deze warmtestraling trapsgewijs tot vrijwel nul reduceert. Daarbij is dit het eerste opvouwbare isolatiemateriaal ter wereld. Dat maakt het ideaal voor bij het verwerken in krappe kruipruimtes en het past door ieder luikje waar een mens door kan. Wat deze Thermoskussens echter nog meer een logische keuze maakt, is dat deze kussens effectiever isoleren dan de dikste pakken wol, EPS of purschuim. Dit wordt mogelijk gemaakt door de unieke methode van isoleren. Door de thermosfles methode worden vloeren sneller warm, bereiken ze een hoger niveau en houden de warmte veel langer vast. Het Thermoskussen is  met afstand de meest milieuvriendelijke vloerisolatie zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek. De TONZON Vloerisolatiemethode wordt al sinds 1980 in Nederland toegepast.

De methode is daarmee uitermate geschikt voor:
 vloeren die nog niet zijn geïsoleerd
 vloeren die bij de bouw zijn geïsoleerd
 vloeren die achteraf zijn geïsoleerd met purschuim of bodemisolatie

De afkoeling door de vloer is in Nederland altijd sterk
onderschat.
De Siberische koudegolf in begin 2018 heeft dit laten zien. Vloeren waren niet of nauwelijks warm te krijgen. De Russische beer drong via de funderingsmuren de kruipruimte in.  De meeste isolatiematerialen vielen door de mand omdat ze alleen de warmtestroom door de vloer afremmen, maar niet de warmtestraling naar de ijskoude funderingsmuren.  TONZON Thermoskussens elimineren wel als enige vloerisolatiemateriaal deze warmtestraling van de vloer tot vrijwel nul.

Hoe maakt TONZON de vloer warmer dan de lucht erboven?

Veel kruipruimtes zijn vochtig of vaak zelfs nat. Het TONZON-systeem werkt tweeledig:
het stopt de voortdurende verdamping van vocht uit de kruipruimtebodem met een kamerbrede stevige folie op de bodem en het isoleert de vloer perfect met Thermoskussens. Optrekkende kou en vochtproblemen behoren daardoor tot het verleden. Doordat de vloer nu veel warmer is, is ook de lucht onderin de woning warmer daardoor is er veel minder kans op schimmel en huisstofmijten. Onderstaand filmpje laat zien hoe de vloer warmer wordt dan de lucht erboven, een fenomeen dat deskundigen aanvankelijk voor een raadsel plaatste.

Het bewijs in de praktijk

De superieure werking van de Thermoskussens bleek o.a. bij een experiment met een woonboot, waarbij een deel van de vloer al geïsoleerd was met wol en een deel nog niet. De bewoners konden echter geen verschil voelen tussen het deel zonder isolatie en het deel met wol isolatie. Voor de TV camera werden enkele banen wol verwijderd en vervangen door Thermoskussens. Pas toen ontstond er wel verschil. Bekijk hier de uitzending over hoe vloerisolatie van TonZon het verschil maakt.

Bij welke vloeren kan TONZON wel of niet?

Het TONZON vloerisolatie systeem kan worden toegepast bij alle soorten vloeren, hout, steen, beton, kwaaitaal etc. Wanneer er onder de vloer een koude garage of kelder zit dan kan TONZON Finishfolie tegen het plafond worden geplakt om de uitstraling voor een belangrijk deel weg te nemen. Wanneer er geen kruipruimte aanwezig is, kan een thermisch zwevende vloer worden aangebracht bovenop de bestaande vloer. Ook bij vloeren die al met andere isolatiematerialen zijn geïsoleerd, kunt u met TONZON uw vloer extra isoleren en genieten van een nog fijner, zuiniger en gezonder binnenklimaat.

Wanneer wel of geen Bodemfolie?

De bodem van de kruipruimte afdekken met Bodemfolie voorkomt dat vocht uit de bodem in de kruipruimte komt. Ook houdt het een groot deel van het natuurlijke radon uit de bodem tegen. En tenslotte zorgt de Bodemfolie ook nog eens voor een schone, prettige werkvloer.
Bekijk dit TV-item om het drogend effect van de Bodemfolie in de praktijk te zien:

In kruipruimtes die op het oog droog lijken, adviseren wij toch Bodemfolie toe te passen. Een niet-geïsoleerde vloer laat namelijk veel warmte door. Die warmte zorgt voor verdamping van vocht uit de kruipruimtebodem waardoor een droge toplaag ontstaat. Na het aanbrengen van de vloerisolatie houdt die warmtestroom echter op, waardoor het vochtfront in de bodem stijgt en de grond na een aantal jaren toch weer vochtig kan worden. De Bodemfolie is niet nodig in kruipruimtes waarvan de bodem is bedekt met een zogenaamde afwerkvloer, zolang deze in takt is en zorgt voor een droge kruipruimte.
Is de bodem bedekt met een zogenaamde bodemisolatie, schelpjes, chipjes o.i.d. dan wordt geadviseerd deze laag wel af te dekken met Bodemfolie omdat de bodemisolatie toch nog een bepaalde hoeveelheid vocht doorlaat en het radongas niet remt.

Waarom is TONZON Vloerisolatie gezonder?
Tijdens het aanbrengen komen geen giftige chemicaliën vrij en uit het materiaal komen geen vezeltjes of ongezond stof. De koude ongeïsoleerde vloer is vaak de oorzaak van vochtproblemen rond de begane grondvloer. Door de lage temperatuur is de vochtigheid hoger waardoor schimmels en huisstofmijten  meer kans krijgen. Zij houden van een vochtige omgeving. Het plaatsen van dubbelglas verergert deze problemen. Vocht dat eerst condenseerde op het enkelglas trekt nu namelijk naar de ongeïsoleerde vloer die ineens lange tijd het koudste oppervlak in huis is geworden. Gevolg: nog meer huisstofmijten en schimmelvorming in vloerbedekking, langs plinten en onder de meubels. Isoleert u uw vloer met TONZON dan wordt de vloer warmer en droger waardoor schimmels en huisstofmijten nauwelijks nog kans krijgen.

Waarschuwing: een los kleedje op een gladde vloerbedekking (zeil, laminaat of parket) is in een etage woning met dubbelglas nog relatief onschuldig. Wordt ditzelfde kleedje gelegd op een ongeisoleerde vloer in een woning met dubbelglas dan neemt door de hogere vochtigheid de activiteit van huisstofmijten zodanig toe dat de kritische grens wordt overschreden waarvan de WHO aanneemt dat daarboven sensibilisatie kan optreden. Dat wil zeggen dat mensen die daar vatbaar vor zijn een allergie voor huisstofmijten kunnen oplopen. Dat zich kan uiten in de vorm van astma en/of een neus-, oog- en/of huidallergie (eczeem).

Kan ik TONZON isolatie gebruiken bij nieuwere woningen en nieuwbouw?
  • Nieuwe woningen worden in Nederland nog steeds gebouwd met EPS geïsoleerde betonvloeren boven een vochtig gat in de grond. Het EPS straalt voortdurend warmte uit naar de kruipruimte en omdat de vloer nooit helemaal luchtdicht kan worden gemaakt, wordt permanent vochtige lucht aangezogen uit de kruipruimte. Wanneer aan de norm in het Bouwbesluit wordt voldaan dan wordt onder standaard condities circa 1,3 liter vocht per dag aangezogen. Dit vocht moet door ventilatie weer worden afgevoerd en dat kost energie. De betonvloer is zwaar en door het permanente warmtelek aan de onderkant is hij moeilijk op temperatuur te krijgen/houden. Bij woningen met vloerverwarming blijft de verwarming vaak dag en nacht aanstaan. Is er geen vloerverwarming dan passen de mensen vaak nauwelijks nachtverlaging toe omdat het anders ’s ochtends te lang duurt voor de vloer weer op temperatuur is.
    Kortom een weinig duurzame oplossing.
    Door het aanbrengen van de Bodemfolie op de bodem van de kruipruimte kan er geen vocht meer uit de bodem de woning worden ingezogen. Het aanbrengen van TONZON Thermokussens tegen het EPS neemt het permanente warmte lek weg.
  • Vloeren: mensen die gewend zijn aan een houten vloer met Tonzon Thermoskussens en verhuizen naar een nieuwe woning met een betonvloer bespeuren een duidelijke achteruitgang in wooncomfort, ook als de betonvloer op papier goed geïsoleerd is. Kan het ontwerp nog worden aangepast, kies dan voor een houten begane
    grondvloer met het TONZON systeem. Dit is niet alleen comfortabeler, maar ook gezonder, goedkoper en veel milieuvriendelijker. De milieubelasting van een standaard betonvloer geïsoleerd met EPS is maar liefst tien keer zo milieubelastend als een houten vloer met TONZON. Is de betonvloer onvermijdelijk, pas dan TONZON Bodemfolie toe en breng alsnog TONZON aan onder het EPS.
  • Muren/wanden: TONZON heeft geen isolatie voor spouwmuren. Dit is niet praktisch i.v.m. de spouwankers. U kunt TONZON isolatie wel gebruiken bij houtskelet bouw. De opbouw bestaat dan uit luchtlagen van 2 cm die van elkaar worden gescheiden door Thermosheets. Wanneer het wordt gecombineerd met traditionele isolatie zoals bijvoorbeeld steenwol dan moet het Tonzon deel altijd aan de binnenkant komen. De meerwaarde van het gebruik van TONZON bestaat uit een aantal elementen. Damp/gasremming. De dampremming van TONZON Thermosheets is buitengewoon hoog met 180 m per laag. Dit is veel hoger dan de dampremming die normaal wordt gebruikt. Er trekt dus veel minder vocht in de constructie. De folie houdt daarnaast ook gas tegen, bijvoorbeeld het radioactieve radongas, dat in de steenwol wordt gevormd. Daarnaast kan aan de binnenzijde met TONZON Thermosheets een isolatielaag wordt opgebouwd die vrijwel geen warmtecapaciteit heeft. Het is daarmee ook de perfecte isolatie voor wanden met wandverwarming.

Ga naar veelgestelde vragen voor een overzicht.

De voordelen van TONZON-vloerisolatie

Wanneer u kiest voor vloerisolatie van TONZON, dan profiteert u van een aantal mooie voordelen:

 bespaar tot wel 40% op uw stookkosten
 faire prijs/prestatie verhouding
 meest mens- en milieuvriendelijke oplossing
 een  hoger rendement op uw investering
 een woninggebonden echtheid- en garantiecertificaat met 10 jaar garantie

 

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde vloer.

Offerte Aanvragen

Of bel direct: +31(0)53 – 433 23 91

Meer informatie? Klik hier voor het informatieformulier.

 

Dit zeggen onze klanten over TONZON:

Mw. Kee uit Nieuwegein

Het klimaat in de kamer
is merkbaar aangenamer en ook de koude voeten zijn weg. Helemaal geweldig TonZon!

Dhr Meijer uit Ruurlo

In december is er bij ons
door Tonzon een vloerisolatie
aangebracht. Dit heeft een dramatisch verbeterd klimaat tot gevolg gehad. De thermostaat is zeker 3
graden lager komen te staan (19) en de vloer voelt altijd behaaglijk.