fbpx

Tips voor energiebesparing

12 ideeën om simpel energie te besparen

Er zijn verschillende manieren waarmee je slimmer en efficiënter met je energie om kan gaan. Dit kan je flink schelen in de portemonnee. Daarom heeft TONZON voor jou onderstaande tips op een rijtje gezet waarmee je optimaal energie kan besparen.

1. Thermostaat

Zet de thermostaat een uur voor het slapen alvast wat lager. Dit kan op jaarbasis behoorlijk wat schelen in de energiekosten. Denk ook aan een klokthermostaat. Je kan de thermostaat zo instellen dat deze alleen verwarmd wanneer jij thuis bent.

2. Was met volle trommel en op lagere temperatuur

Zet de was pas aan wanneer de trommel vol is. Hierdoor was je minder en dit scheelt water en stroom. Wanneer je wast, was dan op 30°C of 40°C. Hang de was op om het te laten drogen in plaats van dat je gebruik maakt van de wasdroger.

3. Zetmop60

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Zet jouw cv-ketel dus op 60ºC. Mocht het zelf niet lukken, dan helpen installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland en lokale energiecoöperaties je ook graag.
Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je ook de comfortstand van de ketel uitzetten. Dit betekent dat je iets langer moet wachten op warm water, maar dit kan tot wel 50 m³ gas per jaar schelen.

4. Elektronische apparatuur uitzetten

Zet de televisie, de radio, de computer en andere (elektronische) apparatuur uit. Vaak zet men elektronische apparatuur op standby en laat men de telefoonlader in het stopcontact zitten, maar ook volgeladen apparaten verbruiken stroom aan de oplader. Wanneer de tv in standby staat, verbruikt deze alsnog tussen de 0,3 en 0,5 watt. Dit zijn slechts enkele euro’s per jaar, maar dit bedrag kan snel oplopen wanneer je ook andere apparaten op de tv aansluit. Voorkom dus ‘sluipverbruik’.

5. Ga korter douchen en korter in bad

Hoe lang douche jij gemiddeld? Je verbruikt gemiddeld 10 liter water per minuut. Korter douchen zal dus flink wat water en energie besparen. Maak daarnaast zo min mogelijk gebruik van een bad. Met een bad verbruik je namelijk 2 keer zoveel water dan met een douche. Denk aan de aanschaf van een speciale waterbesparende douchekop om je een handje op weg te helpen.

6. Radiatorfolie achterop de radiatoren

Met radiatorfolie beperk je warmteverlies en verhoog je de efficiëntie van jouw radiatoren. Radiatoren stralen namelijk aan alle kanten warmte uit, dus ook naar de muur. Zeker als deze muur slecht geïsoleerd is, verdwijnt er veel warmte naar buiten. TONZON HR-radiatorfolie kan direct achterop de radiator, hiermee wordt het warmteverlies naar de buitenmuur tegengehouden.

7. Verlichting vervangen en uit doen

Vervang de lampen in huis voor LED-lampen. Deze zijn meer dan 80% zuiniger dan gloeilampen of halogeenverlichting. Ben je niet thuis, doe dan de verlichting uit.

8. Vriezer ontdooien

Vriezers verbruiken meer energie wanneer er ijsaanslag aan de binnenkant zit. Een ijslaag van 2 millimeter op het vrieselement, kan al zorgen voor 10 procent meer energieverbruik. Ontdooi dus een paar keer per jaar de vriezer.  

 

9. Energieverbruik van airconditioning

In de zomer wil je het koel houden in huis. Je kan dan airconditioning nemen, maar deze slurpt energie. Een goed alternatief kan een ventilator zijn. Deze is goedkoper en verbruikt minder energie. Daarnaast zijn er nog meer verschillende tips waarmee jij jouw huis koeler kan houden in de zomer.

Ben je toch van plan airconditioning te nemen, zet dan de temperatuur 5 tot 6 graden lager dan de buitentemperatuur. Hiermee zorg je voor een aangename binnentemperatuur en voorkom je dat je de temperatuur te laag zet.

10. Brievenbus en andere kieren dichten

Om nog meer onnodig warmteverlies te voorkomen, kan je een tochtklep aanschaffen voor de brievenbus. Daarnaast scheelt het je energie wanneer je de post direct uit de brievenbus haalt zodra deze wordt bezorgd. Check ook of alle ramen en deuren nog goed sluiten, voel met je handen langs de raden of er toch doorheen komt. Zo ja, overweeg dan een tochtstrip te plaatsen om warmteverlies tegen te gaan. Houd wel in de gaten of de woning nog voldoende geventileerd wordt.

11. Radiator ventilatoren

Radiatoren en convectoren maken lucht warm, die zich vervolgens door de kamer verdeeld. Je kan dit een handje op weg helpen door geruisloze ventilatoren te plaatsen die de lucht sneller de kamer in blazen. Voordelen: de kamer wordt sneller warm, radiatoren hoeven minder vaak aan en je bespaart energie.

12. Isoleer ketels, boilers en leidingen

Via ketels, boilers en leidingen gaat veel warmte verloren voordat deze al op de plek van bestemming is; zonde. Door deze in te pakken met een TONZON-folie kan dit onnodige warmteverlies makkelijk gestopt worden. Afhankelijk van het type boiler bespaar je bij een kleine boiler ongeveer 70 kWh per jaar en dat is makkelijk verdiend. Zelfs bij nieuwere warmtebronnen als warmtepompen en quooker’s heeft het zin om extra te isoleren met folie.

De volgende stap

Met simpele tips als deze kan bijna iedereen wel iets doen om een beetje te sparen op de energierekening. Maar wil jij echt een grote slag slaan en heb jij een koophuis? Kijk dan naar woningisolatie. 

Woningisolatie is altijd een goede maatregel om te nemen, ongeacht hoe er verwarmd wordt; met gas of elektriciteit, vloerverwarming of radiatoren, warmtepomp, ketel of stadsverwarming. Daarom is woningisolatie in de meeste gevallen een no-regret maatregel, zeker als jij voor een ruime isolatiewaarde kiest.

Onze partners

Wij werken samen met meerdere partners op het gebied van verduurzaming, bekijk onze partners voor nog meer handige en duurzame tips!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief