Tips voor energiebesparing

15 ideeën om simpel energie te besparen

 

Er zijn verschillende manieren waarmee je slimmer en efficiënter met je energie om kan gaan. Dit kan je flink schelen in de portemonnee. Daarom heeft TONZON voor jou onderstaande tips op een rijtje gezet waarmee je optimaal energie kan besparen.

 

1. Vloerisolatie

“Isoleer de vloer goed, al helemaal bij vloerverwarming, anders verdwijnt er te veel warmte naar de kruipruimte,” aldus Milieu Centraal op hun website. TONZON vloerisolatie is het enige vloerisolatiesysteem dat deze warmtestraling tot vrijwel nul reduceert. TONZON Thermoskussens isoleren anders en daardoor beter dan de dikste pakken wol, EPS of purschuim. De vloer wordt sneller warm, de vloer wordt zelfs warmer dan de lucht erboven en de vloer houdt de warmte langer vast. Bekijk de volgende video over deze werking: TONZON maakt vloeren warmer dan de lucht erboven. Bovendien is TONZON bij bijna elke vloer toepasbaar, zelfs vloeren die al geïsoleerd zijn kunnen nog warmer en zuiniger worden door ze extra te isoleren met de thermoskussens.

2. Thermostaat

 

Zet de thermostaat een uur voor het slapen alvast wat lager. Dit kan op jaarbasis behoorlijk wat schelen in de energiekosten. Denk ook aan een klokthermostaat. Je kan de thermostaat zo instellen dat deze alleen verwarmd wanneer jij thuis bent.

 

3. Was met volle trommel en op lagere temperatuur

 

Zet de was pas aan wanneer de trommel vol is. Hierdoor was je minder en dit scheelt water en stroom. Wanneer je wast, was dan op 30°C of 40°C. Hang de was op om het te laten drogen in plaats van dat je gebruik maakt van de wasdroger.

 

4. Zetmop60

 

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Zet jouw cv-ketel dus op 60ºC. Mocht het zelf niet lukken, dan helpen installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland en lokale energiecoöperaties je ook graag.
Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je ook de comfortstand van de ketel uitzetten. Dit betekent dat je iets langer moet wachten op warm water, maar dit kan tot wel 50 m³ gas per jaar schelen.

 

5. Elektronische apparatuur uitzetten

 

Zet de televisie, de radio, de computer en andere (elektronische) apparatuur uit. Vaak zet men elektronische apparatuur op standby en laat men de telefoonlader in het stopcontact zitten, maar ook volgeladen apparaten verbruiken stroom aan de oplader. Wanneer de tv in standby staat, verbruikt deze alsnog tussen de 0,3 en 0,5 watt. Dit zijn slechts enkele euro’s per jaar, maar dit bedrag kan snel oplopen wanneer je ook andere apparaten op de tv aansluit. Voorkom dus ‘sluipverbruik’.

 

6. Ga korter douchen en korter in bad

 

Hoe lang douche jij gemiddeld? Je verbruikt gemiddeld 10 liter water per minuut. Korter douchen zal dus flink wat water en energie besparen. Maak daarnaast zo min mogelijk gebruik van een bad. Met een bad verbruik je namelijk 2 keer zoveel water dan met een douche. Denk aan de aanschaf van een speciale waterbesparende douchekop om je een handje op weg te helpen.

 

7. Radiatorfolie achterop de radiatoren en vensterbankfolie

 

Met radiatorfolie beperk je warmteverlies en verhoog je de efficiëntie van jouw radiatoren. Radiatoren stralen namelijk aan alle kanten warmte uit, dus ook naar de muur. Zeker als deze muur slecht geïsoleerd is, verdwijnt er veel warmte naar buiten. TONZON HR-radiatorfolie kan direct achterop de radiator, hiermee wordt het warmteverlies naar de buitenmuur tegengehouden. 

De Vensterbankfolie wordt toegepast bij radiatoren die direct onder een vensterbank staan. Met deze folie kan je een soort spoiler maken om de warme lucht beter de kamer in te leiden.

 

8. Verlichting vervangen en uit doen

Vervang de lampen in huis voor LED-lampen. Deze zijn meer dan 80% zuiniger dan gloeilampen of halogeenverlichting. Ben je niet thuis, doe dan de verlichting uit.

9. Vriezer ontdooien

Vriezers verbruiken meer energie wanneer er ijsaanslag aan de binnenkant zit. Een ijslaag van 2 millimeter op het vrieselement, kan al zorgen voor 10 procent meer energieverbruik. Ontdooi dus een paar keer per jaar de vriezer.  

 

10. Energieverbruik van airconditioning

 

In de zomer wil je het koel houden in huis. Je kan dan airconditioning nemen, maar deze slurpt energie. Een goed alternatief kan een ventilator zijn. Deze is goedkoper en verbruikt minder energie. Daarnaast zijn er nog meer verschillende tips waarmee jij jouw huis koeler kan houden in de zomer.

Ben je toch van plan airconditioning te nemen, zet dan de temperatuur 5 tot 6 graden lager dan de buitentemperatuur. Hiermee zorg je voor een aangename binnentemperatuur en voorkom je dat je de temperatuur te laag zet.

 

11. Brievenbus en andere kieren dichten

 

Om nog meer onnodig warmteverlies te voorkomen, kan je een tochtklep aanschaffen voor de brievenbus. Daarnaast scheelt het je energie wanneer je de post direct uit de brievenbus haalt zodra deze wordt bezorgd. Check ook of alle ramen en deuren nog goed sluiten, voel met je handen langs de raden of er toch doorheen komt. Zo ja, overweeg dan een tochtstrip te plaatsen om warmteverlies tegen te gaan. Houd wel in de gaten of de woning nog voldoende geventileerd wordt.

 

12. Radiator ventilatoren

Radiatoren en convectoren maken lucht warm, die zich vervolgens door de kamer verdeeld. Je kan dit een handje op weg helpen door geruisloze ventilatoren te plaatsen die de lucht sneller de kamer in blazen. Voordelen: de kamer wordt sneller warm, radiatoren hoeven minder vaak aan en je bespaart energie.

13. Isoleer ketels, boilers en leidingen

 

Via ketels, boilers en leidingen gaat veel warmte verloren voordat deze al op de plek van bestemming is; zonde. Door deze in te pakken met een TONZON-folie kan dit onnodige warmteverlies makkelijk gestopt worden. Afhankelijk van het type boiler bespaar je bij een kleine boiler ongeveer 70 kWh per jaar en dat is makkelijk verdiend.

 

14. Isolatie bij ramen

 

Als het buiten warm wordt en je het binnen koel wilt houden, is het belangrijk om de warmte van de zon buiten te houden. TONZON heeft een folie ontwikkelt die meer dan 96% van de stralingswarmte tegenhoudt en daarom uitermate geschikt is als zonwering. Daarnaast werkt de folie ook als raamisolatie, waardoor in de winter de warmte juist beter binnen blijft. Dit zorgt ervoor dat je in de winter minder hoeft te stoken. Lees meer informatie in dit blogartikel.

 

15. Folie onder je bureau voor warme benen

Deze tip kan je zowel thuis als op kantoor toepassen. Plak een stuk radiatorfolie onder je bureau en houd je benen warm. Het bovenste gedeelte van de folie is vastgeplakt aan de onderkant van het bureau waardoor de rest van de folie voor je benen komt te hangen. De folie reflecteert op deze manier de warmte van je knieën en houdt zo je onderbenen beter warm. Voor het bevestigen van de folie kan je dubbelzijdige tape gebruiken.

De volgende stap

Met simpele tips als deze kan bijna iedereen wel iets doen om een beetje te sparen op de energierekening. Maar wil jij echt een grote slag slaan en heb jij een koophuis? Kijk dan naar woningisolatie.

Woningisolatie is altijd een goede maatregel om te nemen, ongeacht hoe er verwarmd wordt; met gas of elektriciteit, vloerverwarming of radiatoren, warmtepomp, ketel of stadsverwarming. Daarom is woningisolatie in de meeste gevallen een no-regret maatregel, zeker als jij voor een ruime isolatiewaarde kiest.

Lees hoe de founder van TONZON, Ton Willemsen, zijn huis heeft ingericht om zoveel mogelijk energie te besparen met kleine maar effectieve uitvindingen.

Onze partners

Wij werken samen met meerdere partners op het gebied van verduurzaming, bekijk onze partners voor nog meer handige en duurzame tips!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief