Let op: Bodemfolie is geen bodemisolatie.
Bodemfolie houdt vocht en gas tegen, geen warmte.

Bodemisolatie blokkeert in de winter de positieve bodemwarmte

De kruipruimtebodem neemt in de zomer warmte op en staat deze in de winter weer af. Dat is al jaren geleden wetenschappelijk vastgesteld [SBR-publicatie 118>>]. Het wegnemen van de positieve warmtestroom (bodemwarmte) die in de winter uit de bodem komt, kan alleen maar een negatief effect hebben. Toch menen sommigen dat een isolatielaag op de bodem in de winter wel  een positief effect heeft, zolang de kruipruimte maar niet of slechts beperkt wordt geventileerd  Zij maken de denkfout dat de kruipruimtebodem in de winter warmte opneemt, terwijl er dan juist warmte uit de bodem komt zoals al eerder is vastgesteld. Bij een proefproject bij een woningcorporatie is dit feit nu ook in de praktijk met infraroodfoto’s  zichtbaar gemaakt. De zaak kwam aan het licht nadat de bewoners van een proefwoning met bodemisolatie zich er over beklaagden dat ze de slaapkamer niet meer warm kunnen krijgen en met sokken aan naar bed gaan. Infrarood opnames boven de vloer gemaakt op 23 januari 2017 laten zien dat de slaapkamervloer met bodemisolatie inderdaad kouder is dan de slaapkamer van de naastgelegen referentie woning zonder enige isolatie.

Dat is des te opmerkelijker omdat de slaapkamer met bodemisolatie wel verwarmd wordt (de bewoners hebben net de gordijnen dicht gedaan) terwijl in de slaapkamer zonder isolatie de verwarming die dag nog niet aan is geweest, het klapraampje (achter het rolgordijn) openstaat en de kruipruimte onder de vloer wel wordt geventileerd.

De kruipruimte onder de slaapkamer met bodemisolatie blijkt veel kouder. De funderingsmuur is circa 4,5° C. Daardoor is de onderkant van de vloer  daar slechts 7,5° C. In de referentiewoning zonder isolatie is de onderkant van de slaapkamervloer en de bodem van de kruipruimte 9,5° C terwijl de funderingsmuur hier 6,5° C is.
Dankzij de warmte uit de kruipruimtebodem is de funderingsmuur in de woning zonder isolatie op dit moment 2 graden warmer dan enkele meters verderop in de kruipruimte met bodemisolatie. De funderingsmuur onttrekt daardoor niet zoveel warmte aan de onderkant van de vloer als in de woning met bodemisolatie waar de warmtestroom uit de bodem door de isolatielaag is geblokkeerd. Hiermee is in de praktijk aangetoond wat wetenschappelijk allang bekend was, namelijk dat het blokkeren van de positieve warmtestroom in de winter een averechts effect heeft op de temperatuur van de vloer. In de winter kun je beter helemaal geen isolatie hebben dan bodemisolatie. Wanneer in deze situatie alsnog extra vloerisolatie wordt aangebracht dan zal de funderingsmuur in de winter nog kouder worden omdat de fundering nu niet meer wordt opgewarmd door de kruipruimtebodem en niet meer door de onderkant van de vloer. Het isoleren van de gevel aan de fundering aan de binnenzijde is ook geen oplossing omdat dit ook de funderingsmuur kouder maakt.Daardoor wordt in de slaapkamer de hoek tussen vloer en muur nog kouder.