HR-Radiatorfolie op de radiator beïnvloedt niet of nauwelijks het convectievermogen van de radiator, omdat deze folie zelf geen warmteweerstand heeft. Een gewone radiatorfolie heeft wel een warmteweerstand en kan daarom niet achterop de radiator. 

Aanpak bij de bron

Aanpak bij de bron is de meest effectieve aanpak van een probleem. Pas wanneer dat niet lukt, zoekt men een andere oplossing.  Het probleem bij verwarming met radiatoren is de warmte die de radiator uitstraalt naar de koudere buitenmuur. De aanpak bij de bron is dus hier het wegnemen van de warmtestraling van de radiator zelf. Dat is precies wat TONZON HR-Radiatorfolie doet. Lukt de aanpak bij de bron niet dan kan men proberen de warmtestraling die op de muur valt zo goed mogelijk te reflecteren.

Hoe werkt het?

TONZON HR-radiatorfolie kan direct op de radiator, waar deze de warmtestraling met bijna 99% reduceert. Dit zorgt ervoor dat de radiator wél warmte de kamer in straalt, maar nauwelijks meer naar de koude buitenmuur.

Beïnvloed dit de opwarming van de kamer?

Naast straling verwarmt de radiator ook op een andere manier de kamer, namelijk door de lucht op te warmen. Alleen TONZON HR-radiatorfolie beïnvloedt dit proces niet. Dit komt door de unieke eigenschappen van de folie. Met een dikte van enkele micrometers en een gewicht van slechts 25 g/m² is de folie zo licht dat het vrijwel meteen de temperatuur van de radiator aanneemt. De lucht die tegen de warme folie komt, wordt dus gewoon opgewarmd net als aan de voorkant.

Omdat de radiator geen warmte meer verliest naar de buitenmuur, zal een radiator voorzien van TONZON HR-Radiatorfolie bij het opwarmen van de kamer juist meer en sneller warmte naar de kamer afgeven dan de radiator zonder folie.

Radiatorfolie op de muur

Wanneer folie op de muur wordt aangebracht dan speelt het reflectievermogen een belangrijke rol. De meeste andere folies reflecteren 80 tot 90% van de warmtestraling. Dat betekent dat toch nog 10 tot 20% van de warmte via de muur verloren gaat. Verder is het niet mogelijk het hele stralingsoppervlak van de radiator af te schermen, wat extra verliezen met zich meebrengt. Vaak wordt geadviseerd om juist wat minder folie te nemen zodat je er niet tegenaan kijkt. Daardoor gaat veel van het effect verloren omdat de bovenkant van de radiator altijd het warmst is.

Ten slotte heeft deze aanpak als nadeel dat het achter de folie kouder wordt waardoor er in vochtige ruimtes (keuken, badkamer) kans bestaat op schimmelvorming op de muur achter de folie.

TONZON heeft ook folies die op de muur aangebracht kunnen worden. Deze luxe radiatorfolie is er in twee varianten, wit/zilver of zilver/zilver. De zilverzijde heeft een reflectievermogen van ongeveer 92%, de witte zijde 80%.

Bekijk onze radiatorfolie producten in de webshop. Of klik hier voor onze voordelige combinatiepakketten met radiatorfolie!

Bruto/netto warmteafgifte

Tegenstanders van de toepassing van radiatorfolie roepen dat je helemaal geen radiatorfolie moet gebruiken. De capaciteit van de radiator is uitgerekend voor een bepaalde ruimte. Wanneer je folie gebruikt dan beïnvloed je de warmteafgifte. Het aanbrengen van radiatorfolie vermindert inderdaad de bruto warmteafgifte van de radiator, maar met dat deel dat voorheen via de muur verloren ging. De netto warmteafgifte verandert niet wanneer men een radiatorfolie zonder warmteweerstand op de radiator aanbrengt. Brengt men een radiatorfolie met warmteweerstand aan op de achterkant van de radiator dan vermindert wel de netto warmteafgifte. Dat hoeft geen probleem te zijn zolang de radiator een flinke overcapaciteit heeft.