Zelf het dak isoleren

Een voorzetwand of zwevend plafond maken met TONZON Thermosheets

 

 

Een isolerende voorzetwand of zwevend plafond maken, is een eenvoudige manier om een dak van extra isolatie te voorzien. Met TONZON Thermosheets kan je de voorzetwand laagje voor laagje opbouwen en zo dik maken als je wil. Een handige doe-het-zelver kan dit helemaal zelf, tot aan de afwerking van wand. Er is ook een andere methode die gebruik maakt van TONZON Thermoskussens. Hoe je dat doet, kan je onderaan deze pagina lezen.

 

Voorbereiding van het dak

 

Het maakt niet uit wat voor soort dak het is. Steen, hout of riet, een voorzetwand met TONZON kan eigenlijk altijd. Het oppervlak van de muur maakt ook niet uit. Wel is het aan te raden dat de muur zo egaal mogelijk is. Bij muren met veel reliëf, bijvoorbeeld doordat enkele delen gestuct zijn en andere niet, kan het lastig zijn om het regelwerk mooi waterpas te krijgen. Dit kan later problemen geven bij de afwerking.
Verder is het belangrijk om te weten of het dak dampopen of dampdicht is. Als het dak dampopen is, wordt er aangeraden om de hele muur eerst te bedekken met Thermosheets, zodat deze volledig damp- en winddicht wordt. Voor extra versteviging kan je de Thermosheets naast het lijmen nog eens met nietjes vastzetten, gebruik hiervoor wel folieversterkers.

 

Wat heb je nodig?

 

De isolatie wordt aangebracht in laagjes, afwisselend folie en een luchtlaag. TONZON Thermosheets worden over de hele wand gespannen. Ze worden van elkaar af gehouden door een regelwerk van latten. De latten worden per laagje afgewisseld door koudebrugonderbrekers.

  • Thermosheets (op maat)
  • Koudebrugonderbrekers (verkrijgbaar als XPS-stroken)
  • Folielijm
  • Latten (1,5 / 1,8 / 2 cm dik)
  • Slagpluggen (6-8 cm lang)
  • Boormachine

 

Opnemen van de maat

De Thermosheets zijn op wandhoogte te krijgen, tot 450 cm breed. De benodigde lengte hangt af van de breedte van de wand. Neem voor elke sheet ten minste 20 cm extra lengte om voldoende speling te hebben. Bij het bepalen van de hoeveelheid latten en koudebrugonderbrekers is het aan te raden alvast na te denken over de afwerking. Wordt de voorzetwand bijvoorbeeld bedekt met gipsplaten van 60 cm breed, dan moeten de latten hart op hart 60 cm van elkaar af staan. De opbouw van het regelwerk is twee lagen koudebrugonderbrekers per laag latten. De koudebrugonderbrekers worden als blokjes om de 50 cm toegepast. Zie afbeelding. Met de folielijm worden de randen van de wand en de XPS-blokjes gelijmd. Hiervoor is ongeveer 40 ml lijm nodig per vierkante meter van het in te lijmen oppervlak; 80 ml lijm voor een houten oppervlak. Per 10m² wand wordt aangeraden om tenminste een potje van 125 ml te nemen, bij een opzet van 5 luchtlagen.

 

Aanbrengen

De isolatie wordt in laagjes aangebracht. De lijm heeft wat tijd nodig om te drogen. Zorg er dus voor dat je begint met inlijmen van de randen en koudebrugonderbrekers.

De handleiding voor het isoleren van het dak kan je hier vinden. Of bekijk het filmpje hiernaast.

Ontdek in deze video hoe je om een raam of deur heen werkt.

 

Zelf het dak isoleren

met TONZON Thermoskussens

 

Je kan jouw dak nog eenvoudiger isoleren door TONZON Thermoskussens te gebruiken. Dit zijn luchtzakken van TONZON folie, die je eigenlijk alleen maar hoeft op te hangen. Dit heeft natuurlijk wel invloed op de isolatiewaarde. Lees meer over de isolatiewaarde.

 

Dak met houten balken

 

Thermoskussens zijn ideaal om tussen balken te hangen. Of je een schuin dak of een plat dak hebt, maakt eigenlijk niet uit. De methode om ze hier aan te brengen verschilt eigenlijk nauwelijks van een houten vloer. Ze worden met behulp van nietjes direct tegen de houten balken bevestigd. Daarvoor kan je deze handleiding gebruiken.

 

Zwevend plafond of systeemplafond

 

Als je een zwevend plafond of een systeemplafond hebt, dan zijn Thermoskussens ook een goede manier om hier wat extra isolatiewaarde aan toe te voegen. Deze plafonds zijn vaak lastig te isoleren, vanwege de beugels waarmee het plafond is opgehangen. De Thermoskussens zijn op verschillende breedtes beschikbaar, waardoor je de kussens in banen kunt aanbrengen die precies tussen de beugels passen. Afhankelijk van het materiaal van het dak, kan je de kussens: nieten, lijmen of met pluggen vastzetten. De kussens kan je op dezelfde manier bevestigen als onder de vloer. Gebruik daarvoor deze handleiding.

 

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde woning

 

of bel naar +31 (0)53 - 480 3226

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief