Maat opnemen

Indien de balken loodrecht op de dakgoot staan, kunt u gebruikmaken van het Thermoskussen, als dan niet in combinatie met een of meer Thermosheets. Lopen de balken evenwijdig met de dakgoot, dan is vaak het handigst uitsluiten gebruik te maken van Thermosheets.

Thermosheets

 • Meet de lengte en de breedte van de dakdelen die u wilt isoleren. TONZON Thermosheets zijn verkrijgbaar op een groot aantal breedtes zodat u het beschot tussen de balken van het dak  in zijn geheel met materiaal uit één stuk kunt afdekken.
 • Bepaal hoeveel lagen u wilt aanbrengen. Wilt u het isolatieniveau van nieuwbouw bereiken, dan bevelen wij aan om 5 refelecterende luchtlagen te maken.
 • Koudebrugonderbrekers hebt u alleen nodig wanneer u het afwerkmateriaal (gipsplaat ed) aan het dakbeschot wilt ophangen, dwz de latten waaraan u de gipsplaat bevestigd, zijn verbonden met het dakbeschot en niet met de balken. Zijn de latten verbonden met de balken, dan heeft u geen koudebrugonderbrekers nodig. wel is het handig om afstandsblokje te maken voor de verschillende lagen folie. Hiervoor kunt u echter vrijwel elk materiaal van gewenst dikte gebruiken, wanneer ze niet te groot zijn. Koudebrugonderbrkers maakt u van bijvoorbeeld stroken XPS.
 • Folielijm. Deze lijm brengt u aan rondom ieder veld, op de zijkanten van de balken en de aansluiting op de muren. wanneer u het te belijmen deel van de balken voorbehandeld met een primer, bijvoorbeeld verdunde grondverf, dan heeft u minder lijm nodig en gaat het lijmen sneller.  Afhankelijk van de ruwheid van het hout heeft u dan 50 to 100 gram per m² nodig. Indien u de balken over een strook van 10 cm zelfklevend zou willen maken, kunt u met een pot van 750 gram 75 tot 150 meter inlijmen.
 • Alutape: voor het onderling koppelen van thermosheets of voor de afwerking bij de ramen of deuren. Op een rol zit 50 m.

Thermoskussens

U kunt er ook voor kiezen (deels) gebruik te maken van de Thermoskussens. Hieronder volgt wat u dan nodig heeft:

 • Meet de afstand tussen de balken. Zoek die afstand op in de tabel en bepaal welk kussen u nodig heeft.
  • afstand tussen de balken
   maat kussens
   tot 30 cm 40
   30 tot 50 cm 60 cm
   50 tot 60 cm 70 cm
   60 tot 70 cm 80 cm
   70 tot 85 cm 95 cm
   85 tot 110 cm 120 cm
   110 tot 130 cm 140 cm
   120 tot 140 cm 150 cm
 • Meet de lengte van de balken: over het algemeen worden de kussens in de lengterichting van het dak, tussen de dakbalken aangebracht. De kussens moeten ongeveer 40 cm langer zijn om ze goed te kunnen sluiten
 • Tel de hoeveelheid compartimenten die het dak bevat en vermenigvuldig dat met de lengte.
 • Folieversterkers: om de 1,5 tot 2 meter zet u de folie vast met folieversterkers. Deze worden geleverd in verpakking van 25 of 200 stuks.
 • Tweezijdig tape: de Thermoskussens moeten aan beide zijden dichtgemaakt met tweezijdig tape. U heeft dus twee maal de breedte en twee maal het aantal kussens  nodig. Rekenvoorbeeld: u heeft 10 banen van 4o cm : reken dan per baan 8o cm x 10 is 8 meter. De tape wordt geleverd op rollen van 50 meter.
  • Bestelt u de Thermoskussens op maat, dan heeft u geen tweezijdig plakband nodig: dat hebben wij al in de kussens geplakt!
 • Eenzijdig Alutape: dit is een reflecterend plakband dat u kunt gebruiken  voor reparaties, voor het afplakken van Thermoskussens, rondom leidingen etc. We raden u aan bij elke isolatiepakket zo’n rolletje  te bestellen.

Prijzen

De meest actuele prijzen voor de TONZON Thermosheets vindt u in de webshop.