Isolatiewaarde TONZON Muurisolatie

Hoge isolatiewaardes met weinig ruimteverlies

 

Hoe goed de isolatie is in het tegenhouden van warmte, is de isolatiewaarde. Deze kan worden uitgedrukt in één getal: de warmteweerstand, ook wel R-waarde, Rd of Rc genoemd.
De isolatiewaarde van TONZON voor het gebruik in voorzetwanden is relatief hoog. Zeker bij hele dunne voorzetwanden is TONZON een uitstekende keuze.

 

Rd en Rc

 

De isolatiewaarde heeft twee afkortingen: Rd en Rc. De Rd staat voor de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal, dit is dus de isolatie die je toevoegt. De Rc staat voor de isolatiewaarde van de constructie. Hierin wordt alles meegenomen; steens muur, spouw, isolatie, pleisterwerk etc. Als je (extra) isolatie aanbrengt, dan kan je de Rd van de isolatie in de meeste gevallen gewoon optellen bij de Rc van de huidige constructie.

Rd-waarde TONZON

Muurisolatie van TONZON wordt opgebouwd uit laagjes stilstaande lucht die worden opgesloten tussen de TONZON folie. Deze techniek houdt zowel de warmtestroming doormiddel van geleiding als ook door straling tegen. Met deze unieke methode zijn relatief hoge isolatiewaardes te halen. Voor het beste effect moet elke luchtlaag ten minste 2 cm zijn. In dat geval mag je ongeveer Rd = 0,7 m²K/W per luchtlaag of per 2 cm rekenen. In de onderstaande tabel zijn deze waardes uitgeschreven per dikte isolatiemateriaal. Als de luchtlagen niet 2 cm breed zijn of voor andere unieke gevallen, is er de isolatiewaarde calculator.

Dikte Opbouw Rd (m²K/W)
4 2 luchtlagen, 2 Thermosheets 1,35
6 3 luchtlagen, 2 Thermosheets 2,05
8 4 luchtlagen, 3 Thermosheets 2,75
10 5 luchtlagen, 4 Thermosheets 3,5
12 6 luchtlagen, 5 Thermosheets 4,25

 

Rc-waarde

De toegevoegde isolatiewaarde gaat ervan uit dat er alleen folie en lucht wordt toegepast, maar dit is niet altijd het geval. Voor de afwerking moet namelijk een constructie aanwezig zijn die de afwerkplaten kan dragen. Deze constructie zorgt weer voor koudebruggen.

Wanneer deze constructie al aanwezig is, bijvoorbeeld in het geval van houten balken, mag de Rd-waarde worden gehanteerd en vanuit die waarde kan je de Rc-waarde berekenen.
In de meeste gevallen moet deze constructie echter bij het maken van de voorzetwand al meegenomen worden, hiervoor gebruikt men vaak een regelwerk of metal studs.
Metal studs worden afgeraden omdat metaal een zeer goede geleider is en daarom grote afbreuk zal doen aan de isolatiewaarde. Een regelwerk van hout heeft de voorkeur aangezien hout een relatief goede isolator is.

Toch heeft een regelwerk van hout nog een behoorlijke invloed op de uiteindelijke Rc-waarde. Bij een voorzetwand met TONZON zullen de koudebruggen van de constructie echter zeer beperkt zijn. Dit komt door het gebruik van koudebrugonderbrekers. Onder andere door deze reden, zorgt een voorzetwand met TONZON uiteindelijk voor een zeer goede isolatiewaarde per cm dikte in vergelijking met andere isolatiematerialen.

 

Vergelijking met andere materialen

 

De isolatiewaarde van elk materiaal is afhankelijk van de dikte van het isolatiepakket. Hoe dikker de isolatie, des te hoger de isolatiewaarde. Heb je weinig ruimte, dan is het van belang om isolatiemateriaal te kiezen waarmee met minder ruimteverlies toch een hoge isolatiewaarde bereikt kan worden. De meest gebruikte vormen van muurisolatie zijn steenwol of hardschuimplaten van bijvoorbeeld PIR of resolschuim. Bij het maken van een voorzetwand met deze materialen moet een spouw van 2 cm gemaakt worden, dit zorgt ervoor dat de daadwerkelijke isolatiewaarde iets lager uitvalt dan de isolatiewaarde van het materiaal zelf.

Daarnaast wordt bij voorzetwanden een houten regelwerk gebruikt. De houten latten zijn hier eigenlijk koudebruggen, maar door het gebruik van koudebrugonderbrekers bij de TONZON aanpak, wordt dit effect behoorlijk verminderd.

Als voorbeeld vergelijken we de bovengenoemde materialen bij een voorzetwand van 10 cm. Zowel de Rd van het materiaal als de Rc van de uiteindelijke constructie is hieronder te zien.

Materiaal Rd-isolatie (dikte) Rc (m²K/W)
TONZON 3,5 (10cm) 3,7
Resolschuim 4,0 (8cm) 3,7
PIR-schuim 3,0 (8cm) 3,2
Minerale wol/EPS 2,0 (8cm) 2,5

 

De hardschuimplaten van Resolschuim en PIR hebben een iets voordeligere Rd ten opzichte van TONZON, maar door de benodigde spouw en koudebruggen liggen de isolatiewaardes van TONZON en resolschruim dicht bij elkaar. PIR zit daar net iets achter, terwijl steenwol eigenlijk nauwelijks meekomt wat betreft de isolatiewaarde. Hoe dikker de voorzetwand wordt, des te meer de koudebruggen gaan meespelen, waardoor TONZON met de koudebrugonderbrekers de hoogste isolatiewaardes haalt.

Een keuze maken

Bij het maken van een keuze tellen meer dingen mee dan alleen de isolatiewaarde. Zo heeft elk materiaal zijn voor- en nadelen. Is bijvoorbeeld het milieu belangrijk en wil je geen aanhanger of bestelbus nodig hebben om het materiaal te vervoeren? Dan is TONZON de beste keuze. Wil je materiaal hebben dat je vrij eenvoudig aan kan brengen voor een hoge isolatiewaarde, dan zijn hardschuimplaten een goede optie. Hier betaal je vaak wel wat meer voor. Steenwol is een erg flexibel materiaal en relatief goedkoop. Echter is hiervoor ook beschermende kleding nodig, aangezien de vezeltjes de huid irriteren.

 

Profiteer meteen van een hoge energiebesparing

 

of bel naar 053 433 23 91

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief