de houten begane grondvloer, terug van weggeweest

Gespot op een bouwplaats in Enschede: Een nieuwe begane grondvloer van hout. Schoner, lichter, comfortabeler, gezonder en energiezuiniger dan beton.
De traditionele  begane grondvloer van beton geïsoleerd met EPS  belast bovendien het milieu veel zwaarder. Het zorgt voor een substantieel deel van de uitstoot van broeikasgas tijdens de bouw. Dat is helemaal het geval wanneer de rest van de woning in houtskelet wordt uitgevoerd. Bij sloop zorgt beton opnieuw voor veel problemen. Uit een studie van het NIBE uit 2009 https://goo.gl/fLHjKh  kwam al naar voren dat beton met EPS het milieu tien keer meer belast dan hout met TONZON.  Maar ook tijdens de gebruiksfase vraagt een betonvloer veel meer energie. Hiervoor zijn drie oorzaken aan te voeren. Het beton heeft veel te veel massa, door de EPS isolatie lekt permanent warmte naar onderen weg en via de vloer komt onnodig veel vocht in dampvorm de woning binnen. Dit vocht moet door ventilatie weer worden afgevoerd. Ook dit kost energie.

  1. Zware massa met permanent warmtelek aan de onderzijde
    Uit onderzoek is bekend dat nieuwe woningen meer energie gebruiken dan berekend en is er sprake van vloerverwarming dat is het verbruik nog hoger. Veel mensen die nieuw hebben gebouwd en niet hebben gekozen voor vloerverwarming hebben daar vaak spijt van. De temperatuur van de betonvloer valt tegen waardoor men (vaak ongemerkt) wat warmer stookt. Daardoor neemt het warmteverlies door muren, ramen en ventilatie toe. Omdat de zware vloer traag reageert, wordt ook niet de optimale nachtverlaging toegepast. Heeft de woning vloerverwarming dan wordt vanwege deze traagheid en het permanente lek aan de onderzijde niet of nauwelijks nachtverlaging toegepast.
  2. Povere wering van vocht uit de bodem
    De standaard betonvloer wordt meestal aangetroffen boven een vochtig gat in de grond. Vanwege een drukverschil tussen woning en kruipruimte wordt permanent vocht in dampvorm de woning ingezogen. Wanneer de norm uit het Bouwbesluit van 1993 wordt gehaald dan betreft het onder standaard condities 1,3 liter water per dag. Uit een brief aan de Kamer blijkt dat deze norm bij 30% van de woningen bij oplevering al niet is gehaald. Het vocht uit de bodem dat onnodig de woning binnenkomt, moet door ventilatie weer worden afgevoerd en dat kost energie. Onderdeel van het TONZON Vloerisolatiesysteem is een volledige blokkering van het vocht uit de bodem.  Dat maakt ventileren een stuk makkelijker, efficiënter en energiezuiniger.

 

Op een houten vloer met TONZON vloerisolatie wonen mensen comfortabeler bij een lagere binnentemperatuur. Omdat de vloerconstructie zeer licht is en er nauwelijks warmte weglekt aan de onderzijde kan er optimaal gebruik worden gemaakt van tijdelijke verlaging van de binnentemperatuur bij afwezigheid. De vloer is immers weer snel op temperatuur. Bij een houten vloer kan ook vloerverwarming worden toegepast. En dergelijk systeem reageert snel en is goed te regelen.