Nieuw onderzoek naar verduurzaming: Bekendheid met gunstige bespaarlening Nationaal Warmtefonds significant gestegen

Bekendheid met gunstige bespaarlening Nationaal Warmtefonds significant gestegen

 

  • 88% Van de huiseigenaren is op de hoogte van de subsidieregeling voor woningisolatie.
  • 29 % Weet niet waar te beginnen met verduurzamen.

 

Nieuw onderzoek laat zien dat de bekendheid met de gunstige bespaarleningen van het Nationaal Warmtefonds in slechts vijf maanden significant toegenomen is van 21 naar 30%. Dat het Nationaal Warmtefonds geen afsluitprovisie en bijkomende kosten berekent, is slechts bij 16% bekend. Nog minder huiseigenaren (12%) wist dat je helemaal geen rente hoeft te betalen wanneer je verzamelinkomen lager is dan € 48.625,-. De bekendheid met de subsidieregeling voor woningisolatie is gestegen, van 84 naar 88%. Het onderzoek is afgenomen eind januari 2023 en wordt vergeleken met een onderzoek (nulmeting) dat vijf maand eerder (eind augustus 2022) is afgenomen.  

De turbulentie die ontstond door de Nord Streamsabotage kort na de eerste nulmeting was aanleiding voor TONZON  om al na vijf maanden een tussenmeting te laten uitvoeren door het bureau DirectResearch onder 415 huiseigenaren. Een opvallende uitkomst is dat 29% van de ondervraagde huiseigenaren nog niet weet waar te beginnen met het verduurzamen van de woning. Dit is opmerkelijk omdat inmiddels vaststaat dat je moet beginnen met het isoleren van de vloer wanneer je niet alle isolatiemaatregelen tegelijk wilt of kunt uitvoeren. In het Routeplan Na-isolatie stelt TKI Urban Energy: “Bij een stapsgewijze aanpak heeft het in verband met het risico op schimmel en huisstofmijt de voorkeur om te starten met de vloer, vervolgens de gevel  en dan het dak. Wanneer de vloer als laatste wordt geïsoleerd zullen vocht en schimmels zich daar concentreren aangezien de vloer dan de koudste (en vochtigste) plek is”. Dit feit is kennelijk nog onvoldoende doorgedrongen bij het grote publiek.

Nieuw: Nu ook aflossingsvrije lening mogelijk

En wanneer je geen leenruimte hebt, kun je bij het Nationaal Warmtefonds toch € 5.000 lenen en zo de eerste verduurzamende stappen zetten. De rente over deze lening is ook 0% waarbij je de eerste 5 jaar geen aflossing betaalt. Na 5 jaar gaan ze de leenruimte opnieuw toetsen om te bepalen of je de aflossing dan wel zelf kunt betalen. Lees meer informatie over deze leenvormen.

Bekijk de volledige samenvatting van het onderzoek.

Oktober 2022:

Gunstige bespaarlening Warmtefonds nauwelijks bekend 

84% Van de huiseigenaren weet dat je subsidie kunt krijgen voor verduurzaming van je woning. Slechts 21% weet echter dat je daarvoor bij het Warmtefonds ook een gunstige lening met zeer zachte voorwaarden kunt krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek dat TONZON heeft laten uitvoeren onder mensen met een eigen woning. Uit dit onderzoek blijkt verder dat driekwart van de Nederlandse huiseigenaren van plan is de eigen woning te verduurzamen.

Lenen met 0% rente

Recent is de leendrempel bij het Warmtefonds verlaagd naar € 1.000,- en vanaf 1 november kom je met een verzamelinkomen tot € 45.014,- in aanmerking voor een Energiebespaarlening met 0% rente. Dit kan het besparen van energie ook voor lage inkomens tot een lucratieve investering maken omdat de besparing veel hoger kan zijn dan de aflossing. Dat is overigens niet vanzelfsprekend. De meest populaire isolatiemaatregel blijkt de maatregel die het meest kost maar het minst oplevert.

Dakisolatie meest populair, vloerisolatie minst

Minst besparende maatregel is het populairst

Het is niet verrassend dat de meeste mensen (78%) willen besparen op hun energierekening. Wel verrassend is dat de minst besparende isolatiemaatregel het populairst is. Dakisolatie is met 25% de  populairste isolatiemaatregel terwijl vloerisolatie met 17% het laagste scoort. Dit is opmerkelijk wanneer we de overheidscampagne bekijken “Zet ook de knop om”. In deze campagne wordt o.a. geadviseerd om ruimtes waar men niet verblijft niet te verwarmen en om de thermostaat in de woonkamer op 19 graden te zetten. Het isoleren van het dak van een onverwarmde zolder of vliering bespaart nauwelijks energie en heeft geen invloed op de warmtevraag in de woonkamer. Vloerisolatie daarentegen heeft grote invloed op de warmtevraag in de woonkamer en bespaart volgens de nieuwste inzichten veel meer energie dan altijd is aangenomen. Hoe beter de vloer is geïsoleerd, des te korter het stookseizoen wordt en des te lager de stookgrens kan zijn om een comfortabel binnenklimaat te verkrijgen. In combinatie met het optimaliseren van de cv-installatie (radiatorventilatoren, radiatorfolie, vensterbankfolie en buisisolatie), geeft een zeer goede vloerisolatie besparingen tot wel meer dan 40% op het totale verbruik voor verwarmen. Ook bij woningen met vloerverwarming worden besparingen van meer dan 40% gevonden.

Monika Harms uit Gouda kreeg in 2021 € 1025,18 euro terug van het energiebedrijf. Zij bespaarde 40% op haar gasverbruik dankzij slimme energiebesparende maatregelen van TONZON. Komend jaar zal haar voordeel nog groter zijn, vanwege de stijgende energieprijzen. En haar huis is nu een stuk comfortabeler. 'Geen koude voeten meer'.

Risico's bij achterwege laten vloerisolatie

Ongezonde woningen en vocht- en schimmelproblemen

Van alle isolatiemaatregelen heeft vloerisolatie de laagste score, namelijk 17%. Dit kan zorgwekkend worden genoemd omdat het achterwege laten van vloerisolatie in een isolatieplan de gezondheid van het binnenmilieu nadelig kan beïnvloeden door een toename van het aantal huisstofmijten. Dit is het gevolg van een verhoging van de relatieve vochtigheid (RV) van de lucht in de omgeving van de koude ongeïsoleerde begane grondvloer. De warmere muren nemen minder woonvocht op en het vocht dat eerst condenseerde op het enkelglas wordt na het plaatsen van isolatieglas voor een belangrijk deel opgenomen door de koude begane grondvloer. Dit verhoogt de kans op vocht- en schimmelproblemen en de concentratie van huisstofmijtallergeen in het binnenmilieu. TKI Urban Energy waarschuwt voor deze problematiek in de Routekaart ‘Na-isoleren’ en roept op te starten met de vloer wanneer je niet alles in één keer kunt of wilt doen.

Leren van fouten uit het verleden

Tijdens de eerste Nationale Isolatie Campagne die in de jaren 70 van de vorige eeuw van start ging, werd aanvankelijk alles gesubsidieerd behalve vloerisolatie. Ook nieuwe woningen werden tot 1983 gebouwd met dak- en gevelisolatie maar zonder vloerisolatie. Een golf van vochtproblemen trok toen over Nederland met als gevolg een spectaculaire stijging van het aantal astmapatiënten. Het wordt tijd dat we leren van de gemaakte fouten om herhaling te voorkomen.

Ervaar ook het comfort van een goed geïsoleerde vloer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief