Reclame Code Commissie: Gespoten purschuim niet milieuvriendelijk
Purschuim spuitende bedrijven mogen hun product niet langer milieuvriendelijk of groen noemen. De Reclame Code Commissie is tot dit oordeel gekomen naar aanleiding van een klacht van TONZON BV. De klacht was ingediend tegen ‘Bureau voor Verduurzaming’ dat op hun website deed voorkomen alsof zij o.a. TONZON Vloerisolatie promoten. In werkelijkheid deden ze dit om hun ‘Isofekt®Premium Green isolatieschuim’ aan de man te brengen. Daarbij werd beweerd dat dit ‘milieuvriendelijke purschuim’ geen gevaarlijke gassen zou bevatten (omdat het nu met HFO* wordt gespoten en niet meer met HFK of CFK).
TONZON heeft deze milieuclaims met succes bestreden, zo blijkt uit de uitspraak van de Reclame Code Commissie. Bij het maken van het bewuste isolatieschuim worden niet alleen blaasgassen gebruikt maar komen ook isocyanaten en andere kwalijke (vluchtige) stoffen vrij zoals katalysatoren, vlamvertragers, amine en andere additieven. Dit zijn uiterst giftige stoffen die ervoor zorgen dat bewoners niet in huis mogen zijn tijdens en tot twee uur na het spuiten van de isolatie.
TONZON producten hebben deze nadelen niet. TONZON Vloerisolatie is het meest mens- en milieuvriendelijke vloerisolatiesysteem. Woningen worden voorzien van uitstekende isolatie met ontzettend weinig materiaal. Dit betekent lage energiekosten bij de productie en installatie, maar ook bij het transport. Uit onderzoek van NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) blijkt dat TONZON producten de laagste milieubelasting hebben van alle isolatiematerialen (rapport) . Daarom is het TONZON Thermoskussen, als enige vloerisolatie bekroond met het keurmerk voor duurzaam bouwen.
NIBE beoordeelt het spuiten van purschuim met HFO milieutechnisch als een onaanvaardbare keuze. Volgens de Gezondheidsraad is HFO gevaarlijk voor de Volksgezondheid. Daarnaast past het spuiten van purschuim niet in het door de Rijksoverheid bepleite circulaire bouwen omdat het overal aan vastkleeft. Uit sloperskringen wordt vernomen dat op dit moment het afvoeren van beton vervuild met purschuim ongeveer 10 keer duurder is dan het afvoeren van gewoon beton. Metalen besmet met polyurethaan mogen niet in de smeltovens omdat er bij verbranding van purschuim o.a. het zeer giftige blauwzuurgas wordt gevormd.
Lees het complete persbericht.