Petitie: Verbeter onjuist energielabel

 

In een artikel in het vakblad #Bouwwereld erkent Harm Valk, voorzitter van de Projectgroep NTA8800, dat vloerisolatie 'stiefmoederlijk' is behandeld in de energieprestatieberekening. "Bouwfysisch heeft TONZON recht van spreken, zeker bij woningen met vloerverwarming," zo stelt hij. Desondanks weigert het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om de huidige bepalingsmethode de komende 5 jaar aan te passen en geeft de voorkeur aan een nieuwe methode die pas over zes jaar zou moeten ingaan. Ton Willemsen, oprichter en eigenaar van TONZON BV vindt het echter onverantwoord door te gaan met de huidige methode alsof er niets aan de hand is en is een petitie gestart met als titel; Pas onjuist energielabel aan

Een onjuist energielabel is onbetrouwbaar en ongeschikt als sturingsinstrument voor energiebesparing bij huur- en koopwoningen. Kopers zijn bereid meer te betalen voor woningen met een gunstig energielabel, maar kunnen bedrogen uitkomen als blijkt dat de woning toch een hoog energieverbruik heeft. Ze hadden beter de goedkopere naastgelegen woning kunnen kopen met een slechter label maar wel met een veel lager energieverbruik. Verhuurders laten vaak vloerisolatie achterwege, omdat dit nauwelijks meetelt in het energielabel met alle gevolgen van dien. De huurders blijven zitten in een woning die niet comfortabel en energiezuinig is en bovendien ongezonder is geworden. De kosten voor de volksgezondheid zullen daardoor verder blijven stijgen vanwege de toename van het aantal astmapatiënten die daarvan het gevolg is.  Daarbij blijft een enorme energiebesparingsbron onbenut terwijl deze juist eenvoudig en tegen lage kosten kan worden aangeboord. Daarnaast dreigt het vertrouwen in de Rijksoverheid verder te worden aangetast.

Hoewel het ministerie terecht stelt dat de huidige methodiek niet op korte termijn adequaat kan worden gerepareerd, betekent dit niet dat we dus maar op de huidige voet kunnen doorgaan. Daarom bepleit ik een tussenoplossing om de tijd te overbruggen totdat goed is uitgezocht wat het energiebesparend effect van goede vloerisolatie is bij woningen met en zonder vloerverwarming. 

Eenvoudige tussenoplossing Energielabel

Het huidige energielabel biedt wel een betrouwbare indicatie van het energieverbruik voor etagewoningen en begane grondwoningen met hoogwaardige vloerisolatie. De grote afwijkingen treden pas op bij begane grondwoningen met gebrekkige vloerisolatie, en bij woningen met vloerverwarming op onvoldoende geïsoleerde vloeren. Voor deze woningen kan een speciale aantekening bij het energielabel worden gemaakt. Het oorspronkelijk bepaalde energielabel wordt pas geldig zodra de woning alsnog is voorzien van hoogwaardige vloerisolatie.

Overige aanpassingen vooruitlopend op een definitieve regeling.

  • Normverhoging: Vooruitlopend op een nieuwe methodiek, moet de norm voor vloerisolatie bij nieuwbouw en de streefwaarde voor bestaande woningen alvast worden verhoogd.
  • Inhaalcampagne: Er moet een landelijke inhaalcampagne worden gestart om vloerisolatie in bestaande woningen te bevorderen.
  • Woningcorporaties:  Woningcorporaties dienen, naast de opdracht om eerst alle woningen met energielabel E, F of G te verbeteren, ook alle woningen zonder of met gebrekkige vloerisolatie van hoogwaardige vloerisolatie te voorzien. Dit zal een einde maken aan de veelvuldige klachten van huurders in woningen met energielabel A, B, C of D over comfortproblemen, vocht, schimmel, en hoge energierekeningen. Deze klachten zijn onder meer gedocumenteerd in een artikel in het AD en in consumentenprogramma’s zoals Radar en Pointer. Uit ervaring blijkt dat dergelijke problemen niet optreden in woningen waar de vloeren goed zijn geïsoleerd, zoals aangetoond in diverse isolatieprojecten, zie bijvoorbeeld dit artikel in het FD.


Beperken van netcongestie

Nieuwe woningen worden vrijwel altijd voorzien van vloerverwarming en vaak ook van een warmtepomp. Omdat vloeren momenteel nog onvoldoende geïsoleerd zijn, gaat er veel warmte onnodig verloren naar beneden. Dit betekent dat de warmtepomp extra hard moet werken om voldoende warmte te leveren, vooral wanneer het buiten echt koud is en de efficiëntie het laagst is. In de winter van 2023/24 leidde dit al tot problemen in bepaalde wijken. TenneT waarschuwt dat deze situatie na 2030 de leveringszekerheid ernstig zal ondermijnen, tenzij er nu maatregelen worden getroffen. We kunnen niet wachten op een aanpassing van de huidige NTA 8800 of de ontwikkeling van een geheel nieuwe bepalingsmethode, aangezien dit proces te lang zal duren. Met het verhogen van de streefwaarde en de norm voor vloerisolatie bij nieuwbouw wordt tegemoetgekomen aan de oproep van TenneT om nu maatregelen te nemen tegen de dreigende verslechtering van de leveringszekerheid in de komende jaren.

Aanpassing van de voorlichting

Energieadviseurs en -consulenten zijn momenteel opgeleid met de veronderstelling dat vloerisolatie weinig relevant is. In werkelijkheid is goede vloerisolatie essentieel voor het creëren van een energiezuinige, comfortabele en gezonde woning. Hoe beter de begane grondvloer is geïsoleerd, des te meer de woning qua energie-efficiëntie kan concurreren met een etagewoning. Bij betere vloerisolatie is de behoefte aan extra verwarming korter en wordt er minder energie verbruikt om een comfortabel binnenklimaat te behouden. Daarnaast zorgt een beter geïsoleerde vloer voor een hogere vloertemperatuur, wat bijdraagt aan het voorkomen van vochtproblemen.

Voorkomen en oplossen van vochtproblemen

Woningisolatie zonder vloerisolatie is een veelvoorkomende bouwkundige oorzaak van vochtproblemen, wat de gezondheid van de woning aantast. Wanneer de rest van de gebouwschil wel wordt geïsoleerd, vergroot dit de kans op schimmelvorming en de groei van huismijt op de koude, vochtige vloer. Om dit probleem aan te pakken, worden Nederlandse woningen vaak ten onrechte overdreven geventileerd. Een bekend voorbeeld is de voorlichtingscampagne waarin de Rijksoverheid opriep om altijd een raampje open te laten, zelfs wanneer men niet thuis was. Deze aanpak leidt tot onnodig energieverbruik en biedt geen effectieve bescherming tegen huisstofmijten. De echte oplossing, vloerisolatie, bespaart niet alleen veel energie, maar vermindert ook de concentratie van huisstofmijtallergenen significant, zoals wetenschappelijk onderzoek aantoont. Dit is aanleiding voor TKI Urban Energy om in al haar routeplannen voor woningrenovatie de volgende waarschuwing op te nemen.

Enorm energiebesparingspotentieel eenvoudig te benutten

Vanwege de onderschatting van het energiebesparende effect van goede vloerisolatie en de misleidende voorlichting over vochtproblemen, is vloerisolatie sterk achtergebleven ten opzichte van andere vormen van isolatie. Dit betekent dat er nog een enorm aantal vloeren bestaat die niet of onvoldoende zijn geïsoleerd. In de huidige plannen is nog geen rekening gehouden met het aanzienlijke besparingspotentieel dat met hoogwaardige vloerisolatie kan worden gerealiseerd. Dit kan worden gezien als een onverwachte bron van energiebesparing die bovendien gemakkelijk kan worden aangeboord. In de praktijk blijkt dat begane grondvloeren met beproefde technieken zeer goed en milieuvriendelijk kunnen worden geïsoleerd tegen relatief lage kosten.
Daarom doe ik vanaf deze plek een oproep aan iedereen die de petitie steunt deze te ondertekenen. {link nog invoegen]

Mensen die voor en/of achter de schermen kunnen helpen de doelstellingen dichterbij te brengen wordt gevraagd zich te melden bij Ton Willemsen t.willemsen@tonzon.nl.

De nieuwe minister hoort haar ambtenaren terug te fluiten en wanneer zij dit niet wil, zou de volksvertegenwoordiging haar daarom moeten vragen. Dit zou kunnen gebeuren in het Commissiedebat Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving van 10 september 2024.  Ben je bereid een openbrief aan de minister met een afschrift aan de Tweede kamer te onderschrijven, meld je dan bij Ton Willemsen t.willemsen@tonzon.nl.

Download de vernieuwde PDF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief