Pleidooi voor aanpassing maandelijkse energieverbruiksoverzichten

Maandelijkse energierapporten kunnen averechts werken

7 Miljoen huishoudens krijgen maandelijks een energieverbruiksoverzicht van hun energieleverancier. Daarin wordt de afgelopen maand vergeleken met het verbruik in dezelfde maand van het jaar ervoor. Omdat de energiebedrijven geen rekening houden met hoe koud het buiten was, krijgen de mensen nu al maanden achtereen het deprimerende bericht, uw gasverbruik was deze maand hoger dan vorig jaar. Mensen die vorig jaar een of meer besparingsmaatregelen hebben getroffen, zien nu geen of slechts een minimale besparing. Dit leidt tot teleurstellingen die het tempo van woningisolatie belemmeren.

Dat de huidige maandelijkse rapportages nu averechts werken blijkt o.a. uit een reactie van iemand uit de omgeving Berkhout. “Ik ben blij dat de vloer warmer aanvoelt en de kruipruimte nu droog is, maar ik bespaar bijna geen energie. Daarom kan ik dit echt niet aanraden aan anderen”. Deze reactie was voor ons aanleiding de graaddagen* in zijn omgeving nader te bekijken. Daarbij kwam de tekortkoming in de maandelijkse energierapportages aan het licht. De gasbesparing met onze vloerisolatie bedroeg in zijn geval veel meer dan de povere 26 m³ gas die de maandnota’s bij elkaar opgeteld lieten zien. Wanneer je de graaddagen in de berekening betrekt, blijkt het verschil veel groter. Zonder vloerisolatie zou zijn verbruik namelijk 24,3% hoger zijn geweest. In plaats van enkele tientjes spaart de klant in werkelijkheid honderden euro’s. Had hij dit geweten dan zou hij deze isolatiemaatregel wel hebben aangeraden aan buren, familie, vrienden en collega’s.

Wij pleiten er daarom voor dat de energiebedrijven de graaddagen gaan betrekken in de maandelijkse energierapporten naar hun klanten. Dus niet alleen het absolute verbruik in m³ aangeven maar ook het verbruik per graaddag. Mensen kunnen dan direct zien of een maatregel effect heeft gehad. We pleiten er daarnaast voor dat in het maandoverzicht dat in juni of juli wordt toegestuurd het verbruik per graaddag van het hele winterseizoen van 2020-2021 wordt vergeleken met dat van 2019-2020. Doen we dit niet dan missen we een heel jaar aan potentiële ambassadeurs. Dat is niet bevorderlijk voor de gewenste versnelling van woningisolatie. De maand mei zal namelijk ook als een relatief koude maand eindigen.

*Graaddag: definitie; een graaddag is een rekeneenheid om de temperatuur op een eenvoudige manier mee te kunnen nemen in berekeningen, met name in berekeningen over energieverbruik. Een graaddag is relatief ten opzichte van een referentietemperatuur, meestal die waarbij geen verwarming meer nodig is. Voorbeeld: wanneer de gemiddelde binnentemperatuur 18 graden is en de buitentemperatuur was gemiddeld 10 graden, dan is er sprake van 8 graaddagen.


In de tabel hierboven hebben we 6 van de 34 KNMI weerstations onder elkaar gezet. In het linker deel van de tabel zie je de graaddagen van april 2020 vergeleken met die van april 2021. In het tweede deel de graaddagen van de eerste vier maanden samen. Zo zie je dat april 2021 veel kouder was dan in 2020 en dat er grote regionale verschillen zijn. Mensen in Maastricht hebben in april 2021 zelfs bijna 2 keer meer gas verbruikt voor verwarmen dan het jaar ervoor. Mensen in omgeving Berkhout (Noord Holland) hebben in de eerste 4 maanden van 2021 maar liefst 24,3% meer energie nodig gehad voor verwarmen dan in 2020.

De graaddagen over een bepaalde periode kun je eenvoudig zelf bepalen met de calculator op de website van Minder-Gas. Neem de begin- en einddatum van jouw jaarnota. Bereken het aantal graaddagen in deze periode. Deel het gasverbruik door het aantal graaddagen en je krijgt het verbruik in m³/graaddag.

Zolang de energiebedrijven de graaddagen nog niet betrekken in hun rapportages kan men het verbruik per graaddag ook laten berekenen door TONZON. Download deze invul excelsheet, vul hem zo goed mogelijk in en stuur hem dan naar info@tonzon.nl. Zijn er misschien buren met een soortgelijke woning die geen of andere maatregelen hebben getroffen en als referentie woning willen dienen?

Deze oproep heeft al een groot aantal interessante reacties opgeleverd waaronder dit praktijkgeval. Het betreft een vrijstaande woning uit 1990 met vloerisolatie Rc=1,3 en vloerverwarming. In de drie jaar na het aanbrengen van TONZON Vloerisolatie is gemiddeld 47% op het energieverbruik bespaart t.o.v. de drie jaar voor het aanbrengen. Deze case en andere cases zullen worden verzameld op onze website.

Hulp nodig met het berekenen van je daadwerkelijke besparing?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief