Het isolatieprincipe van het TONZON materiaal

Thermoskussens passen door ieder luikje

Lucht is een slechte warmtegeleider. Van dit natuurkundig verschijnsel maken bijna alle isolatiematerialen gebruik. In de meeste gevallen wordt lucht in een fabriek opgesloten tussen vezeltjes in dekens of in de cellen van platen. De vezeltje en de celwanden geleiden de warmte echter beter dan lucht waardoor een isolatiedeken -plaat ontstaat tjokvol kleine koudebruggetjes. Daar komt bij dat voor het transport van de  fabrieksmatig verpakte lucht grote vrachtwagens nodig zijn. Naarmate de isolatiedikte groter wordt, kan er steeds minder m² materiaal in een vrachtauto vervoerd worden.

Ook TONZON maakt gebruik van de slechte geleiding van lucht. Bij het TONZON isolatieprincipe  wordt echter  lucht  gebruikt die overal gratis aanwezig is. Deze lucht wordt pas op de plaats van bestemming in onze Thermoskussens of tussen de Thermosheets opgesloten.  TONZON isolatiemateriaal is daarmee  het eerste opvouwbare isolatiemateriaal ter wereld. Daardoor zijn de transportkosten zeer laag zijn evenals de CO2-uitstoot tijdens transport. De Thermoskussens en de Thermosheets zijn gemaakt van een hoogwaardige kunststoffolie waarvan de oppervlakken op een speciale manier zijn veredeld zoals bij een thermosfles.

Op de onderstaande animatie kunt u zien hoe warmte zich gedraagt in uw woonkamer. De warme lucht stijgt op, het plafond absorbeert deze warmte en straalt het weer naar beneden. De koudere vloer absorbeert deze straling en geleidt de warmte naar de nog koudere onderkant. De onderkant straalt vervolgens de warmte naar de kruipruimtebodem en de funderingsmuren die nog weer kouder zijn. Zo verdwijnt veel van de warmte die met de warme lucht is opgestegen, na allerlei omzettingen in de koude grond onder ons huis. Dit is een bodemloze put. De 6 speciale oppervlakken van het Thermoskussen voorkomen de uitstraling van warmte, waardoor de vloer eindelijk warmer en droger wordt. In onderstaande animatie is dit proces in beeld gebracht.

Veel gestelde vraag: gaat er niet veel warmte verloren door de beweging van de lucht (convectie)?

Bij vloerisolatie wordt de lucht onder de vloer aan de bovenkant opgewarmd door de vloer en aan de onderkant afgekoeld. De warme lucht bovenin wil stijgen maar zit al bovenin. De koude lucht wil dalen maar zit al onderin. Door dit proces ontstaat een natuurlijke gelaagdheid (stratificatie) net als in een boiler. Bovenin is het warm en naar onder wordt het langzaam kouder. Omdat de lucht in de kussens is opgesloten kan de kruipruimteventilatie deze natuurlijke gelaagdheid niet verstoren.
Bij wanden zal een luchtlaag wel in beweging komen wanneer een verticale luchtlaag aan een kant wordt opgewarmd en aan de andere kant wordt afgekoeld, tenzij we de luchtlaag zo dun maken dat er geen plek is voor luchtstroming. Daarom bestaat de opbouw van TONZON wandisolatie uit verticale luchtlagen van 2 cm dik, die van elkaar gescheiden worden door Thermosheets met die speciale thermosflesoppervlakken. Hoe meer luchtlaagjes hoe hoger de isolatiewaarde. Op deze manier wordt de lucht stilgezet. Omdat de vele  koudebruggetjes ontbreken, kan met deze aanpak met minder ruimteverlies meer isolatiewaarde worden verkregen. Omdat het Thermosheet een zeer hoe dampremming heeft,  is een aparte dampremmer bij deze aanpak niet nodig.
Bij daken kan men op dezelfde manier de lucht stilzetten als bij wanden. Door dikkere luchtlagen te gebruiken, neemt de isolatiewaarde in de zomer echter fors toe. Ook bij gemachtigde buiten temperaturen zal er nog sprake zijn van een verhoogde isolatiewaarde. Pas wanneer het buiten zeer streng gaat vriezen, daalt de isolatiewaarde langzaam naar de waarde die wij opgeven.  Wilt u slaapkamers koelhouden in de zomer, probeer dan zoveel mogelijk lucht op te sluiten. Wilt u kamer onder een dak verwarmen, sluit dan veel lucht op en verdeel dit in meerdere laagjes. Er is een handige online-calculator>>  waarmee u de isolatiewaarde van een bepaalde configuratie kunt bepalen.