Verschil TONZON en reflecterend folie

Sinds kort is er  een superdun reflecterend folie op de markt die met TONZON  één van de eigenschappen deelt: namelijk de reflectie. De folie is heel dun en kan overal worden aangebracht. Aanvankelijk claimde de producent een isolatiewaarde van RW=5.6 wat gelijk staat met 20 cm minerale wol. Op verzoek van Stichting Mineral Wool Association heeft TNO deze claim onderzocht en kwam niet verder dan een isolatiewaarde van RW=1.7.

TONZON isoleert met stilstaande lucht

Hoewel beide materialen dus reflecteren is wel duidelijk dat het principe van het opsluiten van lucht in reflecterende Thermoskussens een veel hogere isolatiewaarde geeft (tot wel RW=3,8).

Warmtestraling wordt opgewekt door een oppervlak dat aan lucht (gas) of een vacuüm grenst.

Met reflecterende oppervlakken kan deze manier van warmtetransport worden beperkt. Stel dat de warmtestraling helemaal zou kunnen worden geëlimineerd dan kan de warmte alleen nog worden overgedragen van het oppervlak naar de lucht. De warmteweerstand die daarmee verkregen kan worden, is afhankelijk van de dikte van de luchtlaag en de vraag of de opgewarmde lucht zich kan verplaatsen (convectie). Bij een zeer dun luchtlaagje is convectie niet mogelijk maar is de geleiding groot. Zo geeft een luchtlaagje van slechts 1 mm dik een warmteweerstand van R=0,04 terwijl een luchtlaag van 2 cm een weerstand oplevert van R=0,83. Een reflecterende oppervlak zonder luchtlaagje heeft dus geen enkele zin omdat er geen straling wordt opgewekt. Er valt dus niets te reflecteren.

Het vonnis waarin de uitkomsten van TNO staan vermeld.