Spartaans wonen?

TONZON maakt het makkelijker en gezonder

Steeds meer mensen vragen zich af waarom we een heel huis moeten verwarmen terwijl we eigenlijk alleen onszelf  en onze huisdieren warm willen houden? De tijd dat we in de winter in een T- shirtje met het raam open in onze huizen konden wonen, ligt achter ons, zelfs voor veel mensen die zich dat financieel makkelijk kunnen veroorloven. Een graadje lager stoken, levert al een besparing van 7% (financieel en voor het milieu) maar hoe ver kunnen we gaan? Wanneer je huis voldoende beschutting biedt tegen regen, wind en de vochtige koude grond onder je huis dan kun je ver gaan. Met verplaatsbare warmteaccu’s en elektrische warmtepanelen kun je snel en gericht warmte brengen daar waar en zolang je het hebben wilt. Koude voeten krijg je snel op temperatuur met 2 oplaadbare warmteaccu’s met 0,05 kWh warmte, die vrijkomt bij het het stollen van een zoutoplossing van slechts 50 gram.

sloffen met koude tenen
linker slof met warmteaccu 0,05 kWh. Rechts met warmtestollingscapaciteit 0,1 kWh

Zodra de koude  tenen (vingers) zijn doorgewarmd dan is je lichaam in staat om ze lang zelfstandig  warm te houden. Dat geldt ook voor andere lichaamsdelen die sneller afkoelen als de rest zoals handen, neus, voorhoofd, nek etc. Op dit moment heeft TONZON 3 warmteaccu’s (50, 100 en 200 g). Meer types zijn in ontwikkeling.  Het zout dat wordt gebruikt smelt bij 58 graden. Je kunt dus huishoudelijke afvalwarmte van het koken en/of de (af)wasmachine) gebruiken om ze weer op te laden. Deze herlaadbare warmteaccu’s zijn ook ideaal bij buitensporten in de winter (schaatsen/skien etc).
Wanneer je toch op bepaalde momenten niet alleen je eigen lichaam maar ook een bepaalde plek in je huis tijdelijk snel en aangenaam verwarmd wilt hebben dan kunnen (al dan niet verplaatsbare) elektrische warmtepanelen een goedkope en klimaateffectieve oplossing zijn.

Dit warmtepaneel (700 W) zorgt in een onverwarmde slaapkamer binnen 1 uur voor een romantisch verwarmd bed met een investering van slechts 0,7 kWh. Eventueel doet dit verplaatsbare warmtepaneel overdag elders zijn werk.
Het warmtepaneel warmt vooral het bed op. De luchttemperatuur wordt nauwelijks verhoogd. Je slaapt nergens beter dan thuis in een warm bed in een frisse slaapkamer.   Wanneer je geen romantische nacht voor de boeg hebt dan gebruik je niet het warmtepaneel, maar gebruik je een of meer warmteaccu’s (0,05 tot 0,2 kWh) om het bed lokaal (voor jouw vitale plekken) voor te verwarmen. Die energie kun je (deels) halen uit je eigen huishoudelijk afvalwater.