Voordelen van Raamisolatie

TONZON levert een Zonwerende Isolatiefolie met een dubbele functie

Zonwering in de zomer en thermische isolatie in de winter. Aanvankelijk stond vooral de zonwering* op de voorgrond. Het is een goedkope oplossing voor binnen terwijl het vaak beter de zon weert dan veel duurdere buitenoplossingen. Daardoor kan het heel veel energiebesparen bij airco's en mogelijk de aanschaf van airco's voorkomen. Airco's vormen een toenemend probleem bij de aanpak van het klimaatprobleem. Het jaarlijks energieverbuik voor de airconditioning in de VS grenst aan het totale energieverbuik van het hele continent Afrika.
Dat de speciale folie in de winter ook warmte tegenhoudt was wel merkbaar maar nog nooit onderzocht. Uit onderzoek blijkt dat deze nieuwe TONZON folie in de winter veel meer warmte tegenhoudt dan verwacht. Tot wel 70% bij woningen met enkelglas en altijd nog 36% bij HR+ glas.



Bij een erkerwoning uit de dertigerjaren zijn proeven uitgevoerd met rolgordijnen van de Zonwerende Isolatie van TONZON. Deze video laat in een minuut zien dat een rolgordijn van deze folie heel veel warmte tegenhoudt. De warmtestroom door de ramen met HR+ glas wordt met circa 36,7% gereduceerd.
Bij de proef zijn op de binnen- en buitenkant van de vijf identieke ramen thermokoppels geplakt die iedere minuut gelogd zijn. Vijf dagen lang werd de woonkamer niet gebruikt en de temperatuur op 15 graden gehouden (blauwe lijn in de grafiek hieronder). Omdat er enkele koude nachten tussen zitten (roze lijn) krijgt de grafiek een mooie dynamische structuur.

Uitkomsten
De drie temperaturen van de binnenkant van de onbedekte ramen (oranje, groen en rood) liggen dicht op elkaar en veel dichter bij de kamertemperatuur dan de beide ramen achter de rolgordijnen (paars en bruin). Dat betekent dat de rolgordijnen veel warmte van binnen tegenhouden. De hoeveelheid kon worden berekend door de gemiddelde ΔT te bepalen over de vijf verschillende ramen.

De gemiddelde ΔT van de 3 onbedekte ramen bedraagt 9,63 graad, die van de twee ramen achter het rolgordijn 6,1. Dat is 36,7% lager. Omdat de U-waarde van de 5 identieke ramen gelijk is (1,5) betekent dit een vermindering van de warmtestroom door de ramen met HR+ glas met 36,7%. Dit kan worden teruggerekend naar een toevoeging van de R-waarde met 0,3865. Wanneer we dit zouden mogen extrapoleren naar de andere typen glas dan krijgen we de volgende tabel:

Dit is een praktijkonderzoek in een jarendertig woning. We kunnen deze resultaten dus niet zomaar vertalen naar andere situaties. Ze laten wel zien dat de besparing fors kan zijn wanneer de rolgordijnen slim worden gebruikt. In de winter is het globaal 8 uur licht en 16 uur donker. Veel utiliteitsgebouwen worden in het weekend niet gebruikt maar de verwarming draait wel om het gebouw niet te veel te laten afkoelen.


Vergelijking met andere raambedekkingen
Hoe verhouden de rolgordijnen zich met andere raambedekkingen zoals bijvoorbeeld een gordijn? Bij deze proef is een zwaar gevoerd gordijn gebruikt. Eén van de gordijnen is aan de raamkant voorzien van TONZON HR-Radiatorfolie. Er is voor gezorgd dat de warme lucht van de radiator niet achter de gordijnen kan komen. Vergeleken is een kaal raam (oranje lijn) met een zwaar gordijn (groen lijn), met een zwaar gordijn voorzien van folie aan de raamkant (rode lijn), een raam met alleen een TONZON rolgordijn (bruine lijn) en een raam met een rolgordijn en een gewoon gordijn (paarse lijn). Het zware gordijn (groene lijn) scheelt wel t.o.v. het onbedekte raam (oranje lijn). TONZON folie op de achterkant (rode lijn) doet nog meer. De rolgordijnen houden echter met afstand veruit de meeste warmte tegen. Een extra gordijn (paarse lijn) levert daarbij nauwelijks nog wat extra’s op t.o.v. alleen een TONZON rolgordijn (bruine lijn).


Op het warmtebeeld rechts is te zien dat de temperatuur van de isolatiefolie met 14,4°C heel dicht bij de kamertemperatuur (15,0°C) ligt. Het onbedekte raam is veel kouder hoewel het HR+ glas is. Enkelglas zou onder deze omstandigheden nog veel kouder zijn geweest.  Met TONZON isolatiefolie heb je dus veel minder last van de koude ramen en kun je eerder comforatbel wonen bij een lagere luchttemperatuur. 

Geen raamdecoratie:
De TONZON Zonwerende Isolatiefolie is niet bedoeld als raamdecoratie. Hij wordt vooral toegepast wanneer buitenzonwering niet mogelijk of te kostbaar is en een te warme woning/kantoorruimte als onprettig wordt ervaren. De speciale folie wordt binnen toegepast meestal als rolgordijn maar kan ook als stroken op verticale lamellen worden aangebracht. De folie spiegelt zonnestralen (met de energie die erin zit) weer door het glas naar buiten als zonnestralen dus met alle energie die erin zit. De zonnewarmte komt daardoor binnen niet tot ontwikkeling waardoor het zonwerend effect veel beter is dan van andere binnen zonweringen. Het zonwerend effect is zelfs beter dan de meeste buitenzonweringen. Een screen aan de buitenkant filtert wel veel licht maar wordt zelf ook warm. Deze warmte wordt door straling en via geleiding door het dunne luchtlaagje overgebracht op het glas. Ook een uitvaldoek wordt warm en straalt deze warmte naar het raam. Daarbij verzamelt de warme lucht zich tussen het doek en het raam wanneer de zon schijnt.

Nieuwe ontwikkelingen: 
De TONZON zonwerende isolatiefolie buigt een beetje (cupt zeggen de vakmensen) naar het kozijn toe. Dit is om het luchtlaagje tussen glas en rolgordijn beter af te sluiten van de kamerlucht. Intussen heeft TONZON een nieuwe variant ontwikkeld met doek dat mooier valt dan de pure folie. Isolatietechnisch nadeel maar esthetisch voordeel is dat deze folie niet of nauwelijks cupt. Nog een isolatietechnisch nadeel is dat de witte kamerkant minder warmte reflecteert dan de witte foliekant. De zonwerende eigenschappen in de zomer zijn echter vrijwel gelijk. 


 

 

 

Ervaar ook de voordelen van goede vloerisolatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief