nieuwe-energiebesparende-ontdekking

2015-IR warmteterugwinning

Warmte die eerst verloren ging, verwarmt nu deel van de vloer

Veel kruipruimtes onder bestaande woningen en gebouwen in Nederland worden nodeloos opgewarmd door CV-buizen. Zelfs wanneer deze buizen goed worden geïsoleerd met buisisolatie gaat er onderweg in de kruipruimte toch nog veel warmte verloren. Een deel van deze warmte gaat verloren door uitstraling, een ander deel doordat de lucht rondom de buizen wordt opgewarmd.  Eerder al kwam TONZON met een speciale Bandagefolie die om de buizen wordt gewikkeld. Daarmee wordt het warmteverlies door uitstraling  weggenomen. (zie de infraroodvideo>>).  Gebruik daarvan zorgt ervoor dat het water veel heter weer boven de vloer komt. Maar ook zulke verbeterd geïsoleerde CV-leidingen warmen nog steeds de lucht om zich heen op. Warmte die tot nu toe verloren ging. TONZON-directeur Ton Willemsen heeft nu een methode ontdekt waarmee de warmte in die opgewarmde lucht terug wordt gewonnen en naar de bovenkant van de vloer wordt geleid. Daarbij maakt hij handig gebruik van het natuurkundige principe dat warme lucht stijgt. Om de CV-buizen komt een TONZON-folie die in een V-vorm aan de boven gelegen thermoskussens wordt gekoppeld (afbeelding B). De CV-buizen warmen de lucht onderin de V op. Deze warme lucht stijgt op, verwarmt de onderkant van het Thermoskussen dat de warmte weer doorgeeft aan de lucht aan de andere kant. Deze warme lucht stijgt ook weer op en verwarmt de volgende laag folie. Uiteindelijk komt de warmte bij de onderkant van de vloer, waar het door geleiding naar de bovenkant wordt getransporteerd. Infraroodfoto’s bewijzen dat het principe werkt.

warmteterugwinning

Door een brede folie te nemen kan de warmte worden uitgesmeerd over een groter deel van de vloer (afb. C). Het is soms mogelijk deze warmte naar een ander deel van de vloer te sturen door de brede folie te nemen en de V-vorm te wijzigen (afb D en E).
Bijkomend voordeel van deze techniek is dat door de extra laag folie en de opgesloten luchtlaag, de isolatiewaarde van de vloer verder wordt verhoogd. Dat is vooral interessant bij vloeren waar nog het Thermoskussen met één luchtlaag is toegepast.