Fouten in Energielabel eindelijk erkend. Vloerisolatie en vloerverwarming niet goed in bepalingsmethode NT8800.

Systeemfout in Energielabel. Omissies bij vloerisolatie en vloerverwarming.  
Volgens de huidige rekenmethode bespaart vloerisolatie zeer weinig energie. Ook zou het niet uitmaken of een vloer wel of niet is voorzien van vloerverwarming; in beide gevallen zou er maar weinig warmteverlies naar beneden zijn. Hiertegen maakt de Enschedese fabrikant TONZON (evenals andere partijen) al jaren bezwaar o.a. via dit blog. Eind vorig jaar heeft het bedrijf een uitgebreide notitie ingediend om deze bezwaren te onderbouwen (samenvatting). Inmiddels heeft de Projectgroep NTA8800 in de vergadering van 17 juni 2024 erkend dat de fabrikant gelijk heeft. Vloeren worden wel warmer door vloerverwarming zoals ook te zien is op onderstaande warmtebeelden en zeer goede vloerioslatie bespaart meer energie..

           

De vloerverwarming creëert een kamertemperatuur van circa 21,5oC (beeld links). Daarbij wordt de onderkant van de vloer maar liefst 23oC (beeld rechts). Volgens de NTA8800 zou echter de kamer wel, maar de vloer niet warmer worden door vloerverwarming. Dus zou het niet zinvol zijn de vloer beter te isoleren. Dit is een ernstige misvatting. Deze belangrijke systeemfout zet architecten die energiezuinige woningen willen bouwen op het verkeerde been. Een van de gevolgen van de fouten in de bepalingsmethode is dat de vloeren in de nieuwbouw nog steeds onvoldoende worden geïsoleerd. Milieu Centraal adviseert bij vloerverwarming minimaal Rc=5,0 m²K/W. Uit de onderstaande tabel blijkt dat nieuwbouwvloeren hieraan niet voldoen. Ook blijkt uit de tabel dat de warmtestroom naar beneden met extra vloerisolatie nog flink kan worden verminderd.

 
Een ander gevolg van de fouten in het Energielabel is dat vloerisolatie nauwelijks meetelt in het label, waardoor woningcorporaties goede vloerisolatie massaal achterwege laten bij hun isolatieplannen. Dit is een gemiste kans. Bij projecten waarbij vloerisolatie is overgeslagen, klagen de bewoners over vocht, gebrek aan comfort en een hoge energierekening, zie onder andere dit artikel. Bij vloeren zonder vloerverwarming is het juist extra zinvol te kiezen voor optimale vloerisolatie. Hoe beter de vloer is geïsoleerd, hoe warmer de vloer zal worden en hoe groter de besparing. De vloer zal tijdens de nachtverlaging minder ver afkoelen, waardoor deze 's ochtends sneller weer op temperatuur is. Naast een kortere stooktijd wordt ook het stookseizoen steeds korter naarmate de vloer beter is geïsoleerd. Bovendien is er dan minder warmte nodig om een comfortabel binnenklimaat te bereiken. Het is dus ook zonder vloerverwarming uiterst zinvol om de vloer veel beter te isoleren dan de huidige subsidienorm. In de praktijk worden besparingen gevonden van tientallen procenten, zie o.a. dit blog. Bij projecten waarbij goede vloerisolatie standaard wordt meegenomen blijken de bewoners dik tevreden (zie o.a. dit artikel). Er is dus alle reden ook voor woningcorporaties om beter te isoleren dan de huidige subsidienorm.



Gezonder binnenmilieu - einde vochtproblemen
Een betere vloerisolatie zorgt ervoor dat de kans op schimmel en huisstofmijten onderin de kamer aanzienlijk kleiner wordt. Bij een warmere vloer is het immers droger vanwege de hogere temperatuur. Schimmels en huisstofmijten krijgen in het droge milieu nauwelijks nog kans. Betere vloerisolatie is dus niet alleen energiezuiniger en comfortabeler, maar ook gezonder.

Het nieuws over de erkenning valt toevallig samen met de ZOMERACTIE die TONZON momenteel voert. Daarbij krijgen particuliere huiseigenaren tot 200 euro voordeel op TONZON vloerisolatie, wanneer ze voor 1 augustus 2024 offerte aanvragen! 

Dat de huidige nieuwbouwnorm veel te laag is voor woningen met vloerverwarming blijkt ook uit het hoge stroomverbruik bij woningen met warmtepompen wanneer het echt koud wordt, zie dit blog. Juist wanneer het het flink gaat vriezen moet de meeste warmte worden geleverd maar dan zijn de warmtepompen het minst efficiënt. Hoewel de winter 2023-24 niet erg koud was, kwam het in enkele wijkjes al voor dat er te weinig stroom was om alle warmtepompen te laten draaien. TenneT waarschuwt de regering dat het na 2030 problematisch gaat worden om de leveringszekerheid te waarborgen vanweg deze "verduurzaming" tenzij er nu actie wordt ondernomen. Het meest voor de hand liggend is het fors verhogen van de isolatiewaarde van de vloer. Dit heeft geen invloed op het bebouwd oppervlak maar beperkt wel het energieverlies door de vloer. Iedere verdubbeling van de R-waarde halveert de warmtestroom en daarmee de hoeveelheid energie die nodig is om de woning op temperatuur te houden. 
Dat ook de onderkant van een nieuwbouwvloer met EPS Rc=3,5 m2K/W nog steeds warmte verliest, blijkt o.a. uit dit warmtebeeld. 

Goede vloerisolatie bij vloerverwarming ook van belang omdat er extra warmte naar beneden wordt gestuwd op plekken waar de warmteafgifte naar boven wordt belemmerd door meubels of vloerkleedjes.  

In bovenstaand warmtebeeld is te zien dat het onder het kleedje warmer is dan op het kleedje.  
Alle reden dus om begane grondvloeren met vloerverwarming zeer goed te isoleren om zo weinig mogelijk warmte naar beneden verloren te laten gaan.

Met TONZON is het mogelijk begane grondvloeren zeer goed te isoleren met maar weinig milieubelasting. Dat komt o.a. naar voren bij een onderzoek van W/E Adviseurs.  
Onderstaande afbeelding is afkomstig uit dit rapport. 

In bovenstaande tekst wordt verwezen naar een analyse van alle begane grondvloer isolatieproducten waaruit blijkt dat het product van TONZON momenteel de laagste MKI en CO2 emissie per eenheid heeft vergeleken met andere isolatiematerialen. NIBE heeft onderstaande Milieuclassieficatie vloerisolatie opgesteld:

In bovenstaande tabel zijn produkten met Rd=3,5 m2K/W met elkaar vergeleken. De verschillen worden groter wanneer hogere Rd-waardes met elkaar worden vergeleken. Dat komt omdat bij TONZON geen of nauwelijks extra materiaal nodig is om de hogere waarde te bereiken. In onderstaande tabel is de hoeveelheid CO2 weergegeven die nodig is om een standaard woning van 46 m2 met Rc=7 m2K/W te voorzien. 

Men zegt wel; de meest duurzame energie is energie die we niet gebruiken.
in dezelfde lijn kan men zeggen; het meest duurzame materiaal is het materiaal dat we niet gebruiken. 

In bovenstaande tabel zie je de hoeveelheid materiaal in kilo's (blauw) en volume (geel) dat nodig is om de vloer van een woning van 46 m2 te isoleren met Rc=7 m2K/W. 
In vergelijking met andere materialen mag je TONZON gerust 'beyond circulair' noemen. TONZON vloerisolatie bespaart niet alleen veel materiaal, maar ook aanzienlijk vervoersvolume. Als we voor 2030 nog bij 3 miljoen woningen de vloer goed willen isoleren en daarbij materiaal gebruiken dat een vrachtwagen nodig heeft, praten we over 600.000 vrachtwagens per jaar. Voor de vloerisolatiecampagne alleen al zijn ongeveer 2.500 vrachtwagens per dag nodig, en er is nu al een tekort aan vrachtwagenchaufeurs! Al het TONZON-materiaal dat nodig is voor een woning kan per (bak)fiets worden bezorgd, zie deze video>>.

Ben jij benieuwd naar TONZON Vloerisolatie, of het mogelijk is in jouw kruipruimte? 
Vraag simpel en snel jouw vrijblijvende off
erte aan via het online formulier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief