Er staat zo nu en dan water op de Bodemfolie, wat moet ik daar aan doen?

Het vocht uit de kruipruimtebodem verdampt en condenseert op koudere plekken zoals een koudwaterleiding en de koudere funderingsmuren. Na het aanbrengen van de Bodemfolie is de bodem als vochtbron afgesloten, waardoor funderingsmuren en koudwaterleidingen opdrogen. Hoe kouder het buiten is, hoe sneller het drogingsproces.
De enige vochtbron is nu nog de buitenlucht in de zomer. Warme lucht die in een koelere ruimte komt (kelder of kruipruimte) koelt af waardoor de vochtigheid stijgt. Dit kan ook de koudwaterleiding vochtig maken of een condensfilm op de Bodemfolie veroorzaken. Vocht dat door ventilatie met buitenlucht in de kruipruimte komt, wordt echter ook weer door ventilatie afgevoerd, zodra het buiten weer wat kouder is.

Het is onvermijdelijk dat er wel eens water op de Bodemfolie komt te staan. Net zo als een kelder in de zomer vochtig is en in de winter droog geldt dit ook voor de kruipkelder. Warme vochtige lucht van buiten koelt af in de relatief koude ruimte. Daarbij stijgt de Relatieve Vochtigheid van de lucht omdat koudere lucht minder vocht kan bevatten. Dit verschijnsel veroorzaakt condensatie tegen andere isolatiemateriaal zoals wol en schuim. In een Tonzon kruipruimte zal deze condensatie plaats vinden op de Bodemfolie. Het begint met overdag een waas van condens, die s nachts weer verdwijnt. Houdt de warme periode langer aan en zijn ook de nachten warm dan gaan zich druppels vormen die naar een kuiltje rollen en plasjes vormen. Dit is geen probleem. Vocht dat met ventilatie binnenkomt, zal door ventilatie ook weer verdwijnen.

Ook bestaat de kans dat er op een andere manier water op het zeil komt, bijvoorbeeld bij een heftige regenbui. Op zich is dit geen prettig idee, maar een kruipruimte met enkele plassen water op het zeil, is nog steeds een stuk droger dan de meeste kruipruimtes zonder zeil. Bedenk dat in een normale kruipruimte er uit de bodem 10 liter water per dag verdampt. Gooi eens een emmer water op het zeil en zie wat voor grote plas er verschijnt. Deze plas kan echter na enkele dagen al weer verdampt zijn. U kunt eventueel een klein gaatje in de Bodemfolie prikken waardoor het water kan weglopen. Dit heeft geen invloed op de verdere werking van de Bodemfolie. 
De Bodemfolie is bedoeld om de vochtigheid in de kruipruimte te beperken en dat is met enkele plassen water op het zeil nog steeds het geval.