Energiebesparende maatregelen leveren geld op

Energiebesparende maatregelen leveren geld op

Monika Harms uit Gouda kreeg dit jaar € 1.025,18 terug van het energiebedrijf. Zij bespaarde 40% op haar gasverbruik dankzij slimme energiebesparende maatregelen van TONZON. Komend jaar zal haar voordeel nog groter zijn, vanwege de stijgende energieprijzen. En haar huis is nu een stuk comfortabeler: ‘Geen koude voeten meer!’

Monika Harms nam in november 2020 deel aan het tv-programma Green Make Over. Doel van dit programma is te laten zien dat met slimme maatregelen een wereld te winnen valt op het gebied van comfort en energiebesparing. In één dag tijd werd haar koude en tochtige jaren-30 tussenwoning grondig aangepakt. De vaklui van TONZON isoleerden in no time de houten vloer en optimaliseerden de warmte-afgifte van het cv-systeem. 

Geld terug

Een jaar later krijgt Monika haar afrekening van het energiebedrijf en ze kan haar ogen niet geloven: ‘Ik krijg maar liefst € 1.025,18 terug’, meldt ze verheugd aan Ton Willemsen. Dat verbaast de directeur van TONZON allerminst: ’De isolatiewaarde van onze Thermoskussens is enorm (Rd≥4,8 m²K/W). Door alleen al je vloer zo optimaal te isoleren, kan je al snel tot wel 40% besparen op je gasverbruik. Combineer je dat vervolgens met eenvoudige maatregelen om je cv-systeem te optimaliseren, dan merk je dat natuurlijk aan je energierekening.’

Vloerisolatie

Het warmteverlies van de cv-buizen – die in het huis van Monika veelal onder de vloer lopen – is drastisch verminderd. Dat werd bereikt met buisisolatie die werd omwikkeld met bandagefolie en waar mogelijk met koppelfolie. Deze is onder de verwarmingsbuizen aangebracht en gekoppeld aan de Thermoskussens die tussen de houten vloerbalken zijn bevestigd. De warmte die de buizen afgeven, gaat nu niet meer verloren naar de kruipruimte, maar trekt naar boven naar de vloer. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat warme lucht stijgt. 

Koudebrug

De isolerende Thermoskussens van TONZON hebben een hoge isolatiewaarde. De houten vloerbalken fungeren als een zogenaamde koudebrug in de isolatielaag (de isolatiewaarde van 18 cm dik hout is met 1,4 m²K/W veel lager dan die van de Thermoskussens). Om dit warmtelek te beperken zijn de kussens onder de balken door aan elkaar gekoppeld met koppelfolie (zie de illustratie). Zo gaat er geen warmte meer verloren.

CV-optimaliseringspakket

In hetTonzon isolatie huis van Monika heeft TONZON het cv-optimaliseringspakket aangebracht. Hierdoor wordt de warmte die wordt opgewekt optimaal benut. Het pakket bestaat uit HR-radiatorfolie en vensterbankfolie. De radiatorfolie van TONZON wordt niet op de muur aangebracht, maar wordt direct op de achterkant van de radiator bevestigd met warmtebestendige tape of met supermagneetjes. De folie straalt de warmte niet door naar de achterliggende muur, maar terug de kamer in.

Onder de vensterbank is vensterbankfolie aangebracht die ervoor zorgt dat de warme lucht makkelijker en sneller de kamer in komt. Daarbij wordt de vensterbank veel minder opgewarmd. Dit effect kan je nog sterker maken met radiatorventilatoren. Daarmee wordt de convectie-afgifte van de radiator versterkt. Door de combinatie van deze maatregelen kan je een lagere watertemperatuur van de verwarmingsketel instellen, waardoor je extra bespaart.

Zelf aan de slag?

Ben je op zoek naar een uiterst effectieve manier van energie besparen en heb je wooncomfort hoog op je wensenlijst staan? Kies dan voor comfortverbetering en een aangenamere temperatuur thuis met TONZON Vloerisolatie.

Lees het originele en volledige artikel op de website van Magazine Genoeg.

Ervaar ook de voordelen van goede vloerisolatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief