Nog twee jaar door met Energielabel dat niet klopt?

Energielabel slaat de plank mis
EPC berekeningen kloppen niet

Stel je wilt een woning kopen. Je hebt de keuze uit twee dezelfde naast elkaar gelegen woningen. De een heeft Energie-Index A++ en de ander Energielabel C. Je denkt dat de woning met A++ veel energiezuiniger zal zijn dan die met label C. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Het gasverbruik van de woning met A++ kan veel hoger zijn dan van de woning met label C. Dat kan toch niet de boedeling zijn? Ook de EPC-berekeningen kloppen niet. Nieuwe woningen verbruiken veel meer gas dan vooraf berekend en hebben ze vloerverwarming dan is het verbruik nog hoger. [Lees meer>>]

Toch wil de minister het huidige Energielabel en de EPC-berekening ongewijzigd laten tot een nieuwe bepalingsmethode is ingevoerd. Dat zal vermoedelijk pas in 2020 het geval zijn. Dat betekent dat we nog twee jaar doorgaan met een methode die zodanig grove fouten bevat dat het mensen op het verkeerde been zet, schadelijk is voor de volksgezondheid en nadelig voor het klimaat. Aan vloerisolatie wordt zo weinig punten toegekend dat veel woningcorporaties deze maatregel als eerste schrappen met als gevolg vocht- en schimmelproblemen onder in de woning  en meer huisstofmijten in de vloerbedekking. Met een lastminute brief aan de Tweede Kamer probeert Ton Willemsen (directeur Tonzon BV) het tij te keren.

 

Brief aan de Vaste Kamercommissie
Hoe kan een woning met A++ een veel hoger gasverbruik hebben dan dezelfde woning met Label C?

 

One response to “Nog twee jaar door met Energielabel dat niet klopt?

  1. Er is veel meer mis met het energielabel. Ik heb mijn huis laten ‘keuren’ (wat alleen een formulier en foto’s is): 1e keer alles kwijt, 2e keer hadden ze mijn huis in het noorden van het land verwisseld met een huis in het zuiden van het land, de 3e keer hadden ze de bewijsstukken, foto’s etc. niet meegenomen, dus laag label gegeven. Herkeuren kon niet ondanks grove fouten, dat kon pas de nieuwe bewoner. Dus dan zit je voor eeuwig met een te laag ingeschat energielabel opgescheept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *