Vloerverwarming vaak traag door onnodige opwarming kruipruimte

Bij vloeren met vloerverwarming lekt veel warmte aan de onderkant weg. Jan Cromwijk onderzocht het bij zijn eigen huis en schreef er dit artikel over. Hij bespaart zomaar 9 m³gas per m² per jaar. Wanneer de vloerverwarming is afgedekt met parket of tapijt dan kan de bodem van de kruipruimte soms zelfs net zo warm of nog warmer zijn dan de bovenkant van de vloer. In deze woningen kun je met TONZON Thermoskussen dus nog veel meer besparen dan Jan. Ook bij woningen waarvan de vloer al met Rc=1,3 2,5 of 3,5 is geïsoleerd, lekt nog veel warmte weg. Daarom adviseert Milieu Centraal bij vloerverwarming Rc≥5,0 m²K/W toe te passen. Deze waarde kan eenvoudig met Thermoskussens worden behaald door wat meer lucht op te sluiten. Download deze PDF en zie wat het kan doen in uw situatie. Uit onderzoek (Zie o.a. dit artikel>>) blijkt dat nieuwbouwwoningen met vloerverwarming gemiddeld meer gas verbruiken dan hetzelfde type zonder vloerverwarming. De aanleg van vloerverwarming in een bestaande situatie kan met een slimme meter snel worden opgemerkt vanwege de opvallende stijging van het gasverbruik.

Nieuwbouwhuis met vloerisolatie EPS rc=2,5 en vloerverwarming onder woonkamer en keuken. De aarde om het huis wordt letterlijk opgewarmd via de kruipruimte.
IR-foto kruipruimte met EPS-isolatie Rc=2,5

De onderkant van de EPS vloerisolatie is nog behoorlijk warm. Deze warmte wordt uitgestraald naar de kruipruimtebodem en de funderingsmuren. Via de kruipruimte wordt de aarde om het huis opgewarmd. Je hebt geen infraroodcamera nodig om dit vast te stellen. Iedereen met een huis met vloerverwarming weet dat sneeuw om het huis snel smelt.
Door het grote verlies aan de onderzijde is het verwarmingssysteem zo traag dat veel mensen de kachel maar gewoon aan laten staan. Vloeren met vloerverwarming verliezen dus nog veel energie, zelfs bij  nieuwe woningen waarvan de vloer bij de bouw al “goed” is geïsoleerd. De onderkant van de vloer lekt voortdurend warmte weg door infraroodstraling.

Dezelfde kruipruimte met Thermoskussens

TONZON Thermoskussens blokkeren de warmteuitstraling.

Dankzij de Thermoskussens wordt de warmte aan de onderzijde niet meer uitgestraald waardoor de kruipruimte in relatief korte tijd afkoelt naar normale proporties. Door het blokkeren van het warmteverlies aan de onderzijde kan het systeem eindelijk goed geregeld worden. Het commentaar van de heer Griep uit Emmeloord: ‘ik zet nu ‘s avonds om 21.00 uur de verwarming terug, de vloer blijft warm tot ik naar bed ga en is ‘s ochtends in een mum van tijd weer op temperatuur.’  Een mevrouw met een soortgelijk huis en vloerverwarming als hoofdverwarming stelt verbaast vast dat na het aanbrengen van TONZON Thermoskussens de vloer warm wordt op plekken waar deze voorheen nauwelijks warm werd. Daarbij wordt de vloer nu in zijn geheel sneller warm en bovendien ook warmer.


Wanneer bij bestaande woningen de verwarmingsbuizen in het beton zijn gefreesd en geen of nauwelijks vloerisolatie is toegepast, zijn de verliezen extreem, ook wanneer een folie onder de buizen is aangebracht. Lees het artikel>> “Na-isolatie voorkomt opwarming kruipruimte”  in het vakblad INTECH K&S. Dat kruipruimtes flink worden opgewarmd blijkt wel uit infraroodfoto’s

vloerverwarming-bovenkan-en-onderkant
De onderkant van deze vloer met vloerverwarming is warmer dan de bovenkant. De bodem van de kruipruimte is even warm als de bovenkant van de vloer.

Op bovenstaande infrarood foto ziet u een kruipruimte onder een verwarmde vloer met ingefreesde leidingen. Onder de buizen ligt een reflecterende folie die onder deze omstandigheden niet blijkt te werken. De onderkant van de vloer is maar liefst 25,6º C, meer dan 2 graden warmer dan de bovenkant van de vloer. De bodem van de kruipruimte is op dat moment met 23,1° C net zo warm als de bovenkant van de vloer. Als de vloerverwarming uw hoofdverwarming is, kunt u met TONZON Thermoskussens het energieverbruik soms wel met  40% verminderen. TONZON heeft daarom ook zin bij nieuwbouwvloeren met vloerverwarming die op papier al een goede isolatiewaarde hebben. Een vloerverwarming is pas effectief met TONZON Thermoskussens. De zes actieve oppervlakken van het Thermoskussen reduceren de warmtestraling van de onderkant tot vrijwel nul, terwijl EPS-isolatie en purschuim de warmte aan de onderzijde gewoon blijven uitstralen.

De onderkant van het purschuim is ruim 17 graden terwijl de onderkant van de EPS-vloer met Rc=2,5 15 graden is. Een standaard laagje purschuim isoleert dus niet zo goed als nieuwbouw Rc=2,5.

* Wanneer je bij een bestaande woning vloerverwarming aanbrengt dan zou je daarmee op papier energie besparen (de energie index wordt gunstiger) terwijl het gasverbruik  omhoog gaat wanneer geen TONZON is toegepast. Bij woningen waarvan de vloer nog niet is geïsoleerd is dit extreem, maar ook bij woningen waarvan de vloer is al wel geïsoleerd met EPS of purschuim gaat het energieverbruik merkbaar omhoog wanneer geen TONZON is toegepast.